Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Slavný obraz „Sixtinská madona“ slaví 500 let

Vypravte se z děčínského nádraží vlakem Elbe Labe Sprinter do nedalekých Drážďan na jedinečný výlet a navštivte mimořádnou výstavu k 500. výročí kultovního obrazu „Sixtinská madona“ v Obrazárně Starých mistrů v drážďanském Zwingeru. Využijte výhodné celodenní jízdenky „Elbe Labe Ticket“ až pro pět osob. Platí pro všechny místní vlakové a autobusové spoje, tramvaje a přívozy.

Světově proslulé Raffaelovo umělecké dílo „Sixtinská madona“ slaví 500 let. Slavný obraz je symbolem historických Drážďan a již od počátku devatenáctého století za ním putují milovníci umění z celého světa. Sám římský papež Julius II. pověřil roku 1512 italského umělce Raffaela Santiho k jeho namalování.

Samostatná jubilejní výstava v Obrazárně Starých mistrů v drážďanském Zwingeru mapuje osudy tohoto obrazu od doby, kdy vznikl až po současnost. Spolu s ostatními exponáty a mistrovskými díly, zapůjčenými z proslulých galerií celého světa, se zde zcela poprvé vypráví příběh doby dávno minulé. V několika tematicky oddělených částech výstavy je prostřednictvím literatury, hudby, fotografie a umění vážně i nevážně prezentován vývoj mýtu zvaný „Sixtinská madona“. V ceně vstupenky je možnost fotografování a kdo by měl málo, může si projít i ostatní sbírky galerie.

Praktické informace na cestu:
Nejpohodlnější spojení je vlakem Elbe Labe Sprinter. Odjezd z Děčína Hlavního nádraží v 08:40 hod. Příjezd do Drážďan Hauptbahnhof v 09:56 hod. Přestup v Bad Schandau na linku S1, spoje navazují. Před hlavním nádraží můžete nastoupit na tramvajové linky č. 8 a 9, směr Theaterplatz – zde vystoupíte přímo před Galerií Zwinger a nebo sem můžete dojít pohodlnou chůzí za 30 min. Vstupenka na tuto výstavu stojí 10 Euro. Výstava se koná od 26. 5. do 26. 8. 2012, otevírací doba denně 10-18 hod., ve čtvrtek a v sobotu do 21 hod. Vlak S1 jede zpět např. v 18:01 hod. z drážďanského hlavního nádraží. V Děčíně vystoupíte v 19:17 hod. s přestupem opět v Bad Schandau. Jízdenka Elbe Labe Ticket až pro 5 osob stojí 400 Kč. Platnost do čtvrté hodiny ranní dne následujícího na všechny dopravní prostředky v regionu.

Dopravní spoje: www.vvo-online.de/cs
Galerie: http://www.skd.museum/sixtina

Text: Jiří Šťastný
Foto: Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Estel/Klut