Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Vylákali muže na loupež
Pod záminkou seznámení s dívkou vylákali před týdnem na ulici dva mladíci ze Šluknova jednačtyřicetiletého cizince. Jednalo se však o zákeřnou fintu. Místo slíbené schůzky ho jeden chytil rukama kolem těla a druhý mu z kapes vytahal peníze a mobilní telefon. Pak vzali nohy na ramena. Jestli si ale mysleli, že spravedlnosti utečou, přepočítali se. Rumburští kriminalisté oba dopadli a v těchto dnech proti nim zahájili trestní stíhání pro loupež. Dvacetiletému a o rok staršímu obviněnému hrozí až desetileté vězení.

Prošel se po autě
Škodu za více než dvacet tisíc korun způsobil na vozidle ve Varnsdorfu devatenáctiletý mladík. Nedávno se totiž prošel po jeho střeše. Včera se zase prošel na obvodní oddělení, kde si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z přečinu poškození cizí věci. Za ten je možné navštívit nápravné zařízení až na jeden rok.

Nalezené věci nálezci nepatří
Mobilní telefon v hodnotě vyšší než pět tisíc korun nalezl jednadvacetiletý mladík na toaletách jednoho z děčínských podniků. Problém nastal ve chvíli, kdy se rozhodl, že si jej ponechá. Tak se dopracoval až na obvodní oddělení policie, kde mu včera sdělili podezření z trestného činu zatajení věci. Za tento skutek nabízí náš trestní zákoník až roční pobyt za mřížemi.

Odlehčil strojům od nafty
Děčínští kriminalisté včera obvinili z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody dvaačtyřicetiletého muže. Ten měl nedávno vniknout do dvou chatek a kůlen, ze kterých odcizil zahradní techniku a nářadí. Škoda se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. To by ho mohlo stát až na tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Konflikt mezi bezdomovci skončil smrtí
Včera před devátou hodinou večerní byl v Rumburku poblíž řeky Mandavy nalezen strážníky muž bez známek života. Jedná se o jednapadesátiletého bezdomovce, který se stal obětí fyzického konfliktu s dalším devětatřicetiletým bezdomovcem, přičemž motivem byla hádka mezi nimi. Případu se ujali krajští kriminalisté, kteří podezřelého zadrželi. V současné době případ prověřují jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

Nakupovali za pět prstů
Podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení s od rumburských policistů vysloužila devatenáctiletá dívka s o šest let starším mladým mužem. V prodejně výpočetní techniky totiž nedávno přímo za provozu odcizili dva volně vystavené fotoaparáty v celkové hodnotě přes pět a půl tisíc korun. Před strážci zákona se ale dlouho neschovávali. Nyní hrozí ženské části tandemu až dvouleté odnětí svobody, mužské o rok více, neboť byl za obdobný skutek v uplynulých třech letech trestán.

Na deset dní musí pryč
Na deset dní bude muset své bydliště opustit třiatřicetiletý muž z okolí Děčína. Svou družku, se kterou žije ve společné domácnosti, měl totiž urážet a vyhrožovat újmou na zdraví. Krom toho měl také zničit nějaké vybavení bytu. Dle poškozené se situace v posledních dvou měsících zhoršovala, kdy na policisty se obrátila až nyní. Vykázaný si pár dní může popřemýšlet, nebude-li po návratu přece jen lepší chovat se slušně.

Vloupal se do trafiky
Pro cigarety si do jedné trafiky ve Varnsdorfu zašel neznámý lapka. Pochopitelně v době, kdy má zavřeno. Dovnitř se vloupal a odnesl pětatřicet kartónů kuřiva a ještě dobíjecí kupóny na telefon. Přičteme-li k tomu ještě škodu poškozením, dostaneme se na částku přes čtyřicet tisíc korun. Po pachateli pátrají místní policisté.

Odlehčil strojům od nafty
Policisté z Velkého Šenova řeší případ, kdy neznámý nenechavec pustil žilou dvěma těžebním strojům. Nejprve odstranil zámek u nádrže a pak odčerpal šedesát litrů nafty za více než osmnáct tisíc korun. Tím si zavdal se paragrafem krádež vloupáním.

por. Vojtěch Haňka
komisař
Preventivně informační skupina Děčín