Rubriky
Sport Zprávy

Kolín nám dal lekci z produktivity…

BC Kolín vs BK Děčín – 72:57 (14:17, 33:25, 51:41)
Děčínský celek zajížděl k utkání do Kolína s hřejivým pocitem vysokého víkendového vítězství nad Plzní, ale podobně na tom byli i domácí, kteří v přestřelce dokázali o tři body udolat chomutovské Levharty, a to v jejich aréně! Děčané v Kolíně neuspěli v loňské sezoně a domácí se navíc případným vítězstvím mohli na svěřence Pavla Budínského dotáhnout i v tabulce, takže o náboj utkání rozhodně nebyla nouze. Naši basketbalisté opět bez dvojice Sanders – Soukup dokázali vzdorovat tlaku domácích prvních deset minut, ale od druhé čtvrtiny převzali Ames a spol. otěže zápasu do svých rukou a bohužel nutno podotknout, že si nakonec zaslouženě připsali vítězství 72:57. Domácí táhla za vítězstvím především dvojice Američanů Field – Ames, která dohromady nastřílela 38 bodů; zdatně jim sekundoval také pivot David Machač, autor 14 bodů. Na děčínské straně se stejně jako v sobotu proti Plzni dařilo hlavně dvojici Stria – P. Houška (19, resp. 12 bodů), zbytek týmu se jim bohužel už nedokázal přiblížit… Při pohledu na statistiky je jasné, kde byl hlavní kámen úrazu, a to při střelbě za dva body – domácí vypálili úspěšně pětadvacetkrát, kdežto Děčané jen třináctkrát a to nás stálo lepší výsledek, jelikož v trojkách i trestných hodech jsme na tom byli o něco lépe… 

Základní sestavy
Kolín – Ames, Barnes, Field, Machač, Jelínek
Děčín – Boyer, Stria, Pomikálek, Landa, P. Houška

Průběh zápasu:
Již úvod utkání naznačil, že o podobnou „westernovou“ přestřelku jako v Chomutově domácí nestojí a opatrný úvod utkání se odrazil také ve skóre, které bylo v polovině 4. minuty 5:2 pro domácí. Hráči Kolína drželi vedení do konce 6. minuty, kdy se zpoza perimetru dokázal prosadit Pištěcký a otočil na 7:10. Zbytek první čtvrtiny se odehrál jako na houpačce – do 8. minuty naši hráči drželi vedení, poté ho na dobu „jepičího života“ získali zpět svěřenci Predraga Benáčka, ale nakonec byli po deseti minutách spokojenější hosté, když tečku za první desetiminutovkou udělal Pavel Houška a určil tak stav na 14:17 z pohledu domácích.

Zkraje druhé čtvrtiny ještě probíhal na hřišti vyrovnaný boj, ale od 13. minuty začali mít kolínští hráči velkou převahu, kterou postupně začali i bodově vyjadřovat – ve 13. minutě ještě srovnával opět P. Houška na 21:21, ale o pět minut později již domácí vedli po koši Machače sedmibodovým rozdílem – 29:22. Hráči z okraje Polabské nížiny v závěru první dvacetiminutovky svému soupeři žádný tlak nedovolili, naopak ještě svůj náskok o jeden bodík navýšili a do kabin se nakonec odcházelo za stavu 33:25.

Brzy po návratu z poločasových porad a vymýšlení strategií obou koučů na svého soka se hráči Kolína dostali do dvouciferného vedení, resp. na konci 22. minuty zásluhou Machačova koše – 38:27.Do rozhodujícího trháku se naštěstí domácím nepodařilo během třetí čtvrtky dostat, i když v minutě 25. po pěti bodech Fielda v řadě na 45:33 už už to vypadalo, že domácí odskočí… To se naštěstí nestalo a do poslední desetiminutovky vstupovali naši hráči ještě s naději na zvrat ve skóre za stavu 51:41 pro Kolín.

Jenže špatná ofenzivní produkce ve spojení s kvalitní kolínskou defenzivou zapříčinily, že kýžený nápor se bohužel nekonal, vždyť ve 35. minutě vedli domácí již 60:46. Vítr z plachet nám definitivně vzal na začátku 38. minuty zkušený domácí harcovník Ames, který svým košem zvýšil vedení svého celku na osmnáct! bodů – 67:49 a děčínský kormidelník si ještě vzal poslední oddechový čas v zápase. Po něm už se jeho svěřencům podařilo pouze skóre korigovat a i když poslední koš utkání, a to trojku, trefil Luboš Stria, nic to nezměnilo na tom, že letos nad očekávání dobře hrající Kolín nám připravil druhou porážku v sezoně, která má tentokráte podobu 57:72. 

Statistické údaje:
Body: Field 20, Ames 18, Machač 14, Barnes 8, Jelínek 7, Zuzák 5 – Stria 19, P. Houška 12, Alič 8, Pištěcký a Pomikálek po 5, Boyer a Landa po 3, J. Houška 2; střelba 3 b.: 15/6 – 22/8;střelba 2 b.: 56/25 – 45/13; TH: 6/4 – 12/7; doskoky: 45:37 (útočné 14:14); chyby: 15:14. 

Ladislav Faltin
Foto: Roman Valenta

Zdroj: www.bkdecin.cz