Rubriky
Tipy na výlet Turisti Zprávy

Königstein a okolí

SASKÉ ŠVÝCARSKO – PRÁZDNINOVÝ TIP NA VÝLET

Königstein, výletní městečko na břehu řeky Labe je ideálním místem pro naše prázdninové akce. Za svůj název vděčí stejnojmenné pevnosti tyčící se na vrcholu skalního masivu vysoko nad okolní krajinou Saského Švýcarska.  Děti a rodiče si to zde určitě užijí v zábavním parku Elbe-Freizeitland, který je plný skákacích trampolín, vysutých drah, klouzaček, dětských lezeckých stěn a jiných aktivit. Na dobrodružnou výpravu do říše skal se vyplatí vzít vaše ratolesti na stolovou horu Pfaffenstein (Papežův kámen) 434 m.n.m. Tajemná a jen úzkou průrvou Nadelöhr (Uchem jehly) dostupná je vrcholová plošina s kamennou rozhlednou a známou pískovcovou věží Barbarine. Pro romantiky bude zcela jistě zajímavým cílem stolová hora Lilienstein 415 m.n.m. Při rozbřesku, kdy se krajina pod vámi probouzí z probdělé noci, zažíváte pocit osamělého poutníka nad mořem mlh.

Co by to bylo, ale za výlet, aniž bychom nezkusili dobýt pevnost Königstein 361 m.n.m. Místo, kde na vás dýchne příběh Saského království. Na samém počátku, někdy ve 13. století tu ale byl český král Václav I. a jeho hrad Králův kámen střežící labskou obchodní cestu na hranicích Království českého. Od 15. století je hrad v držení saských panovníků. Budují se mohutná opevnění a vojenská kasárna. Hloubí se druhá nejhlubší studna v Evropě, staví vinné sklepy s obřími sudy na víno. Z hradu se stává nedobytná, přísná a zachmuřená pevnost.

A jaká je pevnost Königstein dnes? Úplně jiná. Je výjimečná, přívětivá, obdivu a navštívení hodná. Velkolepé výhledy z kamenných hradeb široko daleko do krajiny Labských pískovců nemají srovnání. Prostoupit do pevnosti lze původní soustavou bran a temných chodeb či jen tak moderně panoramatickým výtahem. Vyberte si. Nahoře vás pak čeká nepřeberné množství zážitků. Nakouknout do každičkého rohu pevnosti můžete buď sami nebo organizovaně s průvodcem. Záleží na vás. K vidění je toho opravdu hodně. Staré zbrojnice, Klenotnice (úschovna královských pokladů), opevněná 152 metrů hluboká studna s ukázkou čerpání vody, sklad proviantu s moderní napodobeninou obřího vinného sudu, velitelská obydlí. Už jste z toho všeho hladoví? Zkuste „Kasino důstojníků“ restauraci ve stylu 19. století, Napoleonovu kuchyni nebo historický výčep „U Mušketýra“. V pevnosti to zkrátka žije. Je aktivní. Bohatý program pro malé i velké v každou roční dobu.

Víte, že… při prohlídce pevnosti můžete využít české audio průvodce a letáky?

Jiří Šťastný