Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Muž s mačetou obviněn
Čtyřiatřicetiletý muž, který s mačetou v ruce v neděli před osmou hodinou večerní vyhrožoval fyzickou likvidací hostům v jedné varnsdorfské restauraci, se včera dočkal obvinění. Vyslechl jej z úst rumburských kriminalistů a to z trestných činů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování se zbraní. Za to mu hrozí až tříletý pobyt ve vězení. Policisté také podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby.

  
Několik dní bude mimo domov 
Na policisty z obvodního oddělení ve Varnsdorfu se obrátila místní žena, že byla napadena svým druhem, se kterým žije ve společné domácnosti. A to s tím, že se nejedná o první případ tohoto druhu, nýbrž opakovaný. Policisté provedli šetření a po vyhodnocení situace jednatřicetiletého muže vykázali z obydlí. 
 
  
Litina zpeněžena nebude 
Do areálu jedné děčínské firmy vnikli včerejšího odpoledne dva dvacetiletí mladíci. Zde sebrali litinovou vodovodní trubku v hodnotě přes čtyři tisíce korun. Při transportu kořisti byli chyceni strážníky, které kdosi přivolal. Jejich další zastavení bylo na železničním oddělení policie, kde si ve zkráceném přípravném řízení vyslechli podezření z přečinu krádeže. Vzhledem k tomu, že jde o recidivu, hrozí oběma až tříleté vězení.
 
 
Zloděj svářeč 
Svářecí kuklu a kabely s kleštěmi v hodnotě přibližně osmnácti tisíc korun kdosi odcizil z objektu jedné děčínské firmy. Po neznámém chmatákovi pátrají policisté z železničního oddělení. V případě dopadení se bud pachatel zodpovídat z přečinu krádeže.
 

V restauraci děsil hosty
Do jedné restaurace ve Varnsdorfu vešel včera před osmou hodinou večerní čtyřiatřicetiletý muž. Ihned po vstupu začal přítomným hostům vyhrožovat fyzickou likvidací a posekáním, přičemž se oháněl mačetou, kterou třímal v ruce. Pak, aniž by došlo k jakémukoli střetu, se sebral a podnik opustil. Cestou zbraň zahodil do křoví a záhy padl do rukou policistům, kteří na místo vyrazili. Co se mu honilo hlavou, je nyní těžké říci, neboť mu strážci zákona naměřili téměř tři promile alkoholu. Případu se dnes ujmou rumburští kriminalisté. Jak bude znít právní kvalifikace jeho skutku, ukáže následující šetření. Předběžně jsou ve hře paragrafy výtržnictví a nebezpečné vyhrožování. V úvahu připadá i podnět na vzetí do vazby.

  
Obviňoval policisty, teď je sám obviněný 
Jeho případ se vleče již několik měsíců. V únoru loňského roku během probíhající silniční kontroly měl označit devětadvacetiletý muž zasahujícího policistu za zkorumpovaného. Dle jeho slov po něm policista požadoval úplatek. Něco podobného se mělo opakovat i letošního devětadvacátého března v Zelené ulici na Starém městě při řešení dopravního přestupku. Následným několikaměsíčním šetřením policejní inspekce však nebylo žádné takovéto pochybení policistů zjištěno. Okolnosti případů zavítali až k rukám státního zástupce, který rovněž neshledal selhání zakročujících mužů zákona. Naopak ten, který měl rozdávat jedno obvinění za druhým, si třináctého září letošního roku převzal z rukou policejního vyšetřovatele obvinění z trestného činu křivé výpovědi, za který trestní zákoník nabízí trest odnětím svobody od tří do osmi let.
 
 
Železo ze stavby sběrna díky policistům neuvidí 
Sedmi výztužných sítí a dvaceti spojovacích drátů se začátkem tohoto měsíce na stavbě pozemní komunikace v Lísce u České Kamenice zmocnil sedmačtyřicetiletý muž. Při akci byl však přistižen místními policisty. Odcizené železo putovalo zpět k majiteli. Výtečník si včera ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z přečinu krádeže, za což mu teď hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.
 
 
Pil, dojel 
Na absenci policejní hlídky na trase jízdy svého vozu zřejmě spoléhal pětadvacetiletý mladík, když za volant usedal v ne právě střízlivém stavu. Přepočítal se. Ve Varnsdorfu ho včera po půlnoci zastavili muži zákona a průšvih byl na světě. Displej detektoru alkoholu v dechu odhalil přes jedno promile. Ve zkráceném přípravném řízení pak padlo podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. To obnáší hrozbu až ročního vězení.
 
Požár v Brtníkách
RUMBURK Krátce po třetí hodině ranní letošního patnáctého září se obcí Brtníky rozezněla hasičská siréna. Z dosud nezjištěných příčin zahořela tamní rekreační chata. Na místo dorazil i policejní kynolog se svým čtyřnohým pomocníkem, jenž je cvičený na vyhledávání akceleračních látek. Požární technik při bližším ohledání místa události zjistil několik ohnisek požáru a nevyloučil jeho úmyslné založení. K obětem na životě nedošlo. Další okolnosti zahoření jsou v tuto chvíli předmětem podrobnějšího policejního šetření.
 
Okradena v herně
DĚČÍN Osazenstvo herny v Tyršově ulici na Děčínsku se dle výpovědi okradené třiačtyřicetileté ženy stalo patnáctého záři 2011 svědky kapesní krádeže, při níž přišla o svou kabelku s osobními věcmi a finanční hotovostí. Návštěvnice se posléze přemístila na místní policejní oddělení, kde uvedla další informace, jenž mohou napomoci k dopadení  smělého lapky, podezřelého z přečinu krádeže. Majitelka kabelky přišla vyčíslila škodu na dva tisíce korun.
 
Má na účtu krádež 
DĚČÍN Na polici místní  prodejny s kamerovými systémy  ležel odložený mobilní telefon. Ten devátého září letošního roku přilákal pozornost nenechavého návštěvníka, jenž si ho odnesl s sebou. Poškozené společnosti po sobě zanechal sedmi a půl tisícovou škodu. Nicméně jeho radost zřejmě pokazili děčínští policisté, kterým se podařilo šestatřicetiletého muže odhalit. Včera mu navíc bylo ústy místních strážců zákona sděleno podezření z přečinu krádeže. Vzhledem k tomu, že je celá událost řešena ve zkráceném přípravném řízení, může se trestu dočkat už velmi brzy.
 
 
nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín