Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Loupež v podniku
Je tomu zhruba čtrnáct dní, co byl ve vestibulu jednoho podniku v Jiříkově přepaden osmačtyřicetiletý muž. Kolem půl třetí ráno k němu přistoupili údajně pachatelé a udeřili ho dřevěným předmětem do hlavy. Nato ho začali bít po celém těle, přičemž mu z kapsy, kterou utrhli, sebrali peněženku se čtyřmi a půl tisíci korun. Pak násilností zanechali a utekli. Poškozený musel být se zraněními hospitalizován v nemocnici. Rumburští kriminalisté nezaháleli a díky intenzivnímu pátrání po horké stopě se jim podařilo dopadnout a zadržet sedmadvacetiletého muže, který se měl tohoto přepadení účastnit. Včera proti němu strážci zákona zahájili trestní stíhání pro loupež. Za tu je možné udělit trest až ve výši desetiletého vězení. Dnešního dne by na obviněného měl být podán podnět na návrh na vzetí do vazby. Po druhém pachateli policisté díle pátrají.

Výtržnictví v podniku
Do jednoho z rumburských podniků vešel v pondělí ve večerních hodinách značně podnapilý, až nepříčetně vyhlížející sedmačtyřicetiletý muž. Namířil si to za bar, odkud utekla obsluha a kde ihned započal bezdůvodně demolovat kávovar, pult, sklenice a další věci. Když ho přestalo bavit ničit zařízení, napadl dva přítomné hosty, kteří před ním museli utéci ven. Při odchodu pak svým tělem rozbil dvojitou skleněnou výplň a prolezl vzniklým otvorem. Při tom se pochopitelně pořezal na rukou. Dále pokračoval tím, že na parkovišti nadzvedl za tažné zařízení vozidlo a nato se vydal na terasu napadnout další dva hosty, kteří se naštěstí ubránili. Nakonec upadl na zem a přestal komunikovat. Po kratším pobytu v nemocnici a vyšetření si od rumburských kriminalistů vyslechl obvinění z výtržnictví a poškození cizí věci. Teď mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Přistižen při činu
Podezření pro přečin krádež a porušování domovní svobody sdělili včera policisté z obvodního oddělení dvaatřicetiletému muži. Ten v neděli dopoledne vnikl neuzamčenou brankou na zahradu a poté otevřenými dveřmi do rekreační chaty. Byl však zadržen obyvateli, když monitoroval sekretář, zřejmě v naději, že se zde najde něco zajímavého. Na služebně pak policisté zjistili nejen, že v nedávné minulosti si výtečník odpykal trest za obdobnou trestnou činnost, ale také to, že má u sebe iPod v hodnotě přes pět tisíc korun, který přeci jen ve stavení stihl sebrat. Hrozí mu tak až tříletý pobyt za mřížemi.

Agresoři bez příčiny
Dva lidé se v neděli večer stali obětí bezdůvodného napadení. Postarali se o to dva mladíci ve věku devatenáct a dvacet let, kteří evidentně nevěděli, kam s nahromaděnou agresivitou. Prvního muže napadli před restaurací a druhého o něco později před domem. V obou případech použili kovový boxer a ve druhém způsobili poškozenému lehká až středně těžká zranění. Před útokem měli poškozeného častovat velmi hrubými výrazy. Včera se mládenci dočkali odměny. Policisté, kteří výtečníky zadrželi, jim včera sdělili obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví. Za to mohou být potrestáni až tříletým vězením.

Čachry s pojistkou nevyšly
Lišáckým způsobem chtěl vylákat pojistku za poškozený pracovní stroj majitel jedné děčínské firmy. Účelově přijal zaměstnance, který uzavřel pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a tento oznámil na klientský servis pojistnou událost o několik dní později, než k ní ve skutečnosti došlo. Jenže neoblafli ani pojišťovnu, ani děčínské kriminalisty, kteří ve věci udělali poněkud jasněji. Kdyby filutům jejich finta vyšla, získali by neoprávněně přes osmdesát tisíc korun. Takhle získali pouze obvinění z podvodu a hrozbu až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Velmi nepoctivá výhra
Osm tisíc korun „vyhrál“ neznámý filuta v jedné jílovské restauraci na hracích automatech. Pořádně u toho ale fixloval, protože mince si nevybral výdejním okénkem, nýbrž přímo z vnitřku dvou přístrojů poté, co překonal jejich zámky. Zkusil i třetí, ale již bez úspěchu. Poškozením tak majiteli natropil další škodu asi za tři tisíce. Po lapkovi, který má nyní na svědomí krádež vloupáním, pátrají policisté z obvodního oddělení.

Alkohol přivedl vůz do plotu
Dalším řidičem, který v uplynulém týdnu skončil z vozidlem v oplocení je čtyřiadvacetiletý mladík z okolí Děčína. Včera odpoledne při projíždění křižovatkou v Poděbradské ulici nepřizpůsobil rychlost stavu komunikace a dostal smyk. Díky tomu najel na krajnici a zbytek je popsán již v úvodu. Dorazivší policisté dali výtečníkovi samozřejmě dýchnout. Při opakovaných zkouškách se hladina alkoholu pohybovala okolo jedné a půl promile a následný test na přítomnost jiných návykových látek také nebyl co se týče amfetaminu negativní. Negativní byl pouze výsledek zkoušky na přítomnost řidičského průkazu. Teď se muž zodpovídá z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Hrozí mu až tříleté odnětí svobody.

Zmizení peněženky objasněno
Policisté z Benešova nad Ploučnicí dopadli dvaadvacetiletého mladíka, který se před několika dny nechvalně proslavil na návštěvě v jednom z místních podniků. Měl zde totiž zaměstnankyni odcizit peněženku s dvanácti tisíci korunami a dvaceti euro. Ve zkráceném přípravném řízení teď sklízí plody své práce. Za krádež mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Mladý a zlobivý
Z volně přístupného rekonstruovaného areálu v Děčíně se zhruba před týdnem ztratilo asi tři sta metrů elektroinstalačního kabelu v hodnotě přes tři tisíce korun. Policisté z železničního oddělení se pustili do práce a výsledek se brzy dostavil v podobě vypátraného viníka. Měl by jím být osmnáctiletý mladík, který má tu smůlu, že za obdobnou činnost byl v uplynulých třech letech trestán. Díky tomu čelí hrozbě až tříletého vězení.

Krádeže z vozidel po miliónté prvé
Další dva lidé se koncem minulého týdne přesvědčili, že ponechávat cennosti ve vozidle je hodně špatný nápad. První případ se odehrál ve městě, kde měl neznámý nenechavec v automobilu připravený v poslední době tolik oblíbený notebook a ještě k tomu modem. O tři dny později pak zmizela opět u obce Sněžník kožená brašna, mobilní telefon a peněženka s doklady. Celková škoda se pohybuje okolo dvaceti tisíc. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín