Rubriky
Zprávy

Otevřený dopis pro poslance a zastupitele Jaroslava Foldynu + odpověď

Vážený pane poslanče Parlamentu České republiky, vážený pane zastupiteli města Děčín. Dne 10. 2. 2012 prošla v poslanecké sněmovně novela zákona o ochraně ovzduší. Tato novela mimo jiné počítá se zrušením poplatků za vypouštěné emise velkým podnikům, které svým provozem výrazně přispívají ke znečištění ovzduší.

Od roku 2015 by firmy neměly platit za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku či těkavých organických látek. Od konce roku 2021 by měly být zrušeny i poplatky za tuhé znečišťující látky.

Velká část laické i odborné veřejnosti považuje tento krok jako výrazný rozpor s dosavadním směrem vývoje v ochraně životního prostředí.

Náklady za znečištěné ovzduší v Česku vyčíslila Evropská agentura pro životní prostředí skoro na 150 miliard korun. I když poplatky za znečišťování, které podniky státu odváděly, nepředstavovaly ani zlomek této částky, byly pro ně jakousi motivací, aby investovaly do čistějších technologií.

Mezi poslanci, kteří pro tento návrh zvedli ruku, jste byl i Vy.

Tato novela zákona může mít zásadní dopad na zdraví nás všech, a proto ji vnímáme jako velmi citlivou a pro veřejnost velmi důležitou. Vyrůstal jste a žijete v Děčíně, který je díky své poloze na zhoršenou kvalitu ovzduší velmi náchylný. Řadu občanů by proto jistě zajímalo, co Vás k tomuto kroku vedlo a proč jste takovou věc pomohl prosadit právě Vy.

Za redakci decin.cz
Aleš Černohous
Jan Kafka

 

Odpověď:

Dobrý den, to hlasování byla z nouze ctnost ..
Jde o to, že nebyl průchozí návrh na výjimku pro výrobu tepla. Proto, aby se teplo v současné době nezdražilo 4 milionů lidem …jsem hlasoval proti. Vím , že to není nejlepší postoj, ale  .. Snad se nám (ČSSD) v senátu podaří návrh upravit a vrátit. Aby bylo teplo vyjmuto a ostatní zpoplatněno. 
S pozdravem .. Jaroslav Foldyna

 

 

O novele zákona o ochraně ovzduší v médiích:

http://www.lidovky.cz/utlum-plateb-za-vypousteni-skodlivin-prosadili-poslanci-kvuli-obavam-ze-zdrazovani-tepla-g8h-/ln_domov.asp?c=A120211_142654_ln_domov_mev
http://www.ceskapozice.cz/domov/ekologie/tvrde-stanovisko-vedcu-poslanci-se-zasadili-o-zkracovani-zivota
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/163909-poplatky-za-znecistovani-ovzdusi-maji-byt-zruseny/
http://www.mediafax.cz/politika/4006214-Snemovnou-prosel-ocekavany-zakon-o-ochrane-ovzdusi-i-navrh-na-mimosoudni-reseni-sporu
http://arnika.org/smog-zdarma-pro-vsechny-poslanci-rozhodli-o-zruseni-poplatku-za-znecistovani
http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-54513110-poslanci-ods-jdou-proti-vlade-chteji-aby-firmy-neplatily-za-spinu-z-kominu