Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín – Science City Jena 80:65

Děčínští basketbalisté nastoupili po třech dnech od výborného výkonu proti polskému Zhořelci doma k dalšímu přípravnému utkání, tentokráte proti druholigové německé Jeně. Děčané byli velmi namlsaní, jelikož svého polského soupeře smetli hned v prvním přípravném mači o 25 bodů. Před utkáním i během něj ale musel kouč Pavel Budínský řešit nepříjemnosti se sestavou, jelikož mu scházeli pivot Míra Soukup i křídlo Jan Jiříček, ke kterému se po poločase přidal další hráč z perimetru Tomáš Pomikálek, který druhou polovinu zápasu zhlédnul již jen jako divák.

Velká chuť po letní pauze a fyzické přípravě byla na hráčích Děčína znát od prvních minut, kdy se do svého soupeře zakousli, dařilo se jim v ofenzivě a již na začátku 5. minuty po rychlém protiútoku zakončeném Jakubem Houškou jsme vedli dvouciferným rozdílem – 14:4. Domácí hráči bavili své diváky pohlednými akcemi, které z naprosté většiny končily košem stejně jako akce z poloviny 8. minuty, kdy po nezištné přihrávce „Ella“ Sanderse skóroval Pavel Houška, který byl ještě faulován a zaznamenal tak „and one“ a zvyšoval již na 28:12. Děčané do jenského koše do konce první čtvrtiny přidali ještě dalších pět bodů a po deseti odehraných minutách tak platil stav 33:12. 

Začátek druhé čtvrtiny ještě přinesl mírné navyšování skóre pro Děčín a na začátku 16. minuty po „Koubově“ trefě z pole jsme vedli o třiadvacet bodů – 39:16. Hráči německého celku ale postupně čím dál více vystrkovali růžky, z čehož plynulo na konci 17. minuty snížení na 40:24 po dalekonosné trojce. Úplný závěr první půle však nakonec patřil domácím borcům, jejichž vedení se opět vyšplhalo na dvacetibodovou hranici – 45:25. 

Hosté ale ani po poločasové pauze nesložili zbraně, naopak na překvapené děčínské hráče vlétli jako velká voda a díky sérii 0:8 a snížení na 45:33 si rozzlobený děčínský lodivod vzal okamžitě oddechový čas – ani po něm se ale obraz hry příliš nezměnil a brzy nato to bylo již jen o osm! – 45:37. Děčané se ale postupně probírali, nápor hostí otupili a ve 27. minutě díky koši Aliče z pole utekli na třináctibodový rozdíl – 58:45, na což naopak trenér Jeny zareagoval okamžitě time-outem. Po třiceti minutách nakonec svítilo na světelné tabuli ještě příznivější skóre 62:47. 

Převážnou část posledního dějství už naplno opanovali borci v bílých dresech, jejichž náskok se ve 34. minutě po trojce Ella vyšponoval znovu na hranici dvaceti bodů – 69:49. V závěru zápasu si už Děčané v klidu hlídali vypracovaný náskok a děčínské diváky ještě potěšili oba Američané pěknou akcí, když po Boyerově přihrávce skóroval ze vzduchu opět Ell; udělal tak symbolickou tečku a přidal do statistik osmdesátý bod, načež hosté dvěma body již jen kosmeticky upravili děčínskou výhru, která má konečnou podobu 80:65. 

Svěřenci Pavla Budínského si tak v přípravě připsali po Zhořelci již druhé vítězství. Další zápas je na programu tuto neděli, a bude to odveta právě s německou Jenou, která se odehraje od 19 hodin v hale Sporthallenkomplex Lobeda-West. Držme našim hráčům palce, ať si i z východu Německa přivezou vítězství a utkání je další kvalitní prověrkou před startem MNBL!

Střelci Jeny: Kepkay 15, Vierneisel 14, Barker a Roquette 12, Black 6, Burleson, Reyes a Albrecht po 2. 

Střelci Děčína: Sanders 18 (2×3), P. Houška 15 , Alič 13 (2×3), Pištěcký 9, J. Houška 9, Stria 7, Boyer 6 (1×3), Pomikálek 3. 

Trojky: 
5:5, TH: 17/25:8/13, doskoky: 40:20, asistence: 18:13, ztráty: 21:15, fauly: 16:25. 

Čtvrtiny:
 33:12, 12:13, 17:22, 18:18.
Zdroj: www.bkdecin.cz