Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Pomozte najít ženu
Neznámý pachatel dne 6.10.2011 v 16:15 hod. v Děčíně 3, ul. Oblouková na parkovišti u OD Kaufland odcizil z vozidla, v době kdy do něj poškozená uklízela nákup, volně odloženou dámskou látkovou kabelku khaki barvy, ve které byly doklady, dva mobilní telefony, finanční hotovost a, platební karta, na kterou byly následně provedeny v bankomatu na pobočce České spořitelny v Pohraniční ulici tři výběry v celkové výši přes třicet tisíc korun. Ty měla provést žena na přiložených fotografiích. Policisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání po této osobě. V případě jakýchkoli poznatků kontaktujte policisty na číslech: 974 432 696, 974 432 677 nebo 158. Děkujeme za spolupráci.

Dokradl
Rumburští kriminalisté díky usilovné práci v těchto dnech dopadli čtyřiadvacetiletého výtečníčka, který měl v uplynulém období pořádat ve Varnsdorfu různé vloupačky. Nejprve vnikl do kanceláře na ubytovně, kde sebral z příruční pokladny přes tisíc korun, pak navštívil kadeřnictví, odkud odnesl kulmu a pokračoval lékařskou ordinací a garáž, kde zmizely mince, mobilní telefon a dvě motorové pily. V jednom případě zůstalo u pokusu, neboť se nedostal přes dveře. Celková škoda překročila hranici šedesáti tisíc korun. Poslední z akcí, ve které hrál hlavní roli, bylo včerejší převzetí usnesení o zahájení trestního stíhání pro krádež vloupáním a poškození cizí věci. Obviněnému hrozí až dvouleté vězení.

Při odbočování opatrně
Nepříjemnou dohru v podobě trestního stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti měla pro dvaašedesátiletou ženu z Děčína nedávná dopravní nehoda. Při odbočování vlevo před protijedoucím cyklistou totiž nenechala dostatečnou vzdálenost a porazila ho. Muž musel být se zraněním hospitalizován v nemocnici. Nyní se potýká s hrozbou až ročního odnětí svobody.

Autorádio láká
O tom, že v automobilu není radno ponechávat autorádio, se přesvědčil třiapadesátiletý řidič z Děčína. Neznámý lapka mu ho včera z vozidla odcizil a přibral ještě handsfree. Vznikla mu tak škoda kolem tří tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení. V případě dopadení se bude zodpovídat z krádeže vloupáním.

Dvakrát do téže řeky
Jeden varnsdorfský dům měl během minulého týdne dvakrát nezvanou návštěvu. Přišla vždy oknem a zmizela při ní nějaká ta finanční hotovost. Přičteme-li k odcizeným penězům i poškození okna, dostaneme se na částku přes dvanáct tisíc korun. Netrvalo dlouho a rumburští kriminalisté si oba výtečníky našli. Ti se k činu přiznali a za odměnu obdrželi usnesení o zahájení trestního stíhání pro krádež vloupáním a porušování domovní svobody. Osmnáctiletému mladíkovi i o dva roky staršímu komplici hrozí až tříletý pobyt ve vězení.

Vyhrožování nikam nevede
Z trestného činu nebezpečného vyhrožování se v těchto dnech zodpovídá osmatřicetiletý muž z okolí Krásné Lípy. Před několika dny měl totiž na chodbě domu vyhrožovat smrtí devatenáctiletému mladíkov,i přičemž mu měl před očima máchnout mačetou, kterou při tom držel v ruce. Případ řeší místní policisté ve zkráceném přípravném řízení. Podezřelému tak hrozí až tříleté odnětí svobody.

Někdo si o trest přímo říká
Botky za necelých devět stovek se včera odpoledne v jednom z děčínských marketů zalíbily dvaadvacetiletému mladíkovi. Platit se mu ale moc nechtělo, tak šup s nimi pod bundu a měl se k odchodu. Došel však na obvodní oddělení policie, kde mu strážci zákona nadělili podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Stinná stránka věci je, že v posledních třech letech byl za obdobnou trestnou činnost odsouzen. Hrozí mu díky tomu až tříletý pobyt v šatlavě. Obuv je zase zpět v regálu.

Změny se musí hlásit včas
Zatajovat skutečnosti rozhodné pro nárok na sociální dávky se může velmi vymstít. O tom ví své osmatřicetiletá žena z Děčína, která neměla v zákonné lhůtě oznámit ukončení nájemního vztahu k bytu, na který pobírala příspěvek na bydlení. Ze státní pokladny tak neoprávněně odčerpala nějakou tu tisícovku. Případ policisté odevzdali k projednání jako správní delikt na úřad práce.

Chtěli notebook, mají smůlu
Úvěr na notebook v hodnotě přes šestnáct tisíc si vzal v děčínském elektru třiadvacetiletý mladý muž. To by samo o sobě ještě nebylo nic špatného, kdyby ovšem do smlouvy neuvedl nepravdivé údaje ohledně svého zaměstnavatele a platu A nebyl na to sám. Jeho o dva roky mladší kamarád mu s tím pilně pomáhal. Přišlo se na to záhy a oba výtečníci se v těchto dnech před zákonem zodpovídají z trestného činu úvěrového podvodu.

 
Navštívil garáž, pak služebnu 
Trestní stíhání pro krádež vloupáním zahájili včera děčínští kriminalisté proti pětadvacetiletému muži. Ten nedávno vnikl po vylomení dřevěných vrat do garáže, kde sebral motorovou pilu, nabíječku autobaterie, prodlužovací kabel, lampu a další věci v hodnotě přibližně tří tisíc korun. Vše následně rozprodal a peníze utratil. Majitel pak zhruba tu stejnou částku musel obětovat na opravu škody, která po nezvané návštěvě zůstala. Mladíkovu nyní hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.
 
 
Přenesli nářadí z jedné chatky do druhé 
Do zahrádkářské kolonie v Děčíně nedávno vnikli dva muži. Zde vypáčili vstupní dveře do chatky, kde sebrali kladivo a krejčovské nůžky. Ty následně použili k vypáčení dveří u sousední chatky, kde přespali a kde po odchodu odcizené věci zanechali. Policistům se nakonec podařilo oba vypátrat. Kriminalisté pak proti nim zahájili trestní stíhání pro krádež vloupáním a porušování domovní svobody. Hrozí jim za to až tříletý pobyt za mřížemi. Mladší z tandemu si usnesení dosud nepřevzal.
 
 
Výživné se platit musí 
Obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy si vykoledoval čtyřicetiletý muž z Rumburku. Již od minulého roku řádně neodvádí soudem stanovenou částku na svého syna, díky čemuž jeho dluh narostl do výše přes čtrnáct tisíc korun. Trest, který mu za to hrozí, může mít podobu až dvouletého odnětí svobody.
 
 
 
por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín