Rubriky
Zprávy

Ptačí zpěv přivítalo i České Švýcarsko

Více než třicet zájemců o přírodu a ornitologii se v sobotu, 5. 5. 2012, zúčastnilo exkurze zaměřené na pozorování ptáků v oblasti Českého Švýcarska. Pod vedením ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy si účastníci prohlédli nejprve exponáty ptačích druhů, které správa parku pro vzdělávací účely nechává zhotovit z nalezených úhynů. Během následné vycházky do oblasti významné ornitologické rezervace Velký rybník pak mohli poznávat volně žijící ptactvo. Akce byla završena ukázkou kroužkování několika jedinců, a jejich následného vypuštění zpět do volné přírody. Pro dětské účastníky byly připraveny tématické hry, například zvukové pexeso nebo poznávání základních ptačích druhů.

„Během vycházky jsme pozorovali na čtyři desítky ptačích druhů, celkově účastníci viděli 93 jedinců,“ zhodnotil akci Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a doplnil: „Některé ptačí druhy si účastníci prohlédli z bezprostřední blízkosti při kroužkování, jiné pozorovali s pomocí přichystaných dalekohledů.“ Okroužkovat se podařilo bramborníčka hnědého, dva ťuhýky a pár pěnice černohlavé. K zajímavostem pozorování pak patřil luňák červený či jeřáb popelavý.

Pořádáním Vítání ptačího zpěvu se Správa Národního parku české Švýcarsko připojuje k aktivitám České společnosti ornitologické, která vítání na celonárodní úrovni organizuje od roku 1992. Tradice vítání byla založena v roce 1983 v britském Birminghamu, kde se tento den nazývá Dawn Chorus Day. Smyslem akce je oslava příchodu jara a připomenutí nezastupitelné role ptactva v životě člověka. Motivací bylo také upozornění na neutěšené podmínky v příměstské přírodě průmyslových oblastí Anglie. Britové tento den kromě rozličných akcí slaví například i tak, že při snídani nekonzumují vejce.

Zdroj: www.npcs.cz