Rubriky
Sport Zprávy

Kvalifikační utkání o ME: ČR – Švýcarsko

Děčín, 23. 8. 2011 Česká basketbalová reprezentace mužů má před sebou poslední utkání kvalifikace o ME tohoto léta a uzavře jím celý dvouletý kvalifikační blok. Již nyní, před posledním hracím kolem, je jasné, že basketbalisté ČR jsou vítězem skupiny C a proto budou příští rok nasazeni z nejlepší možné pozice. Nic na tom nezmění ani případná prohra s posledním soupeřem, kterým se ve středu 24.8.11 od 18:00 v Děčíně stane Švýcarsko.

Značně omlazený výběr trenéra Pavla Budínského plní své motto: Rvi se jako lev a zatím nepoznal hořkost porážky. Je však bez pochyb, že Švýcaři jsou nejkvalitnějším soupeřem skupiny a to potvrdili i loni na domácí půdě ve Fribourgu proti našim, když nakonec padli až po prodloužení 92:99. 

Mezi největší hvězdy výběru země bankovního sektoru patří bez pochyby Thebo Sefolosha, který hraje v NBA za tým Oklahomy. Ten ale stejně jako Anton Gavel odehrál (SVK) pouze první utkání tohoto léta a poté se začal připravovat s klubem. Dle dostupných informací by v Děčíně neměl startovat, ale to jeho týmu rozhodně nebere na dostatku sil. Největší problémy Českým hráčům bude dělat nejspíše Greg Brunner a Dusan Mladjan. Prve jmenovaný je nejužitečnějším hráčem svého výběru (14,6 bodu a 11,2 doskoku) a dělal problémy Českým pivotům už loni, když nastřílel 27 bodů a přidal 8 doskoků. 

Dvanáctka reprezentantů, která bude hájit barvy ČR je jasná. Petr Bohačík a Ondřej Balvín jsou zraněni, a ač jejich zranění, není vážného charakteru, oba do utkání nejsou schopni zasáhnout. Reprezentační premiéry se tak s největší pravděpodobností dočká Kamil Švrdlík. 

Pořadatelé si pro diváky připravili překvapení. Každý kdo přijde podpořit náš výběr, dostane při vstupu plakát reprezentace, který si může nechat po skončení utkání podepsat přímo od hráčů, včetně podpisových karet.

 

Utkání bude živě přenášet kanál ČT 4 od 18:00.

 
Pavel Budínský (trenér): „Před námi je poslední protivník a to Švýcarsko, které se dle mého soudu zdá jako nejtěžší soupeř. Není náhoda, že vyhráli o 30 bodů nad Kyprem a o 20 na Slovensku. V živé paměti mám loňské utkání, které jsme vyhráli až po velké bitvě v prodloužení. Soupeř má ve svém středu několik kvalitních hráčů, kteří jsou velmi dobře individuálně vybaveni a pokud hrají týmově, jejich kvalita hry je na vysoké úrovni. My však chceme tento cyklus zakončit před domácími fanoušky výhrou, čímž bychom vylepšili naši bilanci na 6:0, čímž bychom potvrdili již tak jisté prvenství ve skupině.“