Rubriky
Zprávy

Sen Afričanů o životě na Západě skončil po půlroční anabázi v Děčíně

Policisté chytili na nádraží v Děčíně dva africké běžence, kteří se chtěli dostat nákladním vlakem do západní Evropy. Oběma cesta ze severu Afriky do Česka zabrala více než půl roku. Policie je ovšem vrátí zpět do Rumunska, které řeší jejich žádost o azyl.

Policisté se o cizincích dozvěděli od zaměstnance Českých drah. Ten spatřil trojlístek mužů, jak se pohybují v kolejišti na nádraží Děčín-východ. „Cizinci se pohybovali u nákladního vlaku s osobními automobily mířícího do Německa,“ popsala policejní mluvčí Eva Jaklová.

Přivolaní policisté se psovody chytili prchajícího Alžířana a muže z Libye, poslednímu muži z tria se podařilo uprchnout.

Oba dopadení afričtí běženci plánovali, že je vlak přiblíží k jejich rodinným příslušníkům na Západě. Třiadvacetiletý Alžířan se rozhodl, že se dostane do Francie za svým otcem. Libyjec ve věku 41 let se chtěl pro změnu dostat za bratrem do Itálie. Oba zvolili cestu přes Turecko.

Mladý Alžířan se nejprve dostal do Turecka, kde několikrát zažádal o francouzské vízum. Úředníci mu však ani jednou nevyhověli. Aby se dostal do cíle své cesty, zaplatil v Istanbulu převaděči 150 eur za zprostředkování cesty do Paříže.

„Muž vypověděl, že necestoval sám. Vždy se ocitl vedle stejně orientovaných cizinců, nikdy však žádného z nich neznal osobně,“ přiblížila Jaklová. Mladík se složitou sítí převaděčů nakonec dostal přes Balkán až do Maďarska. Převaděč ho ovšem namísto do Rakouska dostal na Slovensko.

Z Turecka lodí do Černé Hory
Zde si bezprizorní muž vytipoval nákladní vlak s osobními automobily, kterým se dostal až na sever Čech. Do Děčína se dostal za sedm měsíců.

Jednačtyřicetiletý muž z Libye za cestu do Itálie zaplatil převaděči 500 eur. „Z Libye cestoval sám v útrobách kamionu do Turecka, odtud s několika desítkami běženců ve spodních patrech nákladní lodi do Černé Hory,“ přiblížila mluvčí.

Do Česka se muž dostal kamionem, který ho po půl roku trvajících strastích vysadil neznámo kde. Libyjec šel na děčínské nádraží den a půl, chtěl zde přespat a pokračovat vlakem dál do Německa a Itálie, kde chtěl pracovat a za vydělané peníze zaplatit léčbu nemocné matce. To se mu už nepodařilo.

Policisté oba zadržené cizince eskortovali do Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku. Jelikož si oba muži během své pouti stihli požádat v Rumunsku o azyl, policie je tam podle pravidel Dublinské dohody musí transportovat.

Oba běženci pak v Rumunsku počkají na výsledek azylového řízení. Pokud pro ně skončí s negativním výsledkem, čeká je návrat do jejich vlasti.

Autor: Ondřej Kůs
Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120417_123145_usti-zpravy_oks