Rubriky
Zprávy

Děčín vybírá vznášedlo pro záchranáře. Pražské ale nechce – je malé

Děčínský magistrát ve čtvrtek vypsal výběrové řízení na dodávku vznášedla. Sloužit bude hlavně záchranářům při povodních. Podobného stroje z výbavy městské policie se nyní chce zbavit Praha. Děčín o něj však zájem nemá, přestože by ušetřil. Pro potřeby záchranářů by totiž pražské vznášedlo bylo příliš malé.

„Prahu jsme oslovovali, ale svoje vznášedlo zatím stále používají a neprodávají. My navíc chceme nové a potřebujeme, aby na něm bylo i místo pro lékaře, vybavení a lůžko pro pacienta. Vznášedlo pražských strážníků to nesplňuje,“ uvedla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.

Pražského vznášedla se chce zbavit primátor Bohuslav Svoboda, protože od roku 2007, kdy ho hlavní město pořídilo, zůstávalo prakticky celou dobu v garáži městské policie .

V Děčíně je situace ale jiná. „Je to společný záchranářský projekt v českosaském příhraničí, na kterém spolupracujeme se saskými městy Bad Schandau a Reinhardtsdorf-Schöna. My koupíme vznášedlo, oni motorový člun, velitelské spojovací vozidlo a traktůrek s cisternou,“ vypočítala Lakomá.

Vznášedlo Děčín kupuje hlavně kvůli povodním. Do města teče voda téměř z celých Čech a záplavy se tu objevují často.

„Když hladina Labe dosáhne zhruba šesti metrů, voda odřízne místní část Dolní Žleb a přístup do ní je jen po železnici. Motorový člun použít nelze, protože proud je silný a v řece plave spousta nepořádku. Vznášedlo je proto v takovém případě ideální,“ poznamenala mluvčí.

Děčín nyní při povodních objednává u Českých drah mimořádný vlak, který by v případě potřeby se záchranáři do Dolního Žlebu s 1 200 obyvateli zajel. Za pohotovost vlaku platí město desítky tisíc, a to i v případě, že nakonec nevyjede. Po zakoupení vznášedla vlak objednávat přestane.

Cenu stroje magistrát odhaduje na částku kolem dvou milionů korun. Většinu zaplatí z evropské dotace. Na Děčín zbude jen deset procent, pěti přispěje ministerstvo pro místní rozvoj.

Autor: Aleš Horáček
Zdroj: http://usti.idnes.cz/decin-chce-koupit-vznasedlo-pro-zachranare-f24-/usti-zpravy.aspx?c=A120329_150857_usti-zpravy_alh
Foto: www.vznasedla.com