Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Muž zneužíval chlapce
Trestní stíhání pro pohlavní zneužívání a výrobu a držení dětské pornografie zahájili dnešního dne rumburští kriminalisté proti ve středu zadrženému čtyřicetiletému muži ze Šluknovska. Ten měl v letech 2000 až 2007 na svou chalupu vodit chlapce ve věku od dvanácti do patnácti let, kde je měl nutit ke svlékání a osahávat je na intimních partiích. Ve dvou z těchto případů se měl dokonce dopustit pohlavního zneužití. To vše měl současně zaznamenávat na fotografie. Policii, která na případu vytrvale pracovala, napomohla k završení případu včerejší domovní prohlídka a hlavně to, že do chalupy muže se měl před tím kdosi vloupat, díky čemuž se odcizené fotografie podařilo policistům získat. Materiál, který byl nalezen při zmíněné domovní prohlídce, bude podroben odbornému zkoumání. Obviněnému hrozí až osmileté vězení.

Zranil a ujel
Čtyři zraněné osoby si na konto připsala absence ohleduplnosti u dvaadvacetiletého mladíka. Ten na křižovatce v České Kamenici předjížděl zprava vozidlo, které zde zastavilo a chystalo se odbočit vlevo do ulice. Přitom dávalo přednost automobilu, který jel v protisměru. Předjíždějící řidič však nepřizpůsobil rychlost, ani se zřejmě plně nevěnoval řízení, když zezadu z pravé strany narazil do předjížděného vozidla, které následkem toho odhodil vstříc protijedoucímu. A výsledek je již popsán v úvodu. Další lumpárnu, kterou hazardér provedl, byla ta, že z místa nehody ujel, aniž by se postaral o oběti svého počínání. Tím si zavařil na velký průšvih. Policisté ho samozřejmě našli a včera si na děčínské kriminálce vyslechl obvinění z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. Tak by se mohl dostat za mříže až na pět let.

Nezajistil, nesměnil, nevrátil
Hrozbu až dvouletého vězení si za trestný čin podvodu vysloužil čtyřiadvacetiletý muž z Děčína. Od jedné ženy měl vylákat osm a půl tisíce korun na zajištění pojištění a směnu na cizí měnu v souvislosti s cestou do zahraničí. Slíbené služby však neposkytl a peníze nazpět poškozená také dodnes neviděla. Podezření ve zkráceném přípravném řízení padlo včera na obvodním oddělení policie.

Dům – garáž – obchod – kůlna – služebna
Kriminalisté z Rumburku zahájili trestní stíhání proti třem mladíkům, kteří by měli mít na svědomí tři vloupání, které v různém uskupení uskutečnili během posledních dvou měsíců. Nejdříve vnikli do domu v rekonstrukci a přilehlé garáže, pak do velkoobchodu a nakonec do kůlny. Z těchto míst pobrali měděné trubky, elektrospotřebiče, nářadí, míchadlo, průmyslové kamery, dětskou sedačku a další věci. Jejich počínání vyšlo na více než sto tisíc korun. Stejně pestrý, jako je sortiment pokradených věcí, je i výčet paragrafů: Krádež vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Tresty se v závislosti na tom, kdo a jakým způsobem se na akcích podílel, pohybují v maximální sazbě mezi třemi a pěti lety.

Okradení spícího vyřešeno
O tom, že usnout společensky unaven na terase restaurace se může tuze vymstít, se nedávno přesvědčil sedmačtyřicetiletý Děčíňan. Kdosi mu totiž v této bezbranné situaci sebral z kapsy u kalhot mobilní telefon a platební kartu, ze které pak provedl výběr pětapadesáti tisíc korun. Spravedlnosti ale nakonec neutekl, protože kriminalisté vypátrali jednadvacetiletého mladíka, který by měl být oním neznámým. Včera si vyslechl obvinění z krádeže a neoprávněného opatření platební karty. Vzhledem k výši škody by výše trestu mohla dosáhnout až pětiletého odnětí svobody.

Mimo otevírací dobu
Do jedné restaurace v Děčíně začátkem tohoto měsíce vnikl sedmatřicetiletý muž. Dovnitř se dostal snadno, protože klíče od podniku předtím odcizil. Během své nezvané návštěvy odcizil kasírtašku s asi patnácti tisíci korun. Dlouho se však z kořisti neradoval, protože policisté, kteří na případu pracovali, jej po několika dnech polapili. Trestní stíhání pro krádež vloupáním proti němu kriminalisté zahájili včerejšího dne. Obviněnému tak hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Tašky s věcmi zmizely z vozidla
Dvě tašky s věcmi v hodnotě kolem šestnácti tisíc korun zmizely včera ze zavazadlového prostoru automobilu zaparkovaného na okraji cyklostezky v Dolním Žlebu. Neznámý poberta si do vozidla sjednal přístup tím, že vytloukl okénko a prořízl krycí roletu. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení. V případě dopadení se bude zloděj zodpovídat z trestného činu krádeže vloupáním a také poškození cizí věci.

Ucho se utrhlo
Lobendavou včera v dopoledních hodinách projížděl třiadvacetiletý mladík, kterému zřejmě nevadilo, že má v současnosti platný zákaz řízení motorových vozidel. K jeho smůle byl zastaven policisty z Velkého Šenova a komplikace byly na světě. Řidiče muži zákona odměnili podezřením z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení, s čímž je nerozlučně spjata hrozba až tříletého vězení.

Dluží na syna
Hrozbu až dvouletého odnětí svobody si vysloužil pětačtyřicetiletý muž z Jílového u Děčína. Od jara loňského roku po současnost si totiž neplní vyživovací povinnost na svého syna. Částka, kterou dluží k rukám matky, se za tu dobu vyšplhala na téměř dvacet tisíc korun. Včera si od děčínských kriminalistů vyslechl obvinění z trestného činu ze zanedbání povinné výživy.

Fíkusy to nebyly
Další úspěch v oblasti drogové kriminality si na vrub připsali děčínští policisté. Trestní stíhání pro nedovolenou výrobu omamných a psychotropních látek a krádež zahájili včera kriminalisté proti čtyřiatřicetiletému muži. Strážci zákona, kteří na případu usilovně pracovali, u něj nedávno provedli domovní prohlídku, při které zajistili přes čtyři sta osmdesát rostlin konopí v různém stádiu růstu. Elektrickou energii pro zdárný růst navíc získával tak, že prováděl nelegální odběry. Tím způsobil dodavateli škodu přesahující dvě stě padesát tisíc korun. Nějaký čas pak probíhala odborná expertíza zabaveného materiálu a po vypracování výsledků se případ dobral konce. Obviněný čelí hrozbě až desetiletého pobytu ve vězení.

Hrací automat dostal co proto
Na hrací automat v jedné rumburské restauraci se rozlítil pětatřicetiletý host. Zřejmě se mu nelíbilo, že více bere, než dává, takže ho povzbuzen alkoholem vyzval k pěstnímu souboji. Výsledkem bylo rozbité čelní sklo a škoda za téměř osm tisíc korun. Druhým výsledkem je pak podezření z poškození cizí věci, které si včera z úst policistů vyslechl na místním obvodním oddělení. Hrozí mu za to až roční pobyt v místech, odkud klíče vlastní pouze dozorci.

Na seniora to si troufne
O peněženku s šesti stovkami přišla před několika dny devětasedmdesátiletá žena před obchodním domem v Děčíně. Kořist jí z neuzavřené kabelky, kterou držela v ruce, vylovil do té doby neznámý lapka, načež samozřejmě utekl. Policisté z obvodního oddělení však nezaháleli a včera už ve zkráceném přípravném řízení počastovali podezřením z krádeže na osobě čtyřiadvacetiletého výtečníčka. Ten se teď může kochat vyhlídkou na trest, který může nabrat podoby až dvouletého odnětí svobody.

Nesměl a stejně jel
Aniž by k tomu byl oprávněn, proháněl se včera večer ve vozidle Varnsdorfem devětatřicetiletý muž. Osudnou se mu ulice Pražská, kde ho zastavila policejní hlídka. Záhy muži zákona zjistili, že má platný zákaz řízení motorových vozidel od magistrátu v Novém Boru. Teď to má ve zkráceném přípravném řízení spočítané za maření výkonu úředního rozhodnutí. Za tento přečin je možné udělit trest odnětím svobody ve výši až tří let.

por. Vojtěch Haňka
komisař
Preventivně informační skupina Děčín