Rubriky
Zprávy

Romští asistenti se v Děčíně osvědčili

Problémy s kriminalitou a občanským soužitím v Děčíně řeší takzvaní asistenti prevence kriminality. Pomáhají udržovat pořádek v těch částech města, kde je kriminality a občanských konfliktů nejvíce. Městská policie nabízí uplatnění dalším asistentům.

„V těch lokalitách, kde ti asistenti působí, nám skutečně o mnoho procent poklesla oznámení od občanů, oznámení na rušení nočního klidu…“ vyjadřuje spokojenost s prací asistentů šéf strážníků Marcel Horák.Přitom právě v boletickém sídlišti bývalo soužití s romskou komunitou před nástupem asistentů složitější.

„V Děčíně působilo dvanáct asistentů. Teď startuje nový projekt, který bude financován z Evropského sociálního fondu. V rámci tohoto projektu by mělo najít uplatnění na padesát asistentů v celé České republice. My bychom jich, vzhledem k velikosti Děčína, chtěli přijmout alespoň deset. Ten zájem je v tuto chvíli několikanásobný.“ říká zástupce ředitele Městské policie v Děčíně Tomáš Pavlík.

S dosavadní prací asistentů prevence kriminality mají v Děčíně dobré zkušenosti – proto je bude tamní městská police využívat i nadále.

Autor: Josef Suk
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever