Rubriky
Zprávy

Lososi se vrátili v den vysazování malých ryb

Hřensko, 26. 10. 2011 – Do řeky Kamenice v Národním parku České Švýcarsko se dne 25. října 2011 vrátili dospělí lososi. Návrat nejméně pěti ryb zaznamenali a zdokumentovali pracovníci správy národního parku, kteří tentýž den vypouštěli malé lososy v oblasti Tiché soutěsky ve Hřensku.

“To, že jsme vracející se lososi zaznamenali v den vypouštění další generace malých lososů, je milým dílem náhody,” říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Samotný návrat však více než náhodě připisujeme vytrvalé snaze rybářů, ochránců přírody i množství příznivců, kteří snahy o vrácení lososů nezištně podporují.”

Zaměstnanci správy parku spolu s rybáři a četnými dobrovolníky vypustili do Kamenice v oblasti národního parku České Švýcarsko dalších 12 tisíc malých lososů. Na jejich pořízení vynaložila správa parku zhruba 200 tisíc Kč, z toho 50 tisíc korun věnovali firemní dárci a 40 tisíc korun vynesla DMS sbírka v rámci projektu Návrat lososů. Vůbec poprvé se vypouštění mohli zúčastnit také adoptivní rodiče lososů, tedy ti, kdo zaslali dárcovskou SMS a tím malého lososa adoptovali. Krátkým videopozdravem jejich úsilí podpořil také patron projektu Rudolf Hrušínský.

Adopční program Návrat lososů spustila Správa Národního parku České Švýcarsko spolu s Českým rybářským svazem, obecně prospěšnou společností České Švýcarsko a norskou značkou konzervovaných ryb King Oscar v roce 2009. Veřejnost během dvou let adoptovala více než 4 tisíce lososů.

„Rostoucí zájem o projekt nás velmi těší. Samotné vypouštění další generace lososů je pak zároveň určitou oslavou nelhostejnosti lidí vůči přírodě. Snad proto se může projekt dále rozvíjet. Aktuálním počinem je zapojení restaurací, které ryby připravují. Ve výsledku má vzniknout síť kvalitních restaurací, které adoptují lososa vždy za každého desátého zákazníka, který si rybu objedná,“ říká zástupce značky King Oscar pro střední Evropu a zároveň hlavního partnera projektu Návrat lososů, Radek Hovorka.

Lidé mohou svého lososa adoptovat zasláním SMS ve tvaruDMS(mezera)NAVRATLOSOSU na číslo 87 777. Cena dárcovské SMS je 30 Kč, projekt Návrat lososů obdrží 27 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha. Více informací najdou dárci na internetových stránkách projektuwww.navratlososu.cz a na www.darcovskasms.cz.

Malé lososy vypouštěli rybáři také mimo národní park České Švýcarsko

“Další půlroční lososy jsme vypustili také do Ještědského a Libockého potoka, bylo jich celkem šest tisíc,” říká Tomáš Kava z Českého rybářského svazu, a pokračuje:“Podzimní vypouštění odrostlejších lososů doplňuje náš tradiční jarní vypouštění lososího plůdku. Rybičky vypuštěné na jaře by nyní na podzim měly dosahovat zhruba stejné velikosti.”

Stručná historie reintrodukce lososa obecného

Lososi byli v českých vodách vyhubeni následkem stavby příčných překážek na tocích a velkému znečištění vod zhruba v polovině 20. století. V roce 1998 zahájil Český rybářský svaz desetiletý reintrodukční program LOSOS 2000, který navazoval na reintrodukční snahy zahájené v Německu již v roce 1994. Tento program byl založen na jarním vypouštění lososího plůdku, tedy rybiček čerstvě vylíhnutých z jiker. Do snah o reintrodukci lososa obecného se zapojila v roce 2000 také nově vzniklá Správa Národního parku České Švýcarsko, a to každoroční pomocí při jarního vysazování lososího plůdku a investicemi do zprůchodnění příčných překážek na řece Kamenici v národním parku.

V roce 2008 Správa Národního parku České Švýcarsko spustila vlastní doplňkový program založený na podzimním vypouštění odrostlejších rybiček o velikosti 8 až 10 cm. U těchto rybiček správa parku předpokládá větší šanci na přežití, protože mají relativně méně predátorů. O rok později, v roce 2009, spustila správa parku spolu s partnery adopční program Návrat lososů s cílem zapojit do zlepšování stavu přírody také veřejnost. Ta může prostřednictvím dárcovských SMS lososy adoptovat, podílet se na jejich vypouštění či program sledovat prostřednictvím internetových stránek www.navratlososu.cz či stránky Návrat lososů na sociální síti Facebook (http://www.facebook.com/navratlososu).
Zdroj: www.npcs.cz