Rubriky
Zprávy

Den s IZS v Bynově

Již každoročně ke konci školního roku této základní školy neodmyslitelně patří i den s integrovaným záchranným systémem

DĚČÍN – Zástupci základní školy Na Pěsině připravili pro své školáky na závěr školního roku dny s integrovaným záchranným systémem. Školní hřiště tak na dvě dopoledne obsadili nejen dobrovolní hasiči, ale i policisté a zdravotníci z Děčína.
Na několika stanovištích policie se děti mohly setkat s výstrojí policisty, umělohmotným štítem a neprůstřelnými vestami. Získat zkušenost v podobě dýchání do přístroje Dräger, který odhaluje přítomnost a výši alkoholu z dechu dýchajícího, prolézt policejní vůz a promluvit k davu prostřednictvím megafonu, jenž je součástí policejních vozů. Také jim byly zprostředkovány informace z oblasti kriminalistické daktyloskopie. Přítomní si mohli vyzkoušet svou vlastní bystrost, vytvořit otisky prstů či posbírat zajímavosti z tohoto zajímavého oboru kriminalistiky. Za „bojových podmínek“ byly snímány i otisky prstů z nádobí, které zapůjčila školní jídelna.
Ani u hasičů nebyla nuda. Děti si na jejich stanovištích mohly osahat a prohlédnout nejenom vozidlo zásahové jednotky, ale také spoustu vybavení, které pro svou práci krotitelé ohně využívají. Dále si vyzkoušely, jak těžké je trefit se vodou stříkající z hadice na cíl, např. PET lahve přivázané k bráně. Největším trhákem byla sprcha, kterou si někteří žáci II. stupně dopřáli v závěru dopoledne pro osvěžení.
Pro mnoho dětí nabídli velmi zajímavé ukázky dobrovolníci z Českého červeného kříže. Na svých stanovištích předváděli resuscitaci, ošetření tepenného krvácení a tříštivé zlomeniny. Figurantkami byly žákyně tamní školy. Jejich zranění byla téměř totožná s těmi skutečnými. Ti odvážnější a zvídavější mohli za asistence zkušených proniknout i do tajů profesionálního maskérství fingovaných zranění.
nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín