Rubriky
Sport Zprávy

Děčín úvodní zápas sezóny zvládl a nad Benešovem zvítězil 3:1

Děčínští hokejisté zahájili sezónu více než dobře, když na domácím ledě dokázali porazit Vodní Lvi z Benešova 3:1. Úvodní duel nové sezóny nabídl pěkný hokej se spoustou pohledných akcí na obou stranách.

Ještě než začalo samotné utkání, uctili všichni přítomní v děčínské hale památku zesnulých reprezentantů Karla Rachůnka, Josefa Vašíčka a Jana Marka minutou ticha. Poté rozhodčí zahájili hru a zápas mohl začít. Hned v úvodu první třetiny pálil z mezikruží Zika, ale neúspěšně. Na druhé straně vyzkoušel pozornost Petráska v brance Děčína také Žoha, ale ani jemu se nepodařilo otevřít skóre utkání. V 8. minutě se do útočného pásma prodral Kaňka a ač byl tísněn obránci domácích, přesto vystřelil. Jeho projektil ukryl v lapačce domácí brankář. V 17. minutě se Drnec ocitl v obrovské šanci Děčína, po jehož střele musel Matoušek pořádně vytáhnout svou ruku, aby puk chytil do lapačky. Když už to vypadalo, že první třetina skončí bez branek, skóre se přeci jenom změnilo. Jedenáct sekund před vypršením první sirény se dočkali domácí. Oliverius našel na modré čáře Ziku, jenž byl tísněn hostujícím obráncem a tak puk jen nahodil směrem k brankáři hostí, a ten s údivem všech skončil nešťastně za zády Matouška – 1:0.

Na začátku druhého dějství měli hráči Děčína možnost přesilové hry 5na3. Uzamkli hosty v jejich obranném pásmu a roztočili doslova kolotoč. Na Matouška šla střela za střelou, přesilovku se ale podařilo využít až v době, kdy na led skočil čtvrtý hráč Benešova. V čase 20:52 propálil vše, co mu stálo v cestě Filipovský – 2:0. Poté následovaly tři tresty pro tým Děčína a hosté tak hráli dlouhou dobu ve dvojnásobné početní výhodě. Jenže bojovná trojice Děčína v čele se svým brankářem Lvy do větších šancí nepustili, a tak se ani tentokrát skóre na straně hostí neměnilo. Ve 39. minutě se podél mantinelu uvolnil Chvátal, našel volného Luku. Ten ale benešovskou branku neohrozil. V závěru druhé třetiny obdržel menší trest za podražení Zeman a výhodu přesilové hry měl tentokráte Děčín. V čase 39:59 ji využil obránce Stezka, který střelou po ledě zvýšil na 3:0. 

Začátek třetí třetiny opět patřil domácím borcům. Zika pálil z úhlu a snažil se překvapit Matouška v brance. Ten ale jeho lest prokoukl a puk raději ukryl do své lapačky. Ve 48. minutě střílel z prostoru mezi kruhy hostující Verbík, ale jeho střelu tečoval obránce domácích nad ochrannou síť. Petrásek hájil čisté konto i v 55. minutě, když Jágr na něho vyslal jedovatou střelu. Vyznamenal se pověstným semaforem. V 58. minutě se ale přeci jenom Benešovští dočkali. Kaňka zužitkoval v přesilové hře přesný pas od Toužimského a snížil tak stav na rozdíl dvou branek. Po vstřelené brance si trenér hostujícího celku vzal timeout a bylo otázkou času, kdy se pokusí o power play. Svými výpady do útočného pásma jim to ale Děčínští nedovolili a dvoubrankové vedení si již uhlídali.

Děčín si tak do tabulky po zásluze připisuje první tři body a prezentoval se především sympatickou hrou a výkonem. 

HC Děčín – HC Vodní Lvi Benešov 3:1
Branky a nahrávky:
 20. Zika (Oliverius), 21. Filipovský , 40. Stezka (Oliverius, Vávra) – 58. Kaňka (Toužimský)

Sestava HC Děčín:
Petrásek (Lavinger) – Sádovský, Stezka, Drahorád, Dvořák, Kaltenböck, Místecký, Mizera, Hříbal – Filipovský, Oliverius, Zika, Stibor, Myšík, Drnec, Vávra, Baránek, Luka, Chvátal, Řídel, Vacek

Vendula Zdražilová
Zdroj/foto: HC Děčín