Rubriky
Zprávy

Mezní Louka hostila mezinárodní tábor

Mezní Louka, 8. 8. 2011 V prvním srpnovém týdnu přivítal kemp v Mezní Louce účastníky mezinárodního dětského tábora pořádaného pěti správami národních parků. Týden plný her, ale také výletů za poznáním přírody zde strávilo 25 dětí z národních parků Bavorský les, Podyjí, Saské Švýcarsko, Šumava a České Švýcarsko. Mezinárodní tábor každoročně pořádá některá z uvedených správ. České Švýcarsko převzalo štafetu hlavního organizátora po Šumavě, v příštím roce tábor uspořádá Bavorský les.

„Kromě přírody a jejího významu pro člověka poznávají děti z různých národních parků také význam společného úsilí pro udržení zdravého prostředí pro život. Hravou formou docházejí k poznání souvislostí v přírodě, ale také často komplikovaného vztahu člověka k prostředí, které utváří základ pro jeho existenci,“ říká Jakub Juda ze Správy Národního parku České Švýcarsko. Děti přitom také mají možnost porovnání přístupů k ochraně přírody ve své zemi i za jejími hranicemi.

Mezinárodní tábor správy parků uspořádaly již po třinácté. České národní parky a jejich přeshraniční protějšky spolu v oblasti ekologické výchovy úzce spolupracují. Kromě dětských táborů probíhají celoročně další aktivity, k nimž patří například společné výlety dětí ze sousedících zemí nebo mezinárodní soutěže tematicky zaměřené na přírodu a její ochranu.

Realizaci mezinárodního tábora finančně podpořil Česko-německý nadační fond budoucnosti.

Zdroj/foto: www.npcs.cz