Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Neodolal
Vozidlo s klíčky v zapalování odstavené na zahradě jednoho domu v Krásné Lípě přilákalo nedávno devatenáctiletého mladíka. Ten do něj nasedl a odjel. Majiteli tak vnikla škoda ve výši pětadvacet tisíc korun. Ovšem jen dočasně, protože policistům se po několika dnech podařilo automobil vypátrat. Výtečník odolával o něco déle, ale i na něj došlo. Strážci zákona jej lapili v Nymburku. Včera si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí. S odcizeným vozidlem jel totiž přez zákaz řízení motorových vozidel. Teď mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Už to má spočítané
Dopadnout nenechavce, který v uplynulém období tropil neplechu v areálu bývalé firmy ve Starých Křečanech, se podařilo policistům z obvodního oddělení v Rumburku. Měl by jím být pětatřicetiletý muž z okolí. Ten v objektu postupně odcizil dva radiátory, elektromotor a elektrické kabely, které odřezal od spotřebičů. Dále poničil vrata a demontoval pětisetlitrový bojler, který nechal ležet na místě. Celková škoda, kterou po sobě zanechal, čítá zhruba čtyřiatřicet tisíc korun. Podezření z krádeže a poškození cizí věci si vyslechl včera. Za uvedené přečiny mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Obstarávala drogu
Děčínští kriminalisté včerejšího dne zahájili trestní stíhání proti čtyřiadvacetileté ženě pro trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. O to se zasloužila tím, že v minulém roce měla obstarat drogu zvanou pervitin nejméně jednomu člověku a nejméně v padesáti případech. K předávání přitom docházelo na veřejných prostranstvích. Obviněné teď hrozí až pětileté vězení.

Musel z bytu pryč
Na deset dní musel dnes po půlnoci opustit své bydliště sedmapadesátiletý muž z Varnsdorfu. Měl totiž nejprve verbálně a poté i fyzicky napadnout svou manželku. Policisté, kteří dorazili na místo, na základě výpovědi poškozené zjistili, že toto jednání se má nejen opakovat, ale i stupňovat. Navíc v minulosti již bylo dvakrát učiněno oznámení na policii. Tím byly splněny podmínky pro vykázání. Zbývá jen doufat, že během těch několika dní vykázaný muž své jednání přehodnotí.

Loupež objasněna
Rumburským kriminalistům se v těchto dnech podařilo vyřešit případ, kdy zhruba v polovině února ve Varnsdorfu přepadl neznámý pachatel u železničního přejezdu místní ženu. Při tom ji měl udeřit, shodit na zem a strhnout z ramene kabelku, ve které měla hotovost, mobilní telefon, platební karty a další drobnosti. Celková škoda čítá necelých deset tisíc korun. Na svědomí by měl mít tento čin osmnáctiletý mladík rovněž z Varnsdorfu, který si včera vyslech obvinění z loupeže a neoprávněného opatření platebního prostředku. Hrozí mu tak až desetiletý pobyt v nápravném zařízení.

Boty do tašky a záhy zase ven
Dva páry bot si včera v jedné děčínské prodejně obuvi přímo do igelitové tašky uložila devětadvacetiletá žena. Pak prošla pokladnami a byla venku. Tam ji však dohnal zaměstnanec obchodu. Obuv musela vrátit a pak se musela v doprovodu policistů odebrat na obvodní oddělení. Tam ji ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže. A protože byla v posledních třech letech za obdobný skutek trestána, hrozí jí nyní až tříleté odnětí svobody.

Dluží na dceru
Trestní stíhání pro zanedbání povinné výživy zahájili včera rumburští kriminalisté proti pětatřicetiletému muži z Varnsdorfu. Ten již více než dva roky neplatí řádně na svou dceru. Za tu dobu se dluh nasčítal na částku sedmadvacet tisíc korun. Obviněnému teď hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Stačí chvilička
Notebook v hodnotě patnáct tisíc korun odcizil neznámý nenechavec z neuzamčeného automobilu v Jílovém u Děčína. Jeho majitel do něj totiž nosil věci z jedné z místních restaurací a tak neměl vozidlo pod stálým dohledem. Na případu pracují policisté z obvodního oddělení. Podaří-li se jim pachatele dopadnout, bude se zodpovídat z přečinu krádeže, za který může být potrestán až dvouletým vězením.

Nevybral ani korunu
Podezření z krádeže a neoprávněného opatření platební karty si v sobotu na služebně v Krásné Lípě vyslechl čtyřiadvacetiletý mladý muž. O to se zasadil tím, že nedávno na návštěvě u jedné místní obyvatelky zmocnil peněženky, ve které se nacházela kreditní karta. Pomocí té se pak několikrát vybrat hotovost z bankomatu, naštěstí však neuspěl. Uspěli ale policisté, kteří jej dopadli. Nyní nad ním visí hrozba až tříletého vězení. To proto, že za takový čin byl v nedávné době trestán.

Automobil nezaplatil
Obviněni z trestného činu podvodu čelí od konce tohoto týdne třiadvacetiletý muž z Děčína. Nedávno si měl od další osoby zakoupit vozidlo v hodnotě dvě stě padesát tisíc korun s tím, že na základě řádně uzavřené kupní smlouvy se zavázal uhradit částku do sedmi dnů na účet prodávajícího. To ale neučinil a navíc přestal komunikovat. Případ tedy museli začít řešit policisté. Nyní mladíkovi hrozí až pětileté vězení.

Couvání se moc nepovedlo
Se stojícím Fordem se včera ve večerních hodinách V Podmokelské části Děčína střetl při couvání z kóje šikmého stání čtyřiačtyřicetiletý řidič Škodovky. Krátce nato byl zadržen policisty, když své vozidlo zaparkoval opodál. Při následné dechové zkouše vyšlo najevo, co asi při srážce mohlo sehrát svou významnou roli. Displej přístroje při opakované aplikaci totiž vykázal kolem dvou promile. Nyní se výtečník ve zkráceném přípravném řízení zodpovídá z ohrožení pod vlivem návykové látky, za kterýžto přečin je možno udělit trest až ročním odnětím svobody.

Vandal ve vlaku
Velmi nepěkné věci se odehrály ze soboty na neděli v nočním rychlíku během jízdy z Prahy do Děčína. Jakýsi lump-vandal v jednom kupé potrhal sedačky, demontoval opěradla a ze zdi vyrval odpadkový koš i se stolečkem. Tímto jednáním způsobil drahám škodu ve výši přes pět tisíc korun. Případem se zabývají policisté z železničního oddělení.

Neutekl daleko
Do prodejny s broušeným sklem v obci Hřensko se včera kolem půlnoci vloupal dvaatřicetiletý muž z Ústí nad Labem. Rozmlátil kvůli tomu skleněnou výplň dveří, čímž způsobil škodu předběžně ve výši sedm tisíc korun. Při prohledávání interiéru byl vyrušen majitelkou a tak nezbývalo, než vzít nohy na ramena. Tím si však příliš nepomohl, protože policisté z místního obvodního oddělení se za ním okamžitě pustili a o něco později jej zadrželi v Podskalí. Pak přišla na řadu policejní cela a sdělení podezření z krádeže vloupáním společně s poškozením cizí věci ve zkráceném přípravném řízení. Na svobodu si pak s sebou po propuštění ze zadržení odnesl hrozbu až dvouletého vězení.

Neutekl vůbec
V děčínské policejní cele se v současné chvíli nachází jednačtyřicetiletý místní muž. A to z toho důvodu, že dnes pod rouškou noci se na Riegrově ulici pokoušel vloupat do zaparkované Škodovky. Neunikl však pozornosti policistům z hlídkové služby, kteří jej zpacifikovali a převezli na obvodní oddělení. Tam mu naměřili nějaké to promile alkoholu a pak už přišlo na řadu zmíněné ubytování. Pravděpodobně si vyslechne podezření z krádeže vloupáním, za kterou by mohl být potrestán až dvouletým vězením.

