Rubriky
Zprávy

Lososům pomůže facebooková aplikace

Krásná Lípa, 2. 3. 2012 – Pomocí DMS adopčního programu přispělo na reintrodukci lososů v Národním parku České Švýcarsko už 4440 lidí. Každý, kdo od dnešního dne odešle DMS, si může vlastního lososa adoptovat i virtuálně.

Už na podzim minulého roku se mohl každý, kdo adoptoval malou rybku pomocí DMS, zúčastnit vypouštění lososů do řeky Kamenice v Českém Švýcarsku. Nyní si mohou adoptivní rodiče vytvořit vlastního virtuálního lososa pomocí facebookové aplikace na stránce projektu.

Ten, kdo podpoří návrat lososů odesláním DMS, obdrží v odpovědi unikátní kód, který mu umožní vytvořit si vlastního virtuálního lososa. Toho může pojmenovat, zvolit mu pohlaví a po zadání kódu zaslaném ve zpětné SMS vybírat i mezi řadou doplňků.

„Jedná se o další krok, kterým chceme do projektu zapojit veřejnost, a také jistou formu odměny v hravé podobě všem, kdo na Návrat lososů přispívají,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko. „Věříme, že prostředí sociálních sítí nám pomůže získat další příznivce i drobné donátory programu,“ dodává.

Aplikace funguje v rámci facebookové stránky Návratu lososů na adrese www.facebook.com/navratlososu. Kreativní návrh aplikace zpracovala agentura PR klinika, která se na reintrodukčním programu Návrat lososů dlouhodobě podílí spolu s hlavním partnerem projektu, norskou značkou King Oscar. Programování aplikace zajistil COEX, grafika a ilustrace pocházejí od Dany Svobodové.

Vypouštění lososů

Po celé Evropě dnes probíhají úpravy toků a stavby rybích přechodů, aby se lososi mohli vracet do vnitrozemských útočišť, nezbytných pro jejich úspěšné množení. Český projekt Návrat lososů se rozhodl pomoci z jiné strany – a sice v obnovení populace lososa obecného v povodí Labe, především v oblasti Českého Švýcarska. Každoročně tak do říčky Kamenice vypouštějí zástupci Národního parku České Švýcarsko a Českého rybářského svazu odrostlé, 8 až 10 cm velké rybičky, které se stávají základem budoucích generací labských lososů.

Adopční program

Projekt je finančně velmi náročný, proto se iniciátoři rozhodli založit veřejnou sbírku, kam je možné přispět pomocí DMS zpráv.

Na webových stránkách www.navratlososu.cz se lze dozvědět mj. o tom, jak se stát adoptivním rodičem, jak přispívat pomocí DMS pravidelně, nebo kdy na podzim proběhne další vypouštění malých lososů. Zájemci o adopci deseticentimetrového lososa mohou poslat krátkou textovou zprávu ve tvaru DMS NAVRATLOSOSU na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 Kč. Z každé této DMS obdrží projekt Návrat lososů 27 Kč. Pravidelné přispívání po dobu jednoho roku pak má vzor zprávy DMS ROK NAVRATLOSOSU. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha. Více informací naleznete na www.darcovskasms.cz.

O projektu Návrat lososů a jeho partnerech

Projekt Návrat lososů vznikl ve spolupráci Národního parku České Švýcarsko a Českého rybářského svazu. Lososi byli v naší republice naposledy spatřeni v 50. letech minulého století. Donedávna u nás byli považováni za vyhynulý druh. Způsobilo to zejména silné znečišťování jejich přirozeného prostředí a rozsáhlá výstavba vodních děl, které následně znemožnily lososům návrat z moře zpět do horních toků domovských řek, kde přiváděli na svět nové generace.

Projekt si klade za cíl získat finanční prostředky na nákup malých lososů obecných a obnovení jejich populace v Českém Švýcarsku. Veškeré odborné práce zajišťuje Správa národního parku České Švýcarsko ve spolupráci s občanským sdružením Český rybářský svaz.

O Národním parku České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko je nejmladším národním parkem České republiky. Pro příští lidské generace zachovává jádrovou oblast Labských pískovců, která zároveň poskytuje stále vzácnější životní prostor řadě druhů. Pro některé z nich se České Švýcarsko stává také druhou šancí poté, co byly lidmi v minulosti zatlačeny na, či dokonce za, pokraj vyhubení. Do této jedinečné skalnaté oblasti se v uplynulé dekádě s lidskou pomocí navrátili např. sokoli stěhovaví, do některých toků kdysi běžné střevle potoční a stále častěji se vrací právě lososi obecní.

O značce King Oscar

King Oscar je značkou kvalitních norských rybích konzerv a v současné době figuruje již na mnoha světových trzích. V České republice je jejím distributorem společnost Vitana, a.s. Výrobky King Oscar získaly své pojmenování již v roce 1902. Tehdejší norský a švédský král Oscar II. svolil spojit své jméno a portrét právě s těmito kvalitními rybími produkty. Dnes se s nimi může zákazník setkat nejen v Evropě, ale jsou mimořádně úspěšnou značkou i na severoamerickém a asijském trhu. King Oscar je znám také jako partner unikátního environmentálního projektu Návrat lososů, jehož cílem je navrácení lososí populace do českých řek. Více informací na http://www.kingoscar.cz.

Zdroj: www.npcs.cz