Rubriky
Zprávy

Dvě stovky lidí ve Varnsdorfu opět protestovaly proti kriminalitě

V neděli odpoledne se ve Varnsdorfu na náměstí opět sešli lidé, aby vyjádřili svou nespokojenost s bezpečnostní situací ve městě.

Přišlo asi dvě stě lidí. Vyjádřili podporu rodině napadené Romy o silvestrovské noci. Policie už zadržela dva muže a jednoho z nich obvinila z rasově motivovaného útoku. Tato událost znovu rozvířila diskuzi o bezpečnosti ve městě.

Na shromáždění řečníci kritizovali liknavost vlády i místní radnice. Situaci zhodnotil organizátor setkání Petr Heinrich: „Agresivita těch skupin nekončí. Oni si z nikoho nic nedělají,“ stěžoval si. „Problém se roky neřešil, teď narychlo něco vymysleli a už to mají lidově řečeno odškrtané,“ míní.

Heinrichovi se nelíbilo ani to, že místostarosta Karel Dubský v místním tisku silvestrovské napadení zpochybnil. Místostarosta to vysvětlil takto: „Nechtěl jsem nic bagatelizovat. Jednalo se o odpovědi na novinářské otázky, kdy se patrně v tom šumu ztratila informace, na kterém místě Varnsdorfu k události došlo,“ uvedl.

Radnice už navýšila počet strážníků. To se ale podle místostarosty Dubského projeví za tři měsíce, kdy nové posily ukončí povinná školení. Zanedlouho by také podle něj měla policistům začít sloužit místnost u ubytovny Sport, kde žijí někteří problémoví lidé.

Úředníci také více kontrolují herny a možné zneužívání sociálních dávek.

Starosta Martin Louka ke shromáždění řekl: „Na jednu stranu to chápu jako podporu, na druhou stranu se musím snažit o to, aby ve městě nebylo nic, co by mohlo zvyšovat napětí.“

Starosta Louka bude začátkem února jednat s Agenturou pro sociální začleňování o tom, jak může agentura městu pomoci například při získávání peněz na projekty prevence kriminality.

Autor/foto: Gabriela Hauptvogelová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever