Rubriky
Zprávy

Dálnice D8 by skutečně mohla být do konce roku 2014 hotová

Podklady pro vydání stavebního povolení pro poslední, nedokončený úsek dálnice D8 přes České středohoří jsou připraveny. Zkoumají je právníci. Zatím ale všechno nasvědčuje tomu, že by dálnice D8 skutečně mohla být do konce roku 2014 hotová.

21. prosince se dálnice D8 prodlouží o krátký úsek z Lovosic k Bílince. Přes České středohoří tak bude na konci prosince dálnici ještě chybět posledních třináct kilometrů.. Stavební povolení chybí už jen na 4,7 kilometru. 

Řeší už od jara a mělo být vydáno v srpnu. Termín se kvůli některým průtahům s podklady se posunul na konec září. Ani tehdy to ale nevypadalo růžově. Překvapivě to nebylo vinou ekologů, ale chyběly podklady z teplického a ústeckého magistrátu. 

Jak ale dnes (5.12) uvedl vedoucí stavebního úřadu v Lovosicích Petr Soldon, zatím to vypadá, že stavební povolení se přece jen do konce roku stihne. Nechtěl zatím uvést přesný termín – prý pro jistotu. 

Pokud se tedy už nic nezmění, může Ředitelství silnic a dálnic začít dokončovat dálnici a podle ujištění mluvčí ředitelství Niny Ledvinové se stavba stihne dokončit do roku 2014. To znamená ještě za evropské peníze. 

Přijde na devět miliard korun – půl miliardy si vynutila ekologická opatření. Je ale třeba připomenout, že tento úsek vede výjimečným územím Českého středohoří, které je chráněnou krajinnou oblastí. 

Vydání stavebního povolení v žádném případě podle Petra Soldona neovlivňuje fakt, že se hasiči zatím nedočkali obnovení své stanice v Lovosicích. Tu smetla voda při zátopách v roce 2002. 

Nedávno se objevily spekulace o tom, že by právě tento fakt mohl otevření dálnice oddálit.„Požární stanice není podmínkou pro získání stavebního povolení, ani podmínkou pro zprovoznění dálnice D8.“ vyvrací spekulace mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. 

Práce podle Ředitelství silnic a dálnic budou na posledním zatím nedotčeném úseku zahájeny okamžitě, jakmile bude vydáno stavební povolení a umožní to počasí. 

Podle dřívějšího vyjádření zástupců Ředitelství silnic a dálnic se dálnice D8 dá do roku 2014 dostavět, pokud bude stavební povolení pravomocné do prvních měsíců příštího roku. 

Autor: Dagmar Cestrová
Zdroj: ČRo Sever