Rubriky
Kultura volný čas Zprávy

Uvidíme v poledne kometu?

Možná již s napetím očekáváte, co se odehraje v naší Sluneční soustavě. Řeč je o kometě C/2011 W3 (Lovejoy), která byla objevena na konci listopadu při cestě ke Slunci. Nové výpočty ukazují, že kometa neproletí jen nad povrchem Slunce, ale dokonce by se ho měla i dotknout. Slunce se totiž nenachází přesně v barycentru (středu) naší Sluneční soustavy a bude zrovna blíže ke kometě. Ta tak pravděpodobně ztratila veškerou šanci na přežití průletu, protože křehké jádro bude čelit teplotám okolo 5800°C.

Před přiblížením by měla ještě pořádně zjasnit a možná dokonce dostatečně k tomu aby ji bylo možno spatřit na denní obloze! Jako zítra s denní viditelností bude se dočtete v našem článku.

Od jádra komety Lovejoy se možná oddělil menší úlomek, ve formaci s kometou se v poli kamery sondy STEREO prohnala drobnější minikometka
Předběžná analýza

K předpovědi jasnosti komety je potřeba vytvořit křivku popisující vývoj jasnosti komety. Pro tento účel jsme využili naše pozemní pozorování pořízená z Argentiny na robotickém dalekohledu FRAM. Od 11. prosince se kometa přiblížila Slunci natolik že nadále nebylo možné provádět pozemní měření a naše pozornost se přenesla do vesmíru k dvojici kosmických sond STEREO A a B. Právě data z druhé jmenované sondy nám byly s půldením zpožděním poskytovány americkými astronomy, abychom je využili k monitoringu jasnosti.

7. prosince došlo k nečekanému zjasnění komety, po kterém kometa nastartovala a začala překotně zjasňovat den co den. Odpověď na otázku, zdali smrtící tempo vydrží až do konce, měla dát poslední sada dat ze sondy STEREO-B. Jejich analýzu jsme dokončili před několika minutami a výsledkem je zjištění, že kometa polevila v tempu zjasňování začátkem 12. prosince. Rychlost zjasňování je přesto rychlejší než se původně předpokládalo a kometa minimálně do včerejšího večera projevovala dobrou kondici při běhu do cíle.

Předpověď jasnosti 15. prosince

Poslední hodiny života může kometa předvést tanec smrti, ve chvíli kdy dojde k zániku jejího jádra a vyčerpání hmoty zastaví zjasňování a začne slábnout. Předpovědět kdy se tak stane nelze s přesností. Zkušenosti s ostatními kometami Kreutzovy skupiny ukazují že by k tomu mohlo dojít zhruba kolem poledne 15. prosince. Na základě stávajícího vývoje jsme spočítali pravděpodobný vývoj jasnosti ve dvou scénářích:

1. scénář: Jádro komety zanikne již o půlnoci z 14. na 15. prosince a dojde k zastavení překotného zjasňování. Kometa v pravé poledne dosáhne cca -1.5 mag a bude dále zjasňovat až k -6 magnitudě na konci dne a hlava komety následně zanikne ve Slunci.

2. scénář: Jádro zanikne až kolem poledne 15. prosince. Kometa by pak v pravé poledne dosáhla -3.4 mag a dále by zjasňovala až k -8 mag o půlnoci.

Bude kometa vidět na denní obloze?

Pro viditelnost komety ve dne, by měla celková jasnost komety překročit -4 mag. Jak je vidět ani jeden ze scénářů tuto hodnotu nedosahuje, alespoň ne pro poledne v České Republice. Scénář 2. je ovšem velice blízko a kometa by magickou hranici mohla překonat kolem jedné odpolední.

Denní viditelnost je tedy možná ale šance jsou malé.

Bohužel máme značně mnoho nevýhod, Slunce je ve dne jen nízko nad obzorem a tak bude nebe v okolí Slunce značně přesvícené, ve výhodě budou vysokohorské oblasti s průzračným vzduchem z nížin jsou, ale šance minimální. Nevýhodou je také maximum poblíž půlnoci, při minizé výšce je teoretické okno k pozorování komety za dne pouze +/- 1 hodiny kolem poledne, kdy je Slunce nejvýše.

V případě že se o pozorování komety pokusíte, dejte si pozor při používání dalekohledů a triedrů, byť malých!

Jen chvilkový pohled v jakémkoliv dalekohledu na Sluneční kotouč může doživotně poškodit lidský zrak.

Kometa bude jen v těsné blízkosti Slunce, obvykle se doporučuje využít přirozené překážky – budovy, domu – za kterou Slunce zajde a pár minut máme šanci pozorovat prostor na jeho levé straně kde se bude nacházet. Volte ovšem objekt vzdálený, tak aby sebemenší pohyb nevedl k odkrytí Slunce.

Šance ke spatření komety jsou malé ale existují. Jasnost lze předpovědět s obtížemi a držíme heslo, že je lepší to zkusit a nic nevidět, než nezkusit a zjistit, že kometa skutečně dosáhla denní viditelnost. Podobný ukaz lze pozorovat jen několikrát za život.

Kometa na denní obloze 15. prosince v 11, 12 a 13 hodin. Slunce je jen 3° daleko od komety, kruh odpovídá zornému poli triedru 7×50, při pozorování dalekohledu dbejte opatrnosti, aby se vám do záběru nedostalo Slunce, hrozí oslepnutí! Průměr kruhu zhruba odpovídá délce vaší pěsti na natažené ruce. Pokud tedy natáhnete ruku, bude kometa zhruba ve vzdálenosti třetiny vaší pěsti nalevo dole od Slunce.

Zdroj: kaos
Obrázek Zdroj: http://apod.nasa.gov/apod/image/0701/CometMcNaught2_seip.jpg