Rubriky
Zprávy

Děčínská zooložka přiměla ministra Filipín zavřít krutá zoo s opičkami

Zooložka Milada Řeháková z děčínské zoologické zahrady na ostrově Bohol již čtyři roky úspěšně zachraňuje nártouny filipínské. V průběhu jejího působení na Filipínách se jí dokonce podařilo zavřít tamní stanice, obdoby našich zoo, kde opičky ve velkém hynuly.

Dokáže otáčet hlavou téměř o 360 stupňů, váží pouhých 120 až 140 gramů a třetinu jeho těla zabírá hlava s obrovskýma očima, které váží víc než jeho mozek. To je nártoun filipínský, na jehož záchranu vznikl projekt Tarsius.

„Přestože je toto roztomilé zvířátko zvláště chráněný druh na Filipínách, ohrožuje ho úbytek pralesa, kde žije. A mnohem víc právě chov v otřesných podmínkách. Nártouni jsou vystavováni v miniaturních klecích pro pobavení turistů. Ale v zajetí trpí obrovským stresem a rychle hynou,“ říká zooložka, která se před několika dny vrátila z další výpravy.

Nejvíce těchto voliér našla ve městě Loboc a přes zákaz vlády přibývaly další. Po dobrém to s jejich majiteli nešlo, na svůj byznys měli povolení od vlády. „Nechtěla jsem jim stanice zavřít, ale vylepšit. Jenže jim bylo jedno, že nártoun v nich za 3 nebo 4 dny uhyne. Koupí nového,“ líčí Řeháková.

Nártouni byli převezeni do rezervace
Děčínská zooložka proto musela změnit taktiku. V jejím boji proti týrání malých opiček jí mohl velvyslanec ČR na Filipínách Josef Richar.

„Šli jsme za ministrem životního prostředí Ramonem Paje a stalo se to, co se mělo stát dávno. Stanice byly zavřeny, všech 113 zvířat přemístěno do nové rezervace na 16 hektarech, kde nártouni měli stromy a otevřené klece,“ líčí zooložka.

Jedna část pouze s 8 zvířaty je přístupná turistům, původní majitelé se spojili a tuto stanici sami provozují. „Takže jsem je o jejich byznys nepřipravila,“ popsala zooložka.

Autor: aa
Zdroj: http://usti.idnes.cz/decinska-zoolozka-primela-ministra-filipin-zavrit-kruta-zoo-s-opickami-1aj-/usti-zpravy.aspx?c=A120221_1736569_usti-zpravy_mav