Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Chtěl boty zdarma
Botky v hodnotě necelých sedm set korun se včera v jednom varnsdorfském marketu zalíbily osmatřicetiletému muži. Nechtělo se mu však za ně platit, tak se je snažil nepozorovaně pronést kolem pokladen. Tam už čekala ostraha. Záležitost skončila na místním obvodním oddělení policie, kde si výtečník ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže. Vzhledem k tomu, že se v jeho případě jedná o recidivu, hrozí mu až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Do pneumatik se nepíchá
Podezření z přečinu poškození cizí věci ve zkráceném přípravném řízení a hrozbu až ročního odnětí svobody si včera z obvodního oddělení v Rumburku odnesl osmnáctiletý mladík. To proto, že nedávno v Jiříkově propíchal u dvou zaparkovaných automobilů všechny čtyři pneumatiky, čímž způsobil majitelům škodu ve výši zhruba sedm a půl tisíc korun.

Násilí mu neprošlo
Trestní stíhání pro výtržnictví a ublížení na zdraví zahájili koncem týdne rumburští kriminalisté proti šestadvacetiletému muži z Varnsdorfu. Ten nedávno na veřejně přístupném místě opakovaně fyzicky napadl mladíka, kterému tak způsobil zhmožděniny a ještě mu rozbil mobilní telefon. Teď mu zbývá jen přemýšlet, je-li horká hlava ten pravý rádce k řešení problémů. Hrozí mu až tříleté vězení.

Auto není trezor po sto padesáté
Tašku i s notebookem a jako bonus autorádio si v sobotu z jednoho zaparkovaného vozidla v Děčíně odnesl neznámý lapka. Majiteli tak způsobil škodu ve výši kolem deseti tisíc korun a zároveň poskytl příležitost se poučit, že nechávat drahé věci v automobilu je velmi, ale velmi nerozumné, jak o tom ostatně v tomto zpravodajství často píšeme. Budiž tento případ poučením všem ostatním, kteří podobným způsobem lákají zloděje do svých aut. Po pachateli nyní pátrají policisté z obvodního oddělení.

Vloupání vyřešena
Sérii tří krádeží vloupáním, která se odehrála v uplynulém a tomto měsíci v Benešově nad Ploučnicí, se podařilo vyřešit policistům. Na svědomí by je měl mít šestatřicetiletý muž z okolí. Ten postupně vnikl do technických služeb, restaurace a jídelny. Ve všech případech si sjednal přístup rozbitím skleněné výplně u oken. Odcizil peníze z příruční pokladny a výčepu, alkohol, doutníky, kávu, čokolády a cigarety. Krom oken rozbil skříňku a automat na kuřivo. V nálevně po něm zůstaly tři prázdné litrové lahve od rumu a fernetu. Sečteno podtrženo, celková škoda čítá necelých patnáct tisíc korun. Obviněnému výtečníkovi hrozí až dva roky v nápravném zařízení.

Lež má krátké nohy
O tom, že pobírat příspěvek na bydlení a přitom předkládat doklady o zaplacení, které neodpovídají skutečným platbám, může být nejen cesta k nezákonnému obohacení, ale i problémům se zákonem, se přesvědčila čtyřiadvacetiletá žena z Děčína. Ta kvůli tomu od včerejšího dne čelí trestnímu stíhání pro podvod, které proti ní zahájili kriminalisté. Tímto způsobem připravila státní pokladnu o zhruba patnáct tisíc korun. Obviněné hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Vzal, co mu nepatřilo
Podezření z přečinu zatajení věci si v těchto dnech na obvodním oddělení v Rumburku vyslechl ve zkráceném přípravném řízení šestatřicetiletý muž z Krásné lípy. K tomu se dopracoval tím, že nedávno si na benzínové čerpací stanici přisvojil mobilní telefon, který tam na stolečku zapomněla žena, která zde vyplňovala tiket. Nyní již ví, že zapomenuté předměty se brát nesmí a že za to může být potrestán až ročním pobytem ve vězení.

V taškách se zboží přes pokladny nepronáší
Patnáct čokolád a čtyři psací pera si včera v tašce odnášel z děčínského marketu čtyřiadvacetiletý mladík. Kdyby se u pokladny zastavil a zaplatil, nemusel by teď čelit podezření z krádeže, za kterou mu díky recidivě hrozí až tříleté vězení.

