Rubriky
Turisti Turistické cíle Zprávy

Ledopád Gautschgrotte u Hohnsteinu

Ještě tam je. Dýchá z něj ledová krása, ale paprsky jarního slunce jsou neúprosné. Křišťál se ocitá v zajetí vody. Dopadající kapky se tříští o skalní římsy. Chladem noci vše utichne a osmnáct metrů vysoký ledopád nabírá síly na příští den. Nemůže vyhrát. Ví to?

Přijďte obdivovat ledovou krásu, která zde vznikla uprostřed mohutného skalního převisu Gautschgrotte na okraji údolí Pollenztal. Jedná se o příjemnou a nenáročnou odpolední procházku. Nejsnazší přístup je z obce Hohnstein. Vozidlo zaparkujte na centrálním parkovišti a vydejte se směrem k radnici. Zde se napojte na zeleně značenou cestu, po které budete pozvolně klesat až k odbočce Gautschgrotte – 20 minut příjemné chůze. Už od cesty je mezi stromy vidět. Vysoký ledopád, který vyvěrá přímo ze skalní stěny. Můžete si ho prohlédnout ze všech stran z bezprostřední blízkosti. Jen pozor, v odpoledním teple se ledy trhají bez varování. Krátkou vycházku si můžete obohatit prohlídkou výletního městečka Hohnstein, kterému vévodí stejnojmenný hrad na vysokém skalním ostrohu. Původní strážní hrad na hranici Českého království dal v léno Berkům z Dubé císař Karel IV.

Praktické informace:
Příjezd přes Hřensko / Schmilka, směr Bad Schandau, Hohnstein (28 km z Děčína). Příjezd přes Dolní Poustevnu / Sebnitz směr Hohnstein (28 km ze Šluknova). Parkoviště placené uprostřed obce. Pěší trasa značená zeleně. Doba chůze cca. 20 min. Souřadnice městečka Hohenstein 50°58’50.100″N, 14°6’38.897″E.

Text,foto: Jiří Šťastný