Rubriky
Sport Zprávy

Děčín je krůček od finále druhé hokejové ligy, Kobru porazil 4:2 a v sobotu má první mečbol

Další krásný zážitek svým fanouškům připravili hokejisté Děčína ve čtvrtek na první březnový den. Dokázali totiž porazit Kobru Praha 4:2 a v sérii vedou 2:0 na zápasy. Utkání mělo náboj, oba týmy hrály útočný hokej, hosté ale v závěru prohru neunášeli a domácí hráče mnohdy za hranicí pravidel faulovali, ti se ale nenechali rozhodit a v klidu utkání dohráli a po skončení zápasu si užívali ovací z hlediště od svých fanoušků. Děčín je opravdu krůček od historického finále.

Úvod zápasu patřil hostům, kteří se už v první minutě pokusili zahrozit před Lavingerem, jenže marně. Ve třetí minutě projel Vávra celým kluzištěm až před obranu hostí, tam ho o něj ale připravila obrana pražského celku. V čase 4:07 padla první branka zápasu. To Paris najel až k Lavingerovi a zblízka mu nedal šanci – 0:1. V deváté minutě se Lavinger vyznamenal proti střelci první branky, Parisovi, a držel tak svůj tým. Poté měl Děčín velký tlak, ale obrana hostí svého brankáře ohrozit nenechala. Až ve 13. minutě bylo vyrovnáno. Oliverius se dostal k odraženému puku a před ním už jen zívala prázdná branka, nebyl pro něho tedy problém puk do odkryté klece zasunout – 1:1. V 17. minutě po ráně Drahoráda prolétl puk brankou a brankový rozhodčí nejprve rozsvítil červené světlo, ale vzápětí ihned to zelené. Zřejmě v té rychlosti v tu chvíli nevěděl, zda skutečně puk v brance skončil. Hra proto pokračovala dále. Jenže spravedlnost se ukázala a závěrečný tlak domácích dokázal pouhých dvanáct vteřin před koncem prvního dějství přetavit ve vedoucí branku Oliverius, jenž zblízka v přesilové hře 4 na 3 vymetl všechny pavučiny v síti Malíka – 2:1. Domácím se tedy šlo poprvé do kabin o poznání lépe než hostujícímu celku.

Ve 25. minutě se řítili dva hráči Kobry na osamoceného Lavingera, jenže Sovík při střelbě zlomil hůl a tak bylo po šanci hostí. Kobra se snažila o vyrovnání, ale vždy tvrdě narazila na betonovou hráz v podobě Lavingera. Ve 29. minutě se dokonce dokázali uvolnit ve vlastním oslabení, ale ochránce děčínské svatyně opět v pohodě snažení Kobry zmařil. Ve 32. minutě ujel Kocman a ocitl se tváří v tvář Lavingerovi, ale se střelou příliš váhal a nakonec pálil vysoko nad ochrannou síť. Poté stejný hráč zbytečně oslabil svůj tým a putoval na trestnou lavici za krosček, kde se opravdu moc dlouho neohřál. Po čtrnácti vteřinách ho totiž vrátil zpátky do hry Vávra, který zblízka nedal žádnou šanci Malíkovi a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení – 3:1. O dvě minuty později střílel Sovík a po jeho projektilu zazvonilo břevno domácí branky. V samotném závěru druhé třetiny ještě nebezpečně zahrozil Zika, jeho střela ale jen těsně minula branku Kobry.

Úvod třetiny ale opět lépe vyzněl pro hosty. Ti se totiž ve 45. minutě dokázali dostat na dostřel jediné branky. Borovanský se dokázal v pěkné kombinaci se svým spoluhráčem prosadit a vedení Děčína bylo už jen o jednu branku – 3:2. Jenomže v 50. minutě propálil vše, co mu stálo v cestě Kaltenböck z prostoru mezi kruhy a opět to bylo o dva góly – 4:2. Později se ukázalo, že branka Kaltenböcka byla vítězná. V 53. minutě se do pásma Kobry doslova prodral Rudovský, ale tam ho zastavil až faul hráče Kobry, který byl vyloučen za krosček. Hosté poté stav zápasu neunášeli a už se ani nesnažili hrát hokej. Mnohdy se svými zákroky na hranici pravidel snažili vyprovokovat hráče Děčína, ti se ale nenechali a v pohodě hráli nadále svoji hru. Když už závěr třetího dějství dohrávali a čekali pouze na konečnou sirénu, z nepochopitelných důvodů kapitán celku Kobry srazil v brankovišti Lavingera k zemi. Za to vyfasoval trest do konce utkání. Ovšem co následovalo poté, nikdo v hledišti nechápal. Jeden z hráčů pražského celku vhodil lahev s pitím do hlediště mezi fanoušky Děčína. Tím si rozhodně jméno před domácím publikem neudělal. Nicméně zasloužené vítězství si už Děčínští vzít nenechali a zaslouženě tak v sérii vedou 2:0 na zápasy. V sobotu na ledě Kobry tak mají první mečbol a mohou rozhodnout o postupu do finále druhé hokejové ligy, což by bylo vůbec historicky poprvé.

HC Děčín – HC Kobra Praha 4:2 (2:1;1:0;1:1)
Branky a nahrávky: 13. Oliverius (Drahorád, Zika), 20. Oliverius (Zika), 35. Vávra (Drahorád, Kaltenbock ), 50. Kaltenbock (Zika) – 5. Paris (Sovík), 45. Borovanský (Hybner)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Zámostný) – Saska, Stezka, Kaltenböck, Drahorád, Bulva, Molnár – Stibor, Sádovský – Filipovský, Oliverius, Zika, Vávra, Růžek, Rudovský, Místecký, Baránek, Vacek, Myšík, Böhm, Řídel

Zdroj: HC Děčín
Foto: aleso.cz