Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Se čtyřmi do hospody
Do jednoho z podniků v Jílovém u Děčína vstoupil pátečního večera dvaapadesátiletý muž. Vzhledem k tomu, že měl již řádně vypito, vyvedla ho obsluha zase ven. Nedalo mu to a za čtvrt hodiny byl zpátky. Tentokrát svůj příchod doprovázel vulgárními nadávkami, načež přistoupil k barovému pultu, a shodil z něj na zem dotykový počítač s tiskárnou. Svůj exces zakončil tím, že sám upadl na podlahu a díky zraněním, které si tak způsobil, putoval do nemocnice. Tam mu lékaři v krvi naměřili přes čtyři promile alkoholu, což vysvětluje, proč nebyl schopen běžné orientační dechové zkoušky. Další, s kým měl tu čest, byli policisté z obvodního oddělení, kteří výtečníkovi ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z výtržnictví a poškození cizí věci. To obnáší riziko až dvouletého odnětí svobody.

Počítač koupila na jiného
Hrozbu až dvouletého vězení pro úvěrový podvod a poškození cizích práv si vysloužila devětadvacetiletá žena z Děčína. Nedávno totiž měla prostřednictvím prodejce uzavřít s finanční společností úvěrovou smlouvu na nákup počítače v hodnotě kolem pětadvaceti tisíc korun. Problém pak spočívá v tom, že k tomu použila data jiné osoby. Trestní stíhání zahájili kriminalisté v pátek. Obviněné za uvedené přečiny hrozí trest odnětím svobody ve výši až dvou let.

Vloupání do domu objasněno
Děčínští kriminalisté v těchto dnech dopadli dva muže, kteří mají na svědomí nedávné vloupání do domu na kamenické. Zde poškodili dveře a zámky zhruba u devíti bytů. Z některých si měli odnést počítače, kytaru, hodiny, nářadí a další věci. Starší z dvojice měl pak ještě odcizit z garáže nějaké ruční elektrické nářadí. Celková škoda se předběžně pohybuje kolem dvou set tisíc korun. V tuto chvíli jsou oba nenechavci obviněni z krádeže vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Hrozí jim trest odnětím svobody od tří do pěti let maximálně, v závislosti na tom, jaká bude ve finále vyčíslena škoda odcizením.

Pil a dojel
„Kdybych to byl býval věděl, tak bych před jízdou nepil“, myslel si možná dvaačtyřicetiletý muž z okolí Děčína, když ho včera na Kamenické zastavili ke kontrole policisté z dopravního inspektorátu. Po předložení dokladů dostal třikrát dýchnout a pokaždé displej zobrazoval více, než jednu promile alkoholu. Dál už tedy nejel a místo toho obdržel ve zkráceném přípravném řízení podezření z ohrožení návykové látky. Za tento přečin nabízí trestní zákoník až roční vězení.

Napadení u zámku
Dohru má v těchto dnech konflikt, ke kterému došlo nedávno poblíž děčínského zámku. Čtyřiadvacetiletý mladík zde fyzicky napadl o osmnáct let staršího muže a způsobil mu zranění, které si vyžádalo ošetření u lékaře. Následkem byla pracovní neschopnost a omezení na běžném způsobu života po dobu minimálně deseti dnů. Kriminalisté proti útočníkovi zahájili trestní stíhání pro ublížení na zdraví. Obviněný tak stojí tváří v tvář hrozbě až tříletého vězení.

Bomba se nenašla
Včera před jedenáctou hodinou večerní kontaktoval policisty zaměstnanec rychlé záchranné služby, Na jejich linku totiž volal neznámý muž, který oznámil, že na Čelakovické ulici ve Varnsdorfu vybuchnou bomby. Muži zákona z obvodního oddělení, hlídkové služby a speciální, pořádkové jednotky spolu se strážníky prohledali všechny domy v uvedené ulici i přilehlé Čelakovické, Kontejnery, odpadkové koše i zde zaparkovaná vozidla. Žádný podezřelý předmět ale nenašli. Pachatel se svým jednáním dopustil trestného činu šíření poplašné zprávy, a bude-li dopaden, mohou mu hrozit až tři roky odnětí svobody.

Tržbu si ponechal
Podezření ze zpronevěry si včera na obvodním oddělení policie v Děčíně vyslechl ve zkráceném přípravném řízení šestapadesátiletý muž. Před pár dny coby obsluha jednoho místního podniku měl neodevzdat tržbu ve výši necelých patnácti tisíc korun. Pak přestal komunikovat. Nyní mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Ani nevěděl, že má novou linku
Telefonní přípojku si do svého bytu nechala zavést pětadvacetiletá žena z Děčína. Měla k tomu však použít údaje cizí osoby a to bez jejího vědomí a souhlasu. Poškozený se pak nestačil divit, když po něm společnost začala vymáhat přes dvacet tisíc korun neuhrazených plateb. Policisté z obvodního oddělení věc nenechali jen tak a do případu vnesli trochu světla. Výtečnici sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z poškození cizích práv a podvodu. Zbývá jen čekat, jaký trest jí soudce přiklepne. Mohly by to být až dva roky strávené v nápravném zařízení.

Hrál s auty kulečník
Do protisměru se včera večer ve Varnsdorfu dostal se svým vozidlem dvaačtyřicetiletý výtečník. Roli v tom sehrál alkohol v kombinaci s absencí dostatečné míry ohleduplnosti. Zde čelně narazil do zaparkovaného Renaulta, kterého odhodil na Škodovku, která stála za ním. Couvl tedy zpět, a opět se rozjel. Narazil ale bočně do Škodovky, na kterou před tím poslal Renault, přičemž svůj automobil dostal do stavu, kdy už nebyl schopen další jízdy. Celková škoda překročila hranici sta tisíc korun. Řidiče následně odvezla sanitka do nemocnice s poraněním hlavy, což budí spekulace o nezapnutých pásech. Ten ale z nemocnice utekl domů, patrně ve strachu před odběrem krve. Tam byl vzápětí zadržen policisty, kteří mu dali dýchnout, a bylo jasno. Řidičský průkaz mu ale odebrat nemohli, protože u sebe žádný neměl. Pak přišlo na řadu podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, které ho postavilo tváří v tvář hrozbě až tříletého vězení. Na závěr zbývá jen dodat, že pirátův vůz má prošlou technickou kontrolu.

Sebral bicykl ze zahrady
Jízdní kolo v hodnotě zhruba patnácti stovek zmizelo začátkem října z jedné zahrady ve Varnsdorfu. Místní policisté se tedy případu chopili a během krátké doby se jim podařilo vypátrat dvacetiletého mladíka z Rumburku, který by měl mít tento skutek na svědomí. Navíc byl ne tak dávno za obdobný skutek souzen. Teď mu tedy za přečin krádeže hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Ve zkráceném přípravném řízení ho muži zákona vyřešili včera dopoledne.

Sprejovala vulgarity na chodník
S podezřením z přečinu poškození cizí věci se v těchto dnech potýká čtyřiadvacetiletá dívka z Nového Boru. Přímo na chodník měla totiž nedávno v Děčíně nastříkat označovacím sprejem velmi, ale velmi neslušný nápis. Ten kolemjdoucí informoval o tom, že kdosi je cosi, co se zde nedá ani napsat. Doufejme, že tváří v tvář hrozbě až ročního vězení přehodnotí své počínání a příště bude svůj umělecký přetlak ventilovat jinak.

Do obchodu jen za přítomnosti prodavače!
Hrozbu až tříletého vězení si vykoledoval třiadvacetiletý mladík z Děčína. Před několika dny si v jednom marketu zašel pro CD a DVD nosiče, leč právě v době, kdy má přidružený obchůdek zavřeno. Musel tedy překonat kovovou roletu, aby se k vytouženému zboží dostal. Tam si vzal média v hodnotě necelých dvou tisíc korun, a protože nebylo komu zaplatit, odešel. Policisté z obvodního oddělení, kteří již za krádež trestaného muže dopadli, mu vysvětlili, že takové počínání není úplně v souladu se zákonem a pak mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z již zmíněného přečinu.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín