Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs ČEZ Basketball Nymburk

V sobotním podvečeru se v ČEZ Sportcentru odehraje další zápas, který lze s mírnou nadsázkou nazvat jedním z vrcholů sezony, jelikož na sever Čech dorazí v rámci 3. kola nadstavbové skupiny A1 obhájce titulu a letos opět suverénní gigant z Nymburka. Svěřenci kouče Ginzburga již za sebou mají letos dva úspěchy – tím prvním bylo nedávné vítězství v Českém poháru (finálový boj byl mimochodem právě s naším celkem) a toto úterý dokázali Benda a spol. proklouznout do top osmičky Eurocupu, kde se ve čtvrtfinále střetnou s ruským Petrohradem (ten už Nymburští letos dokázali v rámci VTB Ligy jednou porazit a jednou odešli z kurtu jako poražení, takže šance na postup jsou velmi reálné). 

Podobně jako v těchto dvou soutěžích válí Středočeši i v NBL, kde jsou v tabulce suverénně první s bilancí 27-1; děčínský celek se díky vítězné šňůře čítající 7! ligových úspěchů posunul s bilancí 21-7 již na druhé místo před Prostějov i Pardubice právě za Nymburk. Čtvrtým kolbištěm, na kterém Lvi letos svádějí své boje, je prestižní VTB Liga – v té zatím opanují v tabulce 6. příčku s jednobodovou ztrátou na čtvrtý Lokomotiv Kubáň (pouze umístění do 4. místa zajistí Nymburku postup do další fáze soutěže; momentálně většině týmů zbývá sehrát v základní části ještě tři zápasy). 

Náš celek letos sehrál se svým sobotním soupeřem již tři zápasy a má nyní jedinečnou šanci s ním „srovnat účty.“ V rámci NBL jsme ve 3. kole dokázali (jako zatím letos jediní v lize!) doma nymburský kolos zdolat, a to v poměru 75:47 (nejlepší střelci: P. Houška 18, Alič 13 – Benda 11, Sokolovský 10).; odvetu už měli naopak ve své režii Nymburští, kteří nám porážku z prvního špílu oplatili téměř navlas stejně po výsledku 48:75 z našeho pohledu (Williams 11, Alič 10 – Wilson 19, Naymick 11). V již zmíněném pohárovém finále nastoupil náš celek bez rozehrávačské dvojice Ell Sanders – John Boyer, přesto i v okleštěné sestavě Nymburk výrazně trápil a podlehl až po velkém boji nakonec 69:76 (Burke 17, Pomikálek 15 – Benda 20, Abrams 15). 

K pohárovému špílu se vrátil a popsal ho děčínský pivotman Míra Soukup: „Celý zápas byl hodně vyrovnaný a dlouho jsme se prali o výhru. Je ale vidět, že Nymburk je velice silný a zkušený tým, který dokonale zvládá tyto důležité zápasy.“ Zároveň si nedokázal tipnout, jestli bychom i s oběma ústředními jedničkami měli větší šanci zápas vyhrát: „To je těžké říct, Luboš (Stria) i Bejk (Honza Bejček) je docela dobře zastoupili. Ovšem Ell je jenom jeden, takže opravdu nevím.“ (usměje se) 

Soky přiznává, že k úspěchu proti Nymburku bude potřeba nejen pevná defenziva, ale i produktivní útok: „Rozhodně nesmíme dělat stejně hloupé chyby v obraně jako ve druhém poločase ve finále poháru. V útoku bude důležité se nebát hrát tvrdě do koše a určitě se soustředit na volné střely, kterých moc nebude.“ Vzápětí vypíchl také nejsilnější stránky nymburské hry: „Je to hlavně hra jeden na jednoho. Mají rychlé a silové hráče, kteří umí vystřelit z dálky i udělat nájezd pod koš.“ 

Kádr Nymburka je letos při obrovské zápasové vytíženosti ještě vyrovnanější než v loňských sezonách a proto i výběr borců s momentálně nejlepší formou nebyl pro Sokyho nejjednodušší disciplínou: „Určitě je to Benda, Simmons, Wilson a Lawrence. Je složité vybrat jednoho nebo dva hráče z tak kvalitního týmu, jakým Nymburk bezpochyby je.“ 

Jak bylo již zmíněno, děčínský celek se veze na vítězné vlně a kromě historicky prvního stříbra v dějinách klubu si drží již sedmizápasovou neporazitelnost i v lize – aktuální skvělou formu družiny Pavla Budínského okusili v sobotu v domácím prostředí i Pardubice, kde naši hráči dokázali po tuhé bitvě zvítězit 58:54 (P. Houška a Stria po 13 – Muirhead 13, Pospíšil 12). S těmito výsledky je spojená i výborná nálada v šatně plná vtípků a uvolněné atmosféry: „Nálada v šatně je super. Když se vyhrává, tak ani nemůže být jiná. (usměje se) Čekali jsme v Pardubicích hodně těžké utkání, což se také potvrdilo. Žádný koš jsme nedali zadarmo, museli jsme se hodně nadřít. Proto jsem rád, že jsme zvládli koncovku zápasu a vyhráli.“ 

Pro reálnou šanci protáhnout svou vítěznou sérii budou naši hráči opět potřebovat bouřlivou atmosféru a tím pádem i vás, skvělé děčínské fanoušky! Tímto jste na sobotní superšpíl všichni srdečně zváni – WIN TOGETHER! 

Střelečtí tahouni Nymburka v dosavadním průběhu sezony: 
Lamayn Wilson – 15,7 bodu a 5 doskoků na utkání; střelba 2 b. 62,4% 
Chester Simmons – 11,8 bodu a 4 doskoky na zápas 
Andrew Naymick – 11,8 bodu a 8 doskoků na utkání; střelba 2 b. 60,6% 

Ladislav Faltin
Foto: Roman Valenta
Zdroj: www.bkdecin.cz