Rubriky
Zprávy

Lidé ve Varnsdorfu budou znovu demonstrovat

V neděli se bude na varnsdorfském náměstí znovu demonstrovat. Místní k tomu přiměl silvestrovský útok Romů na manželský pár a jejich dospělého syna. Svolavatelé akce mají pocit, že policie o takových případech špatně informuje a že zájem vlády a úředníků o dění na Šluknovsku uvadá.

„My, občané Varnsdorfu, jsme se o tom dozvěděli až asi po týdnu. Jindy přitom sdělují všelijaké nesmysly hned druhý den,“ řekl svolavatel akce Petr Heinrich.

Organizátoři podle něj chtějí vyjádřit napadené rodině morální podporu. „Budeme žádat důsledné prověření celé věci. Chceme ale také vyjádřit nespokojenost nad zamlčováním dalších podobných případů kriminality ze strany nepřizpůsobivých,“ poznamenal Heinrich.
Během silvestrovské noci ve Varnsdorfu zaútočila skupinka šesti mladých Romů na dospělého muže s rodiči. Na trojici údajně začali pokřikovat rasistické nadávky, poté se strhla potyčka. Muž a žena skončili v nemocnici. Policie stále prověřuje, zda byl útok rasově motivovaný.

Kvůli silvestrovskému útoku se už minulou neděli ve městě spontánně sešlo několik desítek lidí. „Nyní chceme pozvat vedení města a zastupitele, ti na podzim vůbec nereagovali,“ poznamenal Heinrich v narážce na podzimní série demonstrací ve městě.

Když to bude nutné, Kohouta vyvedu, říká pořadatel
Na podzim ovšem demonstrace pořádal provokatér s pochybnou minulostí Lukáš Kohout. Od něj se organizátoři nedělního protestu distancují.

„Kohout si schválně zamlouval místa ve Varnsdorfu na dlouho dopředu. Abychom se proti němu pojistili, zamluvili jsme si náměstí na všechny víkendy až do začátku února. Kohoutovi nikdo nezabrání, aby tam přišel, když tam ale bude dělat nějaké nepřístojnosti, jako pořadatel ho vyzvu, aby odešel,“ tvrdí Heinrich.

Varnsdorfská radnice ocenila, že demonstrace ve městě změnily pořadatele. Odmítá ale, že by s lidmi nemluvila.
„S občany diskutujeme, neustále s nimi jednáme u kulatého stolu. Není pravda, že by šlo všechno k ledu, že se nic neděje. Město dál jedná a chce od lidí slyšet názory, posouvá se to. Lidé to ale bohužel asi tak nevidí,“ reagovala mluvčí radnice Romana Macová.

Vybavená policejní služebna zůstává prázdná
Zklidnění situace měla pomoci i nově vzniklá služebna policie v bývalém klubu Velveta. Ta je přímo proti problematické ubytovně Sport, kam loni směřovaly pochody nespokojených lidí (více zde). Nová služebna je sice hotová, ale prázdná. Nainstalované kamery nikdo nesleduje.

„Naši noví strážníci nyní teprve nastupují a čekají je zkoušky. Takže se současným počtem strážníků další služebnu zatím obsadit nemůžeme,“ poznamenala Macová.

Město však služebnu pořizovalo i pro státní policii. „Mělo to být místo, kam by nepravidelně zajížděli policisté, sledovali okolní problémové ulice, nebo si tu mohli prohlédnout záznamy z našich bezpečnostních kamer. A v neposlední řadě se tu měli scházet i s našimi strážníky a řešit společně zdejší problémy,“ říká místostarosta Karel Dubský.

Na zřízení služebny se loni na podzim město domluvilo s tehdejším krajským policejním ředitelem Jiřím Vorálkem. Jenže Vorálek pak od policie odešel (více zde) a státní policie zatím na využívání služebny u Sportu nemá podepsanou smlouvu.
„Nájemcem služebny je totiž město, my ji budeme jen využívat. A to již v nejbližších dnech,“ tvrdí mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka.

Lucie Chlebná, Andrea Angermannová
Zdroj: http://usti.idnes.cz/lide-ve-varnsdorfu-budou-znovu-demonstrovat-nyni-uz-ale-bez-kohouta-1ij-/usti-zpravy.aspx?c=A120109_180126_usti-zpravy_alh