Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín dnes nastoupí v Ostravě

Děčínský celek vstoupil do nové sezony nejvyšší soutěže tuto středu vítězstvím nad USK Praha a do premiérového ročníku nadnárodní ligy tak vstoupil pravou nohou. K druhému soutěžnímu klání letošní sezony bude tým Pavla Budínského cestovat až na druhý kraj republiky, a to do Ostravy. Zápas s místní Novou hutí bude velmi zajímavý, jelikož tým z rozhraní Moravy a Slezska prošel v letní pauze celou řadou změn, což může být na jednu stranu výhoda, ale zároveň je soupeř také velmi nečitelný: na trenérském postu si pozice vyměnili Dušan Medvecký se Zdeňkem Hummelem, když první jmenovaný se stal koučem číslo jedna a Hummel jeho asistentem; kromě rošády na lavičce došlo k průvanu také v hráčském kádru, když se klub rozloučil se všemi zahraničními borci i talentovaným křídelníkem Lukášem Palyzou, který zamířil za novou výzvou do mistrovského Nymburka. Kompletní info o příchodech a odchodech z klubu je v následujícím přehledu: 

Posily Ostravy: Jurijs Aleksejevs (loni hrál Baltickou ligu), Semaj Inge (Haukar – Island), Riley Luettgerodt (Sampaense Basket – Portugalsko), James Hughes (minulá jeho štace byla na Ukrajině), Savvas Manousos (přišel z Kypru), Luděk Jurečka (Nový Jičín) 
Odchody z Nové huti: 
Dwight Burke, Alton Mason, Andrew Spagrud, Cezary Trybański, Lukáš Palyza (Nymburk) 

Jak jsem již výše předeslal, Děčín vstoupil do sezony vítězně a totéž se podařilo i Nové huti: děčínský celek v domácím prostředí po tuhém boji zdolal pražský USK 69:60 (nejlepší střelci: Sanders 22, P. Houška 17); ještě trnitější cestu za vítězstvím měli svěřenci Dušana Medveckého, kteří ještě dvanáct a půl minuty před koncem prohrávali v Chomutově o 15 bodů, ale díky výtečně zvládnuté čtvrté čtvrtině, kterou ovládli 38:15! se nakonec radovali z výhry 97:82 (Luettgerodt 22, Hughes 19). 

Děčínští fanoušci mají možná ještě v živé paměti pohledné zápasy v loňském čtvrtfinále play-off, ve kterém jsme Ostravu přehráli poměrem 3:1. Kromě play-off jsme se s hráči z města proslulého těžkým průmyslem utkali ještě pětkrát (celkem tedy devětkrát!), a to nejen v rámci „Mattonky“, ale také Českého poháru, ve kterém jsme nakonec dokázali vybojovat bronzové medaile! Celková loňská bilance s Ostravou tedy zní: sedm vítězství a pouhé dvě porážky. 

Loňské výsledky: 
Základní část:

Ostrava – Děčín 58:67 (Mason 14, Burke 13 – Soukup 16, P. Houška 15) 
Děčín – Ostrava 92:60 (P. Houška 16, J. Houška 12 – Burke 21, Trybanski 9) 

Nadstavbová část: 
Ostrava – Děčín 66:65 (Číž 15, Burke 11 – P. Houška 21, Sanders 13) 
Děčín – Ostrava 94:65 (P. Houška 18, Soukup 15 – Burke 15, Stuchlý 12) 

Play-off: 
Děčín – Ostrava 96:69 (P. Houška 37, Sanders 12 – Palyza 22, Burke 20) 
Ostrava – Děčín 86:71 (Palyza 19, Spagrud 15 – Hatcher 20, Alič 14) 
Děčín – Ostrava 89:46 (Sanders 16, P. Houška 15 – Stuchlý 11, Spagrud 7) 
Ostrava – Děčín 71:93 (Spagrud a Trybanski po 14 – P. Houška 26, Alič 19) 

Čtvrtfinále Českého poháru: 
Děčín – Ostrava 70:62 (P. Houška 16, Hatcher 12 – Stuchlý 12, Mason 10) 

Obhajoba pátého místa nebude pro Stuchlého a spol. v ostré konkurenci vůbec jednoduchá, ale podle výsledků v přípravě až tak nereálně nevypadá, jelikož nově namixovaný koktejl českých hráčů a nových cizinců se zatím jeví v dobrém světle. Velmi cenné je především desetibodové vítězství nad ambiciózními Levicemi. Jak vidno ze statistik, předností Ostravy bude zřejmě hlavně ofenziva, naopak na obranné činnosti bude muset kouč Medvecký se svými svěřenci při touze uspět ještě zapracovat… 

Výsledky Ostravy v přípravě: 
Ostrava – Opava B 74:56 
Ostrava – Spišská Nová Ves 71:61 
Ostrava – Levice 84:74 
Prostějov – Ostrava 97:75 
Žilina – Ostrava 102:95 
Handlová – Ostrava 82:78 

Článek bude ještě doplněn o předzápasové postřehy křídelníka Antonína Pištěckého… 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz