Rubriky
Kultura

Děčínskou kotvu nepotřebujeme

Už je to tu zase. Jak přízrak z minulosti se opět vrací nápad oživit písňový festival Děčínská kotva. Bylo by to spíše na pousmání, ale není, protože s nápadem nepřichází nikdo menší, než zástupce  primátora Pavel Sinko.

Co mi na Děčínské kotvě vadilo a vadí? Skoro všechno. Stranou ponechám hudební stránku věci, ačkoli nezpochybňuji její důležitost. Protože jsem jako odchovanec big beatu vůči přeslazeným odrhovačkám a střednímu proudu zaujatý, přejdu k důležitějším výhradám.

Tou nejdůležitější jsou samozřejmě finance. Neměl bych vůbec nic proti, kdyby se pan Sinko a další obdivovatelé „Lodí bílých“ a dalších cajdáků složili, pronajali si sál, zaplatili nemalé apanáže hvězd i „hvězd“ a festival uspořádali. Třeba by na něm i vydělali. Opravdu bych jim to přál. Ale to oni ne. To oni radši vezmou peníze nás všech a upořádají nákladnou vzpomínkovou nostalgickou akci na časy, kdy byli mladší. A co teprve možnost ukázat se v první řadě v přímém přenosu České televize, dalšího molocha, přerozdělujícího vydělané peníze jiných. Takovou šanci si přece nemohou nechat ujít, ať to stojí, co to stojí.

Je s podivem, že zatímco je městská kasa na huntě, tak se stále z vedení magistrátu valí nové a nové nápady, jak promrhat další peníze. Zbytečný jez, přivaděč tou nejdražší variantou, nákladná show. Co na tom, že budou chybět finance na chodníky, dětská hřiště, cyklostezky atd., „maršálstