Rubriky
Zprávy

Speciální jednotka na severu Čech navzdory škrtům vznikne, řekl Lessy

Speciální pořádková jednotka v Ústeckém kraji nakonec vznikne. Řekl to policejní prezident Petr Lessy po jednání s ústeckou hejtmankou Janou Vaňhovou. Vznik jednotky byl kvůli škrtům v rozpočtu ohrožen, peníze se ale na její zřízení navzdory úsporám našly.

Policejní prezidium minulý týden mluvilo o tom, že pořádkovou jednotku v Ústeckém kraji kvůli úsporám na ministerstvu vnitra stopne. Policejní prezident však ve středu uvedl, že peníze nakonec v rozpočtu policie našel.

Na vznik jednotky policejní prezidium vyčlenilo původně 60 milionů korun. Po škrtech v rozpočtu z této částky zůstane polovina.

„Znovu jsem uložil ekonomickému náměstkovi, aby přehodnotil priority z priorit a případně některé platby odložil, a výsledkem této práce je, že se našlo 30 milionů korun, které půjdou na vznik jednotky,“ uvedl Lessy.

Pořádková jednotka vznikne k 1. dubnu, sloužit v ní bude zatím 50 policistů. Policie chce v náborech pokračovat, jednotka by měla mít celkem 170 až 180 mužů.

Sto mužů do konce roku
„Neříkám ale, že do konce roku bude vybudována v plné síle, její budování bude pozvolnější,“ řekl policejní prezident s tím, že jeho cílem je mít v jednotce na konci roku 100 mužů. Policisté ze speciální jednotky budou zpočátku operovat především na Šluknovsku, posléze se jejich činnost rozšíří na území celého Ústeckého kraje.

Policejní prezidium ještě minulý pátek tvrdilo, že z padesáti policistů přijatých do vznikající jednotky se stanou pochůzkáři a příprava jednotky se zastaví. Z toho nakonec sešlo. „Cítím závazky, které jsme občanům dali,“ řekl na toto konto Lessy.

Nabraní policisté tak od dubna nahradí policejní posily z Prahy a Brna, které ve výběžku dohlížely na pořádek od loňského srpna.

Naposledy budou tyto posily ve Šluknovském výběžku zasahovat v sobotu 31. března, kdy se bude konat demonstrace ve Varnsdorfu. Místní na ní chtějí upozornit na to, že se do města stěhují další Romové.

Autor: oks
Zdroj: http://usti.idnes.cz/specialni-jednotka-pro-sluknovsko-vznikne-fkg-/usti-zpravy.aspx?c=A120328_094515_usti-zpravy_oks
Foto: Petr Topič pro iDNES