Autaři dojeli
Případ trestné činnosti související s kradenými automobily korunovali včera úspěchem rumburští kriminalisté. Po předchozím půlročním intenzivním šetření provedli v Rumburku a okolí několik domovních prohlídek bytových i nebytových prostor, při kterých nalezli sedm automobilů se změněnými identifikátory. Většinou se jednalo o vozy značky škoda, dále jeden Volkswagen a jeden Ford. Dále byly nalezeny vyplněné technické průkazy i jejich čistopisy. Nasazeno bylo celkem šedesát policistů z Rumburku, České Lípy a zásahové jednotky. Během akce zadrželi strážci zákona sedm osob převážně ze Šluknovska, ale také jednu z Českolipska. Zadržení putovali do cel. Následně padlo obvinění deseti mužů z legalizace výnosů z trestné činnosti. Za to jim svorně hrozí až pětileté vězení. U tří hlavních protagonistů bude dnes ze strany vyšetřovatelů podán podnět na návrh na vzetí do vazby. Způsobená škoda se pohybuje v řádech statisíců korun.

Exekuce se zvrtla
Z trestného činu zpronevěry se od včerejšího dne zodpovídají dva pracovníci exekutora. Nedávno totiž na Šluknovsku získali v bytě dlužníka dvacet tisíc korun a druhý den za přítomnosti dvou rodinných příslušníků měli obdržet ještě zbylou dlužnou částku ve výši osmdesát tisíc korun. Potvrzení měli vystavit ale pouze na oněch dvacet. Poté, co se poškozený dotázal příslušného úřadu, zjistil, že na jeho účet byla připsána také jen tato pětina. Následovalo trestní oznámení a oba se dostali do problémů. Případ zakončili včera rumburští kriminalisté obviněním obou mužů. Těm teď hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Měli v autě ta-ble-ty
Dohru měl včera pro pět lidí ze Šluknovského výběžku a Teplic případ, kdy v uplynulém období byli v Krásné Lípě zastaveni ke kontrole, při které policisté v zavazadlovém prostoru jejich vozidla nalezli dvacet krabiček léků obsahujících pseudoefedrin, nepoužité jednorázové jehly a platební karty na různá jména. Všichni čelí trestnímu stíhání pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, jeden z nich si k tomu přičetl ještě neoprávněné opatření platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí, protože nerespektoval platný zákaz řízení motorových vozidel. Všem hrozí až pětileté odnětí svobody.

Becher zůstal
Se dvěma lahvemi becherovky pod bundou se snažil včera opustit jeden z děčínských marketů devětatřicetiletý muž. A jak to tak bývá, byl s nezaplaceným zbožím zadržen. Na obvodním oddělení policie, kam se posléze odebral, si pak ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže, za kterou mu díky recidivě hrozí až tříleté vězení.

Schod zůstal
Podezření z přečinu krádeže si včerejšího dne od policistů z obvodního oddělení ve Velkém Šenově vysloužili tři výtečníci ve věku osmnáct až čtyřiadvacet let. Před pár dny se totiž z volně přístupného schodiště bývalé školy v Horní Poustevně pokusili odcizit kus žulového schodu, jehož hodnota byla později vyčíslena na pět a půl tisíce korun. Kdosi je ale vyrušil, takže monolyt nakonec zůstal na místě. Na místě ale nezůstal případ a mladíci byli dopadeni. Trojlístku hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Zbytečně vyplacená záloha
Zálohu ve výši pětatřicet tisíc korun na výměnu dřevěných oken za plastová v jednom rumburském domu měl v minulém roce převzít třicetiletý místní filuta. Nyní je tomu již více než půl roku, kdy měla být práce kompletně dokončena, ale ve skutečnosti ani nezačala. Poškozený tak nemá ani okna ani peníze a výtečník s ním nekomunikuje. Obrátil se tedy na policisty. Ti mladíka vypátrali a včerejšího dne mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu zpronevěry. Za to je možné udělit trest až dvouletým odnětím svobody.

Po nárazu na střechu
Nárazem do vzrostlého stromu a převrácením vozidla na střechu skončila před pár dny v Brtníkách jízda pro dvaatřicetiletého muže z Velkého Šenova. Toho docílil tak, že vyjel vpravo mimo vozovku. Po nehodě z místa utekl. A není divu, neboť není držitelem řidičského oprávnění. Policisté se mu ale na kobylku stejně dostali a včera si vyslechl podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Alkohol si neodpustil
S více než dvěma promile se po Varnsdorfu ve vozidle proháněl sedmatřicetiletý muž. Naštěstí se na jeho trajektorii nacházeli policisté z hlídkové služby a rozhodli se jej zkontrolovat. Po naměření výše uvedených hodnot následovalo sdělení podezření z ohrožení návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Za takové počínání si nezodpovědní řidiči mohou vykoledovat až roční vězení, ale to jen v případě, že nezpůsobí nehodu. Jestliže způsobí, mohou to být až tři léta.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín