Rubriky
Zprávy

Volby v Hřensku platí, nikdo se neodvolal

Rozhodnout o novém vedení obce. Takový je nejbližší úkol zastupitelů Hřenska na Děčínsku. Jejich mandáty v desetidenní odvolací lhůtě nikdo nezpochybnil. Termín pro podání stížností na průběh opakovaných voleb vypršel v pátek.

Více než patnáct měsíců žilo Hřensko v provizoriu. Výsledky předchozích řádných voleb totiž kvůli účelovému přistěhování několika desítek lidí do obce soud zrušil a nařídil nové hlasování.

O možném protestu uvažovala ODS. A to proto, že v seznamu voličů prý byli znovu lidé, kteří v Hřensku nežijí a přesto tam šli volit, tvrdí šéfka místního sdružení Ivana Stárková. „Jsem stoprocentně přesvědčená, že nebylo všechno košer,“ uvedla.

Opakované obecní volby 28. ledna vyhrálo sdružení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná, které má tři mandáty z celkových sedmi. Čtyři mandáty si rozdělila tři zbylá sdružení.

V sedmičlenném zastupitelstvu je znovu stávající starosta Josef Černý. Ten už ale ve funkci prvního muže na radnici pokračovat nechce. Na jeho nástupce podle něj čeká těžká práce. „Situace po povodních ještě není zcela srovnaná a vládne tady blbá nálada,“ říká.

O novém vedení obce rozhodnou hřenští zastupitelé na ustavujícím zasedání 16. února.

Autor: Josef Suk, Tomáš Šácha
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever