Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Loupeže objasněny
Kriminalisté z Děčína dopadli pětadvacetiletého mladíka, který měl během uplynulých dvou měsíců na cestě v Bynově dvakrát přepadnout místní obyvatele. Poprvé zaskočil ženu s mužem v nočních hodinách tím, že jim do obličeje vlil neznámou tekutinu, muže pak udeřil do obličeje a ženě z ramene strhl kabelku, ze které vzal osmnáct set korun. O pár týdnů později akci zopakoval s tím, že tentokráte atakoval pouze ženu, které zkroutil ruku. Z kabelky ve druhém případě vybral přes tri tisíce korun. Nyní má na krku obvinění z loupeže a hrozbu až desetiletého vězení.

 
 
Objasněno je i vloupání 
Další trestní stíhání, tentokrát pro krádež vloupáním a neoprávněné opatření platebního prostředku, zahájili děčínští kriminalisté proti čtyřiatřicetiletému muži. Ten se v uplynulém období vloupal do vozidla, ze kterého sebral sedm stovek a dvě platební karty. Na ty pak vybral osmnáct a půl tisíce korun. Obviněnému nyní hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.
 
 
.. a ještě jedno vloupání 
A ještě jedno obvinění krádeže vloupáním a poškození cizí věci dopadlo z řad děčínských kriminalistů na hlavu devětatřicetiletého výtečníčka. Ten se vloupal do kabiny nákladního vozidla zaparkovaného v Ludvíkovicích, odkud odcizil vysílačku, navigaci, mobilní telefon, malý techničák, digitální hodiny, gola klíče a další věci. Aby toho nebylo málo, odčerpal posléze z nádrže asi padesát litrů nafty. Pak odsál pohonné hmoty dalšímu vozidlu stojícímu v Huntířově. Celková škoda přesahuje padesátitisícovou hranici. A právě z toho důvodu mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.
 
 
Mařila na červenou 
Vzdor červenému světlu projela včera v dopoledních hodinách šestačtyřicetiletá žena opravovaným úsekem v Jílovém u Děčína. To se ale šeredně nevyplatilo, protože na místě byli policisté z dopravního inspektorátu a ti neposlušnou řidičku zastavili. Po chvíli vyšlo najevo, že má platný zákaz řízení motorových vozidel. Následovalo podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení, za který trestní zákoník nabízí až tříletou dovolenou na státní útraty.

Lukáš Kohout čelí obvinění

Trestnímu stíhání pro podvod a poškození cizích práv čelí v těchto dnech organizátor demonstrací ve Varnsdorfu Lukáš Kohout. Ten začátkem dubna letošního roku sjednal s jistou finanční společností úvěrovou smlouvu na notebook, přičemž uvedl osobní údaje jiné osoby, za kterou se bez jejího souhlasu vydával. Získaný úvěr pak nesplácel, čímž společnosti způsobil škodu ve výši přes pětatřicet tisíc korun. Obviněný byl zadržen včera v dopoledních hodinách podle par. 75 trestního řádu a byl umístěn do policejní cely. Rumburští kriminalisté podali podnět na návrh na vzetí do vazby podle par. 67 písm. c) trestního řádu.
 
Obviněný byl dnešního odpoledne propuštěn a dále bude trestně stíhán na svobodě. Přesné znění paragrafu, na základě kterého policisté podali podnět na návrh na vzetí do vazby, je toto:
 
Obviněný smí být vzat do vazby jen tehdy, jestliže z jeho jednání nebo dalších konkrétních skutečností vyplývá důvodná obava,
c) že bude opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokoná trestný čin, o který se pokusil, nebo vykoná trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil, a dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že skutek, pro který bylo zahájeno trestní stíhání, byl spáchán, má všechny znaky trestného činu, jsou zřejmé důvody k podezření, že tento trestný čin spáchal obviněný, a s ohledem na osobu obviněného, povahu a závažnost trestného činu, pro který je stíhán, nelze v době rozhodování účelu vazby dosáhnout jiným opatřením.
 
Trestně stíhanému hrozí trest odnětím svobody ve výši až tří let podle par. 209 odst. 1, 2 trestního zákoníku.
 
(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
 
 

Série vloupání objasněna 
Do zhruba devíti různých objektů v Děčíně a okolí se měl během uplynulých měsíců vloupat čtyřicetiletý muž. V nich pobral pestrou paletu různých věcí. Elektrické kabely, nářadí, pohonné hmoty, sekačku, počítač, sošku, poplašnou pistoli a další věci. Něco samozřejmě poškodil. Celková škoda přesáhla hranici sto tisíc korun. Děčínští kriminalisté výtečníka dopadli a včera jej obvinili z trestného činu krádeže a poškození cizí věci. Hrozí mu za to až pětiletý pobyt ve vězení.

 

Z chatek na služebnu
Do dvou chatek v zahrádkářské kolonii v Děčíně vnikli včerejšího rána dva muži. V prvním případě odcizili kladivo a nůžky, které použili k vypáčení dveří do druhého objektu. Zde neodcizili nic, pouze přespali. Celková škoda se pohybuje kolem dvou tisíc korun. Policisté z obvodního oddělení oba dopadli a včera jim ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže vloupáním. Starší třiatřicetiletý výtečník díky recidivě čelí až tříletému vězení, dvacetiletý komplic je na tom o rok lépe.

 
 
Spolujezdcem byl alkohol 
Ve zkráceném přípravném řízení řeší varnsdorfští policisté pro ohrožení pod vlivem návykové látky dvaapadesátiletého muže. Včera v pozdních večerních hodinách jej zastavili ke kontrole a při dechové zkoušce mu naměřili hladinu alkoholu kolem jedné a půl promile. Nad nezodpovědným řidičem visí hrozba až ročního pobytu v nápravném zařízení.

Dvojvloupání 
Kuriózní dvojité vloupání se nedávno odehrálo v jedné varnsdorfské restauraci. Kolem třetí hodiny ranní do podniku vnikl po překonání mřížových dveří osmačtyřicetiletý muž. Zde sebral z kasírtašky pětistovku a zmizel, přičemž vchod zase uzavřel. Za chvíli přišel o dvacet let mladší výtečník a bez jakékoli souvislosti s první návštěvou se opět stejným způsobem dostal dovnitř. Sebral kasírtašku, dvě stovky, klíče, brýle a další věci v celkové hodnotě přes patnáct set korun. Místní policisté si ale na oba návštěvníky došlápli a včerejšího dne jim nadělili podezření z krádeže vloupáním. Mladšímu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení, staršímu kvůli recidivě až tříletý.

 
 
Strhl 
Taštičku s hotovostí a doklady strhl jedné ženě koncem minulého týdne na ulici v Děčíně dvaadvacetiletý mladík. Tím na sebe strhl zároveň i pozornost policistů z obvodního oddělení. Ti brzy strhli oponu celého případu a nenechavec si včera ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření pro přečin krádeže na osobě. A protože byl za obdobnou trestnou činnost nedávno trestán, může mu nyní soudce strhnout až tři roky z pobytu na svobodě.
 
 
Muž s mačetou se dočkal vazby 
 Z výtržnictví a nebezpečného vyhrožování se zbraní obviněný čtyřiatřicetiletý muž, který s mačetou v ruce v neděli před osmou hodinou večerní vyhrožoval fyzickou likvidací hostům v jedné varnsdorfské restauraci, dnes poputuje do vazební věznice. Návrhu na vzetí do vazby bylo vyhověno.
 
 
Rekonsrukce se změnila v dekonstrukci 
Povedeným nájemníkům poskytl útočiště majitel jednoho domu v Děčíně. Muž se ženou pod záminkou údajné rekonstrukce měli poškodit stavebně technické vybavení a zařízení takovým způsobem, že se objekt stal neobyvatelným. Policisté z obvodního oddělení včera oběma sdělili podezření z poškození cizí věci, za což mohou skončit ve vězení až na jeden rok.
 
 
 
por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín