Rubriky
Zprávy

Policie zadržela první podezřelé z nedělního útoku v Rumburku

Nedělní hromadná rvačka v Rumburku ukázala, jak vážná je situace s kriminalitou ve Šluknovském výběžku, ale i na dalších místech severu Čech.

Situaci začal v pondělí řešit také ministr vnitra Jan Kubice. Chce se setkat jak s hejtmankou Ústeckého kraje. Pověřil také své podřízené, aby zpracovali analýzu situace na problematických místech severních Čech, aby se mohlo najít odpovídající řešení.

Obyvatelé Rumburka to vítají. Stejné hlasy se ozývají od Romů starousedlíků. Ti se obávají, že je lidé budou házet do stejného pytle jako útočníky.

Nedělní hromadná rvačka totiž následovala těsně po útoku s mačetami na hosty baru v Novém Boru a po dalších podobných incidentech ve Varnsdorfu, Šluknově a jinde.

Policie už obvinila dva ze zhruba dvaceti útočníků, kteří v neděli nad ránem napadli v Rumburku čtyři mladíky a dokonce prorazili dveře domu, kam se schovali. Ozbrojili se dlažebními kostkami a teleskopickým obuškem.

Starosta Rumburka a senátor Jaroslav Sykáček vyzval policejního prezidenta, aby posílil policejní hlídky v ulicích města. „My samozřejmě potřebujeme systémové řešení. Potřebujeme zvýšenou hlídkovou činnost Policie České republiky…“ konstatuje Sykáček.

Podpořil ho v tom i severočeský poslanec Parlamentu Jaroslav Foldyna. Oba volají po posilách policie v celém výběžku.

Ostatně starostové zdejších měst na vážnou situaci upozorňují už několik měsíců. Města tady dokonce i přes chybějící peníze v rozpočtech posilují policii, v Jiříkově ji dokonce nově založili.

„Bezpečnost Šluknovského výběžku byla zařazena na jednání starostů Šluknovského výběžku. Jedná se o osmnáct měst a obcí. Z jednání vyplynul úkol pro mě a pro předsedu sdružení pana Zosera – napsat a poslat dopis panu premiérovi Nečasovi a požádat ho o pomoc při stabilizaci situace. Od pana premiéra jsme bohužel nedostali.“ říká Jaroslav Sykáček.

Starosta a senátor Jaroslav Sykáček je přesvědčen, že kromě posílení policie je třeba dát městům i větší pravomoci a rozlišovat lidi podle chování a ne podle původu.

Autor: Dagmar Cestrová
Zdroj: ČRo Sever