Rubriky
Turisti Zprávy

Naučná stezka Jetřichovické skály slavnostně otevřena

Jetřichovice, 21. 4. 2012 – Správa národního parku v rámci zahájení turistické sezóny v Českém Švýcarsku slavnostně otevřela obnovenou naučnou stezku Jetřichovické skály. Osmikilometrová naučná stezka provádí návštěvníky přes trojici známých vyhlídek z Jetřichovic okolo skalního hrádku Šaunštejn do Vysoké Lípy. Na 16 zastaveních turisté získají vhled do kulturně-historických i aktuálních přírodních témat. Dvoujazyčné česko-německé informační tabule doprovázejí návštěvníky středně náročným terénem s množstvím výhledů do okolní krajiny. Stezka netvoří okruh, pro návrat k výchozímu místu však v sezóně pomůže turistická autobusová linka okolo národního parku.

„Oblast Českého Švýcarska i území dnešního národního parku jsou od středověku úzce spjaté s lidskými činnostmi,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Lidské cíle se během staletí posunuly od intenzivního hospodaření směrem k ochraně jedinečné přírody, kterou dnes hojně navštěvujeme za účelem odpočinku i poznávání souvislostí, které nám díky městskému způsobu života často unikají. Právě tomuto poznávání má obnovená stezka napomoci.“

První naučná stezka přes jetřichovické vyhlídky vznikla již v roce 1985. Stezka byla koncem roku 2011 Správou Národního parku České Švýcarsko obnovena a doplněna o další informační prvky. Naučná stezka byla rekonstruována díky finanční podpoře z Operačního programu Životní prostředí v rámci tříletého projektu (doba realizace 2010 -2012) „Obnova turistické infrastruktury v Národním parku České Švýcarsko“; celkové náklady na projekt činí 3.402.119,60 Kč, z toho náklady na obnovu NS Jetřichovické skály a tisk průvodce činily cca 185 tisíc; v rámci projektu byly dále obnoveny naučné stezky Okolím Pravčické brány a Růžová, zrekonstruováno sedm turistických cest a jedna cyklotrasa.

Zdroj: www.npcs.cz