Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Alkohol opět bodoval
Sedmatřicetiletého řidiče zastavili policisté ze speciální pořádkové jednotky ke kontrole včera v nočních hodinách v Rumburku. Během ní mu dali dýchnout do přístroje, aby se přesvědčili, jestli náhodou neřídí pod vlivem alkoholu. A bohužel, dobře to nedopadlo. Displej při opakovaném měření ukazoval něco mezi jednou a jednou a půl promile. To samozřejmě znamenalo konec jízdy, odebrání řidičského průkazu a sdělení podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Trest za takové počínání může mít podobu až ročního vězení.

Peníze skončily, kde neměly
Neslavně dopadla brigáda v jedné z děčínských restaurací pro dvacetiletou dívku. Neodolala pokušení a ponechala si svěřený finanční obnos ve výši přes deset tisíc korun. Peníze pak skončily ve výherních, v tomto případě však spíše „proherních“ automatech. V těchto dnech čelí podezření ze zpronevěry a s tím spojené hrozbě až dvouletého odnětí svobody. Případ řeší policisté z obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení.

Opět
Rovnou do igelitové tašky umístil dvě balení kávy za zhruba čtyři stovky včera v jednom z děčínských marketů šestačtyřicetiletý muž. Pak se odebral ven, aniž by ho jakkoli zajímaly pokladny a jejich účel. Daleko ale nedošel, neboť ho zadržela ostraha prodejny. Pak se výtečníčka samozřejmě ujali policisté. Vzhledem k tomu, že za krádež byl již v loňském roce odsouzen, s přestupkem z toho nevyvázne. Do vězení by mohl jít až na tři roky. Podezření z krádeže mu strážci zákona sdělili včera.

Měl řešit problémy v klidu
Trestní stíhání pro ublížení na zdraví a výtržnictví zahájili rumburští kriminalisté proti dvacetiletému mladíkovi z Teplic. Minulý rok měl totiž ve Šluknově před panelovým domem fyzicky napadnout dvaatřicetiletého muže, kterému způsobil zranění, díky kterým musel vyhledat lékařskou pomoc. Obviněný čelí hrozbě až tříletého vězení.

Finta nevyšla
Kolemjdoucího muže dnes kolem jedné hodiny odpolední obstoupily na ulici v Rumburku tři ženy. S jakýmsi papírem v ruce předstíraly, že se potřebují zeptat na cestu. Během hovoru si poškozený všiml, že jedna z nich mu vytáhla z náprsní kapsy peněženku, na což ihned zareagoval. Žena peněženku hodila na zem a všechny tři kvapně odešly. Policisté z obvodního oddělení na mužovo oznámení bleskově zareagovali a po chvíli je všechny zadrželi. Nyní případ prověřují jako pokus krádeže na osobě. Ženy jsou v současné době v zadržení.

Potyčka na Žitavské ulici
Trojice mladých lidí se včera kolem šesté hodiny večerní ve Varnsdorfu na Žitavské ulici stala terčem nadávek, které měly mít rasové zabarvení. Figurovala v něm jedna místní dívka a dva mladíci z Teplic, Po verbálním útoku mělo dále dojít ke strkanici. Policisté postupně zadrželi dvaadvacetiletou dívku a devatenáctiletého mladíka. Dívku po vyslechnutí propustili na svobodu a mladík je stále v policejní cele. U něj policisté zajistili též svršky s nášivkami připomínajícími nacistické symboly. Třetí z údajných účastníků, který ještě nedosáhl osmnáctého roku věku, byl dnes předán rodičům. V současné době kriminalisté prověřují míru zavinění jednotlivých osob. Ve hře je předběžně trestný čin výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Ke zranění osob ani škodě na majetku nedošlo.

Incident ve škole
Dnes v dopoledních hodinách došlo v jedné z Varnsdorfských škol k incidentu. Mladistvý žák měl vytáhnout nůž a vyhrožovat panu řediteli. Ke zranění ani škodám nedošlo. Vzhledem k probíhajícímu šetření a věku mladíka není možné prozatím sdělit k případu podrobnosti.

Řízení pod vlivem
V oplocení domu v Březinách skončil včera večer se svým vozidlem čtyřiatřicetiletý muž z okolí Děčína. Vzhledem k tomu, že hladina alkoholu, kterou mu pak naměřili policisté, kteří na místo nehody přijeli, oscilovala mezi jednou a půl a dvěma promile, nelze se tomu ani příliš divit. Divit se nelze ani tomu, že muž si následně ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Už mají svou odměnu
Deset lahví vína, čtyři petky limonády, chladící taška, batoh a další věci zmizely minulý týden ze zaparkovaného vozidla v Krásné Lípě. Místní policisté se pustili do práce a o dva dny později už měli ustanovené dva mladíky, kteří se koncem týdne ve zkráceném přípravném řízení zhostili role podezřelých. Během šetření vyšlo také najevo, že se nedávno neoprávněně zdržovali v jednom zdejším domě. Ve hře jsou paragrafy krádež a porušování domovní svobody.

Výběr na černo
Policisté z Benešova nad Ploučnicí úspěšně ukončili případ z konce loňského roku, kdy v jedné z okolních obcí si kdosi přisvojil platební kartu patřící mladíkovi z Jílového. Na ní pak v obci Úštěk vybral hotovost ve výši necelých čtyř tisíc korun. Ukázalo se, že by mělo jít o dva mládežníky ve věku devatenáct a dvacet let. Nyní už mají sdělené podezření z neoprávněného opatření platebního prostředku, za což jim hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Podpultovka
Telefon v hodnotě necelých šest tisíc korun sebral nedávno zpoza obslužného pultu v prodejně potravin v Brtníkách dvaadvacetiletý mladík z Velkého Šenova. Policisté z Rumburku jej ale vypátrali a včera mu sdělili podezření z krádeže. Mobil ho tak může přijít draho. Hrozí mu až dvouletý pobyt ve vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín