Rubriky
Zprávy

BK Děčín vs Lokomotiva Plzeň

Děčínští basketbalisté se po delší odmlce opět představí svým fanouškům v domácí hale již tuto sobotu, kdy přívítají plzeňskou Lokomotivu. Tým z města vyhlášeného výtečným zlatavým mokem byl loni v soutěži nováčkem a ve své premiérové sezoně skončil na posledním 12. místě. Měl však štěstí, jelikož díky rozšiřování „Mattonky“ neputoval o patro níže a mohl tak během léta vydatně zbrojit na letošek, kdy bude mít družina kouče Dominika Feštra bezpochyby vyšší cíle. Základní osa týmu z loňska zůstala nezměněná a přibyli k ní hlavně dvě zajímavé tváře: ex-prostějovský křídelník Ladislav Tóth, který z týmů Orlů odešel kvůli své nízké minutáži a také Marek Kozlík, který je slovenským reprezentantem a loni byl vyhlášen nejlepším obráncem slovenské ligy! Nahradit by měli hlavně kanonýra Pavla Nováka a také rozehrávače či menší křídlo Milana Soukupa, který zamířil do pražského USK. 

Západočeši vstoupili do soutěže opravdu „pravou nohou“, když hned v prvním kole v důležitém klání porazili doma bratislavský Inter 88:83. Dalších pět kol ale příliš úsměvů Vrublovi a spol. na tváře nepřineslo, jelikož tým neustále prohrával a připsal si i dva čtyřicetibodové příděly (doma s Pardubicemi a také v Nymburce). Náladu si ale Plzeňáci zvedli tuto středu doma proti Chomutovu, který přehráli 91:84 po prodloužení (nejlepší střelci Plzně: Tóth 26, Kovanda 17, Suchý 13). Momentálně tedy Lokomotiva okupuje v tabulce 11. místo. Se svým sobotním soupeřem jsme také měli sehrát poslední plánovaný přípravný zápas, ale kvůli rozsáhlé viróze v soupeřově táboře bylo nakonec utkání zrušeno. 

Mgr. Pavel Budínský (hlavní trenér): „Po třech utkáních venku se představíme v domácím prostředí, kdy našim soupeřem bude Plzeň. Očekávám nabuzeného, namotivovaného protivníka, který tak jak tomu u nás bývá, bude hrát s maximální možnou mírou rizika, neboť nemá v zásadě co ztratit. Navíc se do sestavy Plzně vrací vesměs všichni hráči, takže o to víc bude síla Plzně umocněna. Přes všechny tyto skutečnosti chceme být úspěšní a získat další 2 body. Proto musíme celých 40 minut odehrát s maximálně profesionálním přístupem a kvalitní obranou, o kterou se můžeme opřít především v okamžiku, kdy se nám nedaří v útoku. Poslední utkání jsme prohráli na půdě Levic, motivace je proto zřejmá a já doufám, že roli papírového favorita zvládneme a potěšíme všechny naše fanoušky.“

Posily Plzně: Marek Kozlík (Handlová), Ladislav Tóth, Oldřich Lenhart ( oba Prostějov), Karel Aušprunk (Klatovy) 
Odchody z Plzně:
 Milan Soukup (USK Praha), Pavel Novák (Weiden), Miroslav Dvířka, Jakub Mandík (neví se, kam dva posledně jmenovaní zamířili). 

Loňské vzájemné zápasy v MNBL: 
Děčín – Plzeň 82:68 (P. Houška 25, Pomikálek 16 – Novák 23, Soukup 8) 
Plzeň – Děčín 54:74 (Frána 16, Pecka 8 – P. Houška 16, Landa 9) 

Jak si můžete prohlédnout v následujícím přehledu, levický tým sehrál v přípravě řadu zápasů i proti budoucím soupeřům z MNBL, a nutno podotknout, že s úspěchy proměnlivými jako letošní podzimní počasí… 
Výsledky plzeňského týmu v přípravných zápasech:
 
Plzeň – American University 59:67 
Jindřichův Hradec – Plzeň 69:67 
Plzeň – Jindřichův Hradec 95:90 
Ústecký Tyršův pohár: Lokomotiva uspěla jak proti domácímu Ústí (89:83), tak i proti dvěma soupeřům z Německa (Chemnitzu a Drážďanám); podlehla pouze o deset bodů Kolínu (62:72). 
Plzeň – Chomutov 79:55 
Plzeň – Kolín 69:86 

Vzájemné spojitosti mezi Děčínem a Plzní: 
Plzeňský dres v minulosti oblékal pivotman Robert Landa a jeho podkošový kolega Míra Soukup je místním rodákem. 

Nejproduktivnější hráči Lokomotivy v dosavadním průběhu soutěže: 
Ladislav Tóth – 13 bodů, 5 doskoků a 4 získané fauly na utkání 
Pavel Frána – 9,8 bodu a 5 doskoků na zápas 
Jaroslav Kovanda – 9,3 bodu na utkání 

Předzápasové postřehy rozehrávače Lukáše Maříka:
Lukáši, v pondělí jste zaznamenali první porážku sezony. Jaké byly důvody této prohry, v čem vás Levice předčily? 
Určitě nás předčily v úspěšnosti střelby za 3 body a trestných hodů, kdy oboje měly domácí excelentní a myslím si, že to je hlavní důvod naší porážky. 

Nesrazí právě tato prohra psychiku rozjetého týmu hodně dolů? Nebo to pro vás naopak bude pomyslná „facka“, ze které se rychle vzpamatujete? 
Spíš to bude taková lehčí facka, ze které se rychle oklepeme a alespoň nebudeme lítat někde v oblacích. 

V Levicích jsi při absenci Ella Sanderse odehrál přes 13 minut. Jak jsi i přes porážku se svým výkonem a hlavně nezvykle vysokou minutáží spokojený? 
S minutami jsem spokojený byl, ale ten výkon může být vždycky lepší (usmívá se). 

Pojďme k dalšímu utkání: nyní hostíte v sobotu doma Plzeň a v zápase budete v roli jasného favorita. Nemůže pro vás právě tato role trochu svazující, že musíte? 
Někdy je težší hrát proti papírově slabšímu soupeři, protože motivace není taková, jako když přijede nej tým ligy, ale myslím si, že jsme natolik zkušení, že to nepodceníme a všichni do toho dají 100 procent. 

Když si rozpomeneš na loňské zápasy s Plzní, co pro ně bylo příznačné, specifické, co se ti jako první vybaví? 
Vybaví se mi mladý tým doplněný zkušenými podkošovými hráči a rozehrávačem. 

V čem podle tebe tkví největší síla Západočechů? Kdo bude pro naši obranu nejnezbezpečnější? 
Největší přednost Plzně vidím asi právě ve zkušené dvojici podkošových hráčů a také kvalitním střelci Láďovi Tóthovi. 

Ladislav Faltin