Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Krádež železa se nepovedla
Kovového šrotu ke zpeněžení se zachtělo dvaatřicetiletému muži z Rumburku. S pomocí násilí se kvůli tomu v sobotu vloupal do sklepa jedné budovy. Na místě byl však záhy přistižen hlídkou místních policistů, takže místo do sběrny se odebral na obvodní oddělení. Tam si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z přečinu krádeže vloupáním. Protože byl ale v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost trestán, hrozí mu až tříletý pobyt ve vězení.

Pozor na to, co kupujete
Včera v dopoledních hodinách kontrolovala hlídka varnsdorfských policistů motocykl. Záhy však zjistila, že byl nedávno odcizen v Mikulášovicích. Osoba, která jej řídila, měla stroj zakoupit za částku deset tisíc prostřednictvím inzertního časopisu. Samozřejmě musela vozidlo vydat.

Kradli plechy ze střechy
Na střeše bývalé restaurace v obci Jiřetín se v sobotu před půlnocí pilně činili dva výtečníci. Loupali zde měděnou střešní krytinu a to ne zrovna v malém množství. Šestapadesát metrů čtverečních znehodnoceného plechu a škoda kolem devadesáti tisíc korun jsou plody jejich práce. Na místě je ale přistihla hlídka varnsdorfských policistů, takže dílo nedotáhli do konce. Kriminalisté z Děčína, kteří na místo vyjeli, ale svou práci do konce dotáhli a proti dvaačtyřicetiletému muži a o tři roky mladšímu komplici zahájili trestní stíhání pro krádež a poškození cizí věci. Z toho kouká hrozba až dvouletého vězení.

Tankoval, kam neměl
Podezření z krádeže sdělili ve zkráceném přípravném řízení v sobotu policisté z děčínského obvodního oddělení osmatřicetiletému muži. Ten měl v minulém období svému zaměstnavateli způsobit škodu přes pětadvacet tisíc korun neoprávněným čerpáním pohonných hmot mimo služební vozidlo na bezhotovostní tankovací firemní kartu. Trestní zákoník v takovém případě nabízí až dvouleté odnětí svobody.

Matce sebral kolo a hodinky
Policistům z Varnsdorfu se podařilo dopadnout čtyřiadvacetiletého mladíka, který koncem května provedl tři lumpárny. Nejdříve vylezl pomocí žebříku na balkón, odkud vnikl do bytu své matky, kde sebral hodinky, načež se přesunul do přilehlé garáže a odvezl si ještě kolo. Podruhé vylezl na přístavek budovy, kde se mu zalíbily měděné střešní parapety. Byl však přistižen, takže nic neodnesl. To samé zkusil tentýž den znovu, tentokrát však úspěšně. Celková škoda, kterou způsobil včetně poškození se pohybuje kolem třinácti tisíc korun. Podezření z přečinu krádeže vloupáním a porušování cizí věci mu strážci zákona sdělili včera ve zkráceném přípravném řízení. Hrozí mu až dvouleté vězení.

Maří se a maří
Jenom za včerejší den pochytali policisté v děčínském okrese tři řidiče, kteří se proháněli ve vozidlech s platným zákazem řízení motorových vozidel. Odpoledne to byl dvaatřicetiletý muž v Rumburku a večer dvě ženy ve věku jednadvaceti a dvaadvaceti let. Všichni tři už mají sdělené podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to nabízí náš trestní zákoník až tříleté vězení.

Sebral kovy z budovy
Z nevyužívaného objektu v Rybništi se v minulém měsíci ztratily litinové doplňky k plynovému sporáku a dveřní kování. Aby se k nim pachatel dostal, poničil nejedny dveře a skleněné výplně oken. Škodu po sobě zanechal ve výši kolem dvanácti tisíc korun. V těchto dnech se rumburští policisté dobrali konce tohoto případu, když vypátrali čtyřiačtyřicetiletého muže, který by měl mít akci na svědomí. Včera mu sdělili podezření z krádeže vloupáním a poškození cizí věci ve zkráceném přípravném řízení. To je první krok, který může vést až k trestu dvouletého odnětí svobody.

Nepodceňujte zručnost kapsářů
Přímo z kapsy u vesty vylovil nepozorovaně neznámý lapka peněženku jednomu z nakupujících v děčínském supermarketu. Uvnitř měl tradičně peníze, doklady a platební kartu. Vznikla mu tak škoda za čtyři sta korun. Případ řeší policisté z železničního oddělení.

Automobil vyhořel
Na oplocený pozemek v Rumburku vnikl v uplynulých dvou dnech po prostřižení díry do pletiva neznámý raubíř. Zde u zaparkovaného nákladního vozidla vtloukl okénko a dovnitř vhodil pravděpodobně zapálenou textilii napuštěnou hořlavou látkou. Dáky tomu celý interiér vyhořel a majiteli vznikla škoda za desítky tisíc korun. Po pachateli pátrají místní policisté a budou-li úspěšní, bude se žhář zodpovídat z přečinu poškození cizí věci a porušování domovní svobody

Tak dlouho se nechodí k soudu, až se ucho utrhne
O tom, že nedostavit se k soudu může mít nepříjemnou dohru, se přesvědčil třiačtyřicetiletý muž. Předvolání svědka k líčení ale prokazatelně obdržel a navíc tak neučinil zdaleka poprvé. A to i přesto, že mu již byla udělena pokuta a byl upozorněn na nebezpečí trestního stíhání. To mu nakonec také zprostředkovali děčínští kriminalisté. Teď má šanci dostat se před soud pro změnu v roli obžalovaného a za přečin pohrdání soudem získat až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín