Rubriky
Zprávy

Loď s dětmi na palubě ztroskotala

Výletní loď Poseidon, která vozí výletníky mezi Hřenskem a Děčínem, zůstala v docích. Minulé pondělí ji silná bouřka smetla na břeh a poškodila natolik, že se plavidlo nepodařilo spustit na vodu ani po týdnu, jak provozovatelé doufali. Loď vezla 140 cestujících, z toho 90 dětí.

„Byla to dramatická situace, nic podobného jsem předtím nezažil. Ve chvíli nárazu byla loď neovladatelná,“ říká kapitán lodi Milan Helvig, který se po řekách i mořích plaví přes 20 let. Poznamenal, že zážitek z jindy poklidného Labe by mohl přirovnat snad jen se situací, kdy se jeho loď ocitla v Holandsku bez radaru v mlze na rozbouřeném moři.

„Člověk v tu chvíli nesmí zazmatkovat, to si nemůže dovolit,“ podotkl Helvig, který je zároveň výkonným ředitelem Labské plavební.

Minulé pondělí plul Poseidon z německého Bad Schandau. „Asi kilometr před Děčínem jsme viděli asi 500 metrů před námi, jak se k nám blíží kupovitá oblačnost, která nad vodou jakoby cirkulovala. Ta tmavá clona se k nám přibližovala strašně rychle,“ popisuje Helvig.

Loď nasměroval přímo proti temné cloně, která se proti ní vzedmula. „Čekal jsem náraz, ale ne tak silný. Když se do nás clona opřela, plavidlo se prakticky zastavilo. Přidal jsem na otáčkách obou motorů maximum, ale viděl jsem, že plavidlo přesto neustále couvá a je hnané ke břehu,“ líčí Helvig.

Pak loď nalehla levým bokem na pravý břeh a vypadalo to, že tím celé drama končí.

Vítr si s lodí pohrál ještě jednou
„Cirkulující vítr ale chytil špičku lodi, plavidlo udělalo obrat okolo své zádi, která zůstala sedět na břehu. A během několika málo sekund jsme se otočili a leželi na tom stejném břehu, ale už pro změnu pravým bokem,“ pokračuje Helvig.

Přes silné poškození se kapitánovi povedlo loď otočit špičkou proti proudu a pomalu s ní doplout do Děčína, kde všech 140 cestujících ve zdraví vystoupilo.

„Z těch 140 cestujících bylo asi 90 dětí, o to to bylo dramatičtější. Panika nicméně nenastala, lidé byli pouze překvapení. Z okna kormidelny jsem řekl učitelkám, aby si pohlídaly děti, aby hlavně všichni seděli a něčeho se drželi. Drtivá většina cestujících se schovala do restaurační části plavidla,“ poznamenal kapitán.

Výletníky nyní po Labi vozí místo Poseidonu loď Porta Bohemica.

Lucie Chlebná MF DNES
Zdroj: http://usti.idnes.cz