Rubriky
Sport Zprávy

HC Děčín hodnotí základní část

Základní část druhé hokejové ligy je už minulostí a nyní přichází na řadu pro diváky velmi atraktivní část sezóny, a to play off. Všechny body v tabulce jsou zapomenuty, vyřazovací část je úplně jiná soutěž a v podstatě v ní každý může porazit každého. Před play off je třeba zhodnotit dosavadní průběh všech odehraných utkání a představit soupeře pro první kolo vyřazovacích bojů, kterým je celek z jihu Čech – HC Milevsko.

1. kolo základní části

Děčínští hokejisté v prvním kole základní části skončili na 8. místě a úvod soutěže se moc nevyvedl. Z devíti utkání zvítězili pouze třikrát a šestkrát odešli poraženi. Největší porážku Děčín utrpěl paradoxně na ledě nováčka II. ligy, v nedaleké Bílině, kde inkasoval osm branek. Tři vítězná klání byla pouze na domácím kluzišti, kdy Děčínští porazili 3:1 Benešov, 7:5 Sokolov a 4:2 Jablonec nad Nisou. Z ledu soupeře nepřivezli ani bod.

2. kolo základní části

Druhé kolo základní části zahajovali borci Děčína na ledě Benešova, který doslova odčinil porážku z děčínského ledu a své soky porazil vysoko 7:1. Vypadalo to, že i nadále se bude Děčín trápit a porážka bude střídat porážku, ale opak byl pravdou. Debaklem v Benešově se Děčínští zvedli a poté si připsali 11 bodů v řadě za čtyřzápasovou sérii výher, přičemž jedna byla po prodloužení za dva body. Dvě vítězství byla i konečně z ledu soupeře. Poté ale přišly tři zápasy bez bodu, aby Děčín zakončil druhé kolo vysokým vítězstvím 9:4 nad překvapením letošního ročníku, Kobrou Praha, která po loňské sezóně, kdy se utápěla na samotném dnu druholigové tabulky, se dokázala zvednout a atakovala takřka po celou dobu přední příčky tabulky. Děčínští skončili po druhé části o stupínek výše, na sedmém místě.

3. kolo základní části

Třetí kolo zahájili hráči Děčína doma prohrou s Benešovem těsně 5:6, poté přivezli důležité tři body z Milevska a před svými diváky smetli Sokolov 8:0, který v letošní sezóně je velkým zklamáním a takřka od počátku ligy se uhnízdil na chvostu tabulky. Hned vzápětí přišla další důležitá výhra, a to na ledě nebezpečných Klatov, Děčínští přivezli tři body za výhru 5:7 z pohledu domácího týmu. V posledním zápase roku 2011, tedy těsně před vánoci, přivezl Děčín plný počet bodů z Bíliny a konečně dokázal s nováčkem ligy bodovat, předchozí dvě utkání totiž prohrál. Po třetím kole bylo postavení v tabulce opět o jeden stupínek lepší, Děčínští byli šestí a šance na vyšší patra byla více než reálná.

4. kolo základní části

Čtvrté a zároveň poslední kolo základní části bylo nejlepší z celého letošního ročníku druhé ligy. Děčín si totiž připsal plných 19 bodů do tabulky za šest výher v základní hrací době a jeden bod za prohru v prodloužení v památném utkání s Milevskem 8:9 v prodloužení, na které fanoušek Děčína rozhodně dlouho nezapomene. Děčínští totiž ve 43. minutě tohoto zápasu vedli 7:2, ale nakonec odešli z ledu poraženi. Vše ale Děčínští odčinili, neboť od té doby předváděli velmi pohledný hokej a sbírali bod za bodem. Děčínský divák tak na ostudnou porážku zapomněl, protože výkony Děčína jim poté dělaly opravdovou radost. V této části prohráli pouze tři utkání a to vždy nejtěsnejším rozdílem o jedinou branku. Děčín skončil po základní části na pátém místě tabulky a v play off narazí na celek Milevska, jenž obsadil čtvrtou příčku.

Soupeř pro první kolo play off

Jak už bylo zmíněno výše, soupeřem Děčína pro první kolo play off se stal celek Milevska. Děčínští mají s tímto týmem po základní části lepší bilanci vzájemných zápasů, připsali si totiž 7 bodů. Naproti tomu Milevsko bodů 5. Oba týmy podávají kvalitní výkony, zejména ve vzájemných soubojích jde pokaždé o útočnou a rychlou hru. Určitě se mají diváci v nadcházejících bitvách na co těšit.
Nejproduktivnějším hráčem Milevska se stal Josef Urbanec, který si připsal 42 kanadských bodů a zároveň i nejlepším střelcem, když vsítil 20 branek. Na straně Děčína je nejproduktivnějším hráčem Michal Oliverius s 57. kanadskými body a nejlepším střelcem Lukáš Zika, když vstřelil 26 branek.

V prvním zápase ještě bude chybět nejlepší střelec HC Děčín, Lukáš Zika, který má za trest ve hře distanc do 19.2.2012, ale jinak by měli Děčínští nastoupit ve složení, v jakém sehráli poslední zápasy v základní části. Vyřazovací boje vypuknou už tuto sobotu, 18.2.2012 v 17. hodin na ledě Milevska.

Všem fanouškům Děčína přejeme pěknou podívanou a mnoho zážitků v této fázi soutěže.

Vendula Zdražilová, HC Děčín