Utéci nestačil
Na obvodní oddělení v Krásné Lípě přišlo včera večer oznámení, že kdosi vnikl do jedné zdejší rekreační chaty. Policisté ihned vyrazili na místo a záhy svou akci úspěšně ukončili. Poblíž napadeného objektu lapili pětapadesátiletého výtečníčka, který měl u sebe batoh naditý odcizenými věcmi pocházejícími právě odtud. Zadržený putoval do policejní cely v Rumburku, kde si počká na další úkony. Vypadá to pravděpodobně na podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Za takové počínání nabízí trestní zákoník až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Utéci se ani nechystal
Ani cela ve Varnsdorfu nezeje prázdnotou. Včera večer ji přišel krátkodobě obydlet devětačtyřicetiletý místní obyvatel. Ve večerních hodinách totiž v jedné restauraci verbálně a pak i fyzicky napadl dalšího muže, přičemž mu způsobil drobná zranění. V útocích nepolevil ani v případě přítomných policistů ze speciální pořádkové jednotky, kteří dorazili na místo, aby situaci vyřešili. Museli ho tedy umravnit. Teď mu hrozí, že se bude zodpovídat z přečinu výtržnictví, za který může soud udělit až dvouleté odnětí svobody. Napadený lékařské ošetření odmítl.

Utekl, ale stejně ho chytili
Na pohonné hmoty se do České kamenice dnes asi hodinu po půlnoci vypravil dvaačtyřicetiletý muž z Liberce. Nejprve odsál čtyři litry z nákladní Avie, pak se přesunul k zaparkovanému Golfu, kterému chtěl rovněž pustit žilou. To mu automobil značně zkomplikoval tím, že začal pomocí alarmu volat o pomoc. To lapku donutilo utéci. Další, kdo mu situaci zkomplikoval, byli strážci zákona, kteří jej dohnali a zadrželi. A kdepak se výtečník právě nachází? Ano, v cele předběžného zadržení.

Plynoměr vzal za své
Plynoměr u jednoho domu v Rumburku si za objekt svého zájmu zvolili dva výtečníci z jedné z okolních obcí. Společnými silami rozbili zděný pilíř a následně odcizili plechová dvířka. Měli ale smůlu, neboť při odvozu do sběrny byli přistižení místními policisty. Místo do výkupny se jeli podívat na obvodní oddělení, kde si oba vyslechli podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Škoda sice nepřesáhla dva a půl tisíce korun, ale vzhledem k tomu, že oba pánové byli za majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech souzeni, přestupkem z toho vyváznout nemohli. Oběma teď hrozí až tříletý pobyt ve vězení.

Dřevo zůstalo v lese
Naskládaná hromada dřeva poblíž Šluknova inspirovala nedávno třicetiletého a dvaadvacetiletého muže k nekalé činnosti. Přistavili přívěsný vozík a jali se naň nakládat klády. Právě ve chvíli, kdy transportovali čtvrtou, objevili se policisté ze speciální jednotky a akci ukončili. Oba pak byli předvedeni na obvodní oddělení, kde si ve zkráceném přípravném řízení vyslechli podezření z krádeže. To by je mohlo přijít až na tři ztracené roky svobody. Za stejný delikt byli totiž ne tak dávno trestáni.

Dluží nemálo
Rekordně vysoký dluh na výživném nastřádal šestačtyřicetiletý muž z Děčína. Za dobu zhruba tří let, kdy řádně neplatil, se částka přehoupla přes hranici sta tisíc korun. Kriminalisté proti němu zahájili trestní stíhání pro zanedbání povinné výživy. Vzhledem k tomu, že obviněný byl za tento přečin v posledních třech letech trestán, hrozí mu až pětiletý pobyt v nápravném zařízení.

Kolo a rádio jsou pryč
Do nákladního automobilu zaparkovaného na Starém městě v Děčíně se v noci na včerejšek vloupal neznámý poberta. Uvnitř sebral horské kolo a autorádio. Včetně rozbitého zámku po něm zůstala škoda za více než dvacet tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín