Rubriky
Zprávy

Noego: Týdeník Princip v honbě za senzací – nejspíš šíří poplašnou zprávu

No vida. Zajímavý pohled, na mizernou práci regionálních novinářů, nabízí čtvrteční titulka údajně nezávislého týdeníku pro děčínsko Principu. Redakce se v honbě za senzací dopouští celé řady zásadních omylů, ignoruje výsledky odborných studií, vymýšlí si, neověřuje skutečnosti a metodou ctrl C – ctrl V čerpá z internetu. Netuším, jak se vydavatel Principu staví k volnému stahování dat z internetu, ani nemám páru, jestli ho vůbec zajímá co v jeho novinách vychází. Rád bych tedy poprosil laskavého čtenáře, pokud dočte až na konec článku, jestli by se při svém příštím setkání s Principem, pokusil mít následující skutečnosti na zřeteli.

O co tedy jde? Čtvrteční titulka láká hlavním nadpisem Marihuana č 1 je z Děčína, zřejmě v tušení sólokapra potenciální čtenáře ke koupi plátku. Už poněkud kostrbatý nadpis nechává strhnout k úvaze, zda li se autor senzace, novinařině nevyučil za komunistického režimu. Ostatně hned první odstavec je jako vystřižený z jiného děčínského týdeníku a to předlistopadové Jiskry . Tuto varovnou zprávu přinášíme, aby si zejména rodiče dětí uvědomili, že reálnost jejich ohrožení drogami je v našem městě zřejmě vyšší než kdekoli jinde v ČR. Síla. Jak na to autor přišel se nedočtete nic. Evidentně intoxikován článkem, který vyšel před pár dny zde na noego.cz , začal velmi silně halucinovat. Rád bych se ho tedy několika fakty pokusil přivést k sobě.

Tak za A- konopné subkultuře, prosazující legalizaci marihuany u nás, se za poslední zhruba dva roky, podařilo neutuchající kampaní, téměř prosadit dílčí legalizaci konopí pro léčebné účely. Návrh novely zákona má vládní zelenou a postupuje legislativním procesem. V současné době je pěstování pěti rostlin konopí považováno za pouhý přestupek, stejně tak jako přechovávání patnácti gramů marihuany. Legislativci jsou neustále konfrontováni s výsledky nejnovějších vědeckých výzkumů, nebo závěrů OSN a vlád zemí, kde jsou drogy skutečným problémem(Mexico), z nichž jednoznačně vyplývá celosvětová nutnost, když už ne legalizovat marihuanu, tak přinejmenším dekriminalizovat její uživatele.

Pokud tedy vypěstuji pět rostlin konopí pro vlastní potřebu, z nichž patnáct gramů přihlásim do soutěže krásy, kterou vyhraji, jsou tím reálně drogami ohroženy děti z mého města více než děti z měst ostatních soutěžících? A co když příští rok vyhraje tuto soutěž moje babička pěstujíc bylinu na mast, která pomáhá hojení ran dětí z celé ulice? Nebo jaké má vlastně autor tohoto evidentně lživého tvrzení důkazy? Nikdo z redakce Principu, se nepokusil ani v nejmenším informovat u noego.cz, jestli se věci zmíněné v článku doopravdy staly. Vzhledem k tomu, že noego.cz žádné takové záruky neposkytuje, se doopravdy podivuji, co za bláboly je schopen šéfredaktor pustit v Principu na titulní stranu. Vzhledem k absolutní absenci důkazů lze tudíž považovat zprávu Tuto varovnou zprávu přinášíme, aby si zejména rodiče dětí uvědomili, že reálnost jejich ohrožení drogami je v našem městě zřejmě vyšší než kdekoli jinde v ČR. na titulní straně Principu, za šíření zprávy poplašné, protože zcela evidentně pro toto tvrzení neexistuje jediný důkaz. O tom, k jak nevratným poškozením rodinných vztahů může lehce dojít, pokud nějaký rodič tento výmysl nedej bože vezme vážně, zřejmě v Principu psát nebudou. Vyplašeným rodičům doporučuji, ať se raději obrátí na odborníky, než věřit nekompetentním blbům.

Autor se nestydí pokračovat větou druhou, neméně lživou a v kontextu věty první dále šířící demagogickou paniku. Marihuana, tato pro mnoho feťáků startovací droga, se u nás evidentně pěstuje hojně a na vysoké úrovni. Od trávy je navíc jen krůček k něčemu zajímavějšímu. Tento blábol byl u nás odbornými lékaři zpochybněn již v roce 2006. Nejůspěšnější startovací drogou jsou cigarety a alkohol, který je dokonce některými odborníky označován za drogu tvrdou, narozdíl od marihuany. Podle průzkumů z roku 2006, které probíhaly v USA vyplývá, že většina lidí, kteří kdy vyzkoušeli marihuanu, k užívání tvrdých drog nepřejde nikdy. Navíc Česku se vcelku rozumná konopná legislativa začíná vyplácet a počty uživatelů trávy začínají klesat. Hlavně pro část mladých totiž ztratila punc něčeho tajuplného a zakázaného, narozdíl od zmíněného fetu zvaného alkohol, počty jehož uživatelů právě mezi mladistvými nebezpečně rostou.

Jak je možné, že redakci z Principu nevadí prodej místního silného Velkobřezenského piva při Děčínských slavnostech, kterých se účastní děti všech věkových kategorií? Neohrozila reálně nakonec drogami děti v našem městě, víc než je zdrávo, sama redakce Principu, když informovala o pivních slavnostech? Kolik mladých lidí sklouzlo k tvrdým drogám poté, co se v novinách dočetli, že oslavy města se povedly díky průvodu nějakých tragikomických figur navlečených v podivných hadrech a sjetých po medovině? Alkohol, tato pro mnoho feťáků konečná droga, se u nás evidentně pěstuje hojně a na vysoké úrovni. Od alkoholu je navíc už jen krůček k něčemu zajímavějšímu, třeba k nesmyslnému strašení lidí hloupou a neověřenou informací.

No rád bych vám zde zacitoval ještě nějaké další věty ze zmíněného článku, jenže ten článek už obsahuje pouze jednu původní a to Informace ze soutěže přinesl server noego. Všechny ostatní dlouhá souvětí(asi osm), jsou okopírovány metodou ctrlC – ctrlV. Tedy bez svolení ukradeny z www.noego.cz a bez označení zdroje zveřejněny. Výše citovanou větu může považovat za přiznání autorství snad jedině člověk, který v životě nenavštívil internet. Ostatně noego.cz s takovým ignoranstvím nemá první zkušenost. Před dvěmi lety týdeník Princip zveřejnil grafiku mého kolegy Arrheta z noego.cz znázorňující knihovnu blob na Pastýřské stěně ve svém silvestrovském vydání a jako zdroj byl tehdy uveden nějaký internet. JJ. Laskavý čtenář si jistě povšimne, že i u marihuanou zdecimovaných hovad z noego.cz patří k základům slušného vychování citaci označit, ne tak u rádoby seriozního týdeníku.

Co je tedy tím pravým důvodem zveřejnění zmíněného článku v Principu? Dovedu si představit, že takový článek napíše novinář v roce 1988 na žádost předsedy národního výboru tak maximálně. Jistě, svou roli tu sehrála touha po senzaci a titulcích, které by mohli trochu pozvednout prodej plátku, ale v roce 2012 si troufám tvrdit, že lze ověřit všechno za pomyslných pět minut. Proto tato kauza svědčí nejvíc o brutálním odcizení redakce od mladších generací a naprosté neschopnosti jim porozumět. Také o absolutní ignoraci dostatečně známých faktů a nepochopení komunikačních kanálů generací, jež považují svobodné rozhodování o vlastním osudu za samozřejmost. Dále to milá redakce vypovídá o vaší neúctě ke čtenáři, kterému jste schopni servírovat tak strašně neověřené bláboly a lži. Nutně se musím pozastavit nad tím, jak moc se vaše pohrdání čtenářem odráží v ostatních článcích a informacích otištěných na stránkách Principu. Jistá pravděpodobnost, že to bude podobné, tady reálně existuje a z toho se mi dělá pořádně šoufl. Zvlášť pokud se ty noviny jmenují Princip. Myslím, že je na čase zvážit svoji pravidelnou čtvrteční, šestnáctikorunovou investici.

Zdroj: www.noego.cz