Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Otočil se a sjel do sloupu
Podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky si včera z úst benešovských policistů vyslechl ve zkráceném přípravném řízení devětapadesátiletý řidič. Usedl totiž za volant poněkud společensky unaven a vyrazil na cestu. Poblíž Verneřic pak najel na travnatou plochu a při následném otáčení sjel ze svahu směrem k domku, v jehož blízkosti se opřel o sloup veřejného osvětlení. Naštěstí nezpůsobil žádnou škodu ani zranění. Lze jen spekulovat, nakolik se na tomto akrobatickém čísle podílelo přes dvě a půl promile alkoholu. Spekulovat se dá i o tom, jaký trest bude pánovi vyměřen. Může to být až roční pobyt ve vězení.

Místo obnovy nové
Uvádět u soudu nepravdivé údaje se může pořádně vymstít. O tom ví své třicetiletý muž z Děčína, který se touto taktikou snažil dosáhnout obnovení trestního řízení. Dosáhl však pouze toho, že mu policisté z obvodního oddělení sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu křivé výpovědi. Má tedy místo starého řízení zbrusu nové. Ke své škodě spojené s hrozbou až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Tři roky za tři chatky
Nedávný případ, kdy ve třech rekreačních chatkách v Kytlicích řádil neznámý poberta, se zřejmě dobral konce. Děčínským kriminalistům se podařilo vypátrat mladíka, který by měl mít s nevítanými návštěvami, během kterých odcizil různé věci a způsobil škodu přes dvacet tisíc korun, co do činění. Trestní stíhání pro krádež vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci zahájili strážci zákona včera. Osmnáctiletému obviněnému hrozí trest odnětím svobody v trvání až tří let.

Není ohně bez kouře
Včera v odpoledních hodinách se podařilo policistům z obvodního oddělení v Benešově nad Ploučnicí polapit devětatřicetiletého chlapíka v celostátním pátrání. Neprozřetelně na sebe upozornil tím, že spolu se dvěma kamarády vypaloval bužírku z nalezených kabelů, což se pochopitelně neobejde bez kouře, který neunikl pozornosti všímavých občanů. Ti se na muže zákona obrátili a dostaveníčko s paliči bylo dílem několika málo okamžiků, stejně jako zjištění jejich totožnosti. Týž den se hledaný odebral s eskortou k Okresnímu soudu v Ústí nad Labem, který příkaz k zatčení vydal.

Nedobrovolný dárce nafty
Sto litrů nafty za necelé dva a půl tisíce korun zmizelo před dvěma dny v brzkých ranních hodinách z lokomotivy poklidně stojící v areálu rumburského nádraží. Místní policisté se hnedle vydali po horké stopě a výsledek se dostavil po pár hodinách. Na obvodní oddělení si přivedli dva zadržené výtečníky, kteří dle všeho mašince pustili žilou. Kárka s plastovými kanystry plnými odcizené pohonné hmoty, kterou strážci zákona zajistili, také nesvědčí právě v jejich prospěch. Včera si ze služebny odnesli výslužku v podobě podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Starší devětatřicetiletý muž si koleduje o trest odnětím svobody v trvání dvou let, zatímco třiadvacetiletý mladík si díky recidivě může připsat i rok navíc.

Srazili jsme cenu až na dno
Za velmi akční cenu si v děčínském marketu nakoupila pětatřicetiletá žena. Zboží za dvě stě třicet korun uložila ohleduplně rovnou do tašky, aby při odchodu zbytečně nepřidělávala paní pokladní práci. Pak si to namířila rovnou k východu. Jenomže člověk míní a policisté mění, takže místo toho, aby se povedená zákaznice doma radovala z nového úlovku, vyslechla si na obvodním oddělení podezření z krádeže. A to, vzhledem k faktu, že v poslední době byla za obdobnou činnost trestána, obnáší hrozbu až tříletého pobytu v nápravném zařízení. A co na to cenové komando?

Měl jít raději do postele
Ve stavu, ve kterém by rozumný člověk raději ulehl, usedl čtyřiatřicetiletý odvážlivec z okolí Varnsdorfu za volant. Jistě pevně doufal, že než dojede do cíle, o strážce zákona nezavadí. Došlo ale k pravému opaku a zanedlouho už řidič foukal do přístroje na měření hladiny alkoholu v dechu, který mu laskavě zapůjčila policejní hlídka. Na displeji se opakovaně objevila hodnota kolem dvou a půl promile, což není málo. Málo není ani roční pobyt ve vězení, který v maximální výši za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí.

Přehrávač raději do kapsy
Přehrávače mp3 pověšené kolem krku na šňůrce asi nejsou ideální řešení. Přinejmenším pro mladíka, který se procházel včera večer poblíž Labského nábřeží. Přistoupil k němu totiž drzý lapka a přístroj i se sluchátky mu prostě strhl, načež vzal nohy na ramena směrem k Tyršovu mostu. Po pachateli pátrají policisté z železničního oddělení.

Propíchaná kola
DĚČÍN –Během noci ze čtvrtka na pátek 17.6.2011 padlo do oka neznámému výtržníkovi zaparkované Volvo nedaleko Děčínského zámku. Jaké pohnutky ho vedly k propíchnutí dvou pravých pneumatik, ví zřejmě jen on sám, nicméně o jeho činu ví už i děčínští policisté. Ti jeho čin z pohledu trestního práva vnímají jako přečin poškození cizí věci.Majiteli vozidla vznikla devítitisícová škoda.

Poprali se kvůli výhře
KRÁSNÁ LÍPA –V sobotu časně ráno bylo v Krásné Lípě živo ! Tamní návštěvníci jedné z místních restaurací se stali nechtěnými svědky potyčky mezi obsluhou a zákazníkem, jenž se dožadoval vyplacení výhry z přítomného výherního automatu. Jelikož při střetu mezi muži došlo ke zranění obou zúčastněných, musela se do potyčky vložit místní policie, která již událost prošetřuje kvůli podezření z trestného činu výtržnictví.

Po Škodovce prázdný flek
DĚČÍN – Čtyři a půl tisíce korun … tolik si cení majitel své dnes již odcizené Škodovky, která mu zmizela z parkoviště na Ústecké ulici během uplynulého týdne. Případ krádeže vozidla není v děčínském regionu ničím vyjímečným. Po vozidle i po pachateli bylo ihned po oznámení krádeže jejím majitelem vyhlášeno pátrání.

Škoda pětadvacet tisíc korun
DĚČÍN – Sněžník stále láká nové a nové návštěvníky. Stejně tomu tak je i v případě zlodějů, kteří si tento malebný kout severních Čech velmi oblíbili pro možnosti, jenž jim nabízí. Vždycky se tam totiž dá něco ulovit. Naposledy tomu tak bylo během poledního v pátek 18.6.2011, kdy ze zaparkované Octávie zmizela zabudovaná navigace a odložený fotoaparát. Pětadvacetitisícová škoda se zdaleka nevyrovná ceně, kterou zloděj obdrží od svého překupníka. Pokud se děčínským strážcům zákona podaří na smělého výtečníčka kápnout, může zaslechnout z jejich úst i sdělení obvinění z přečinu krádeže.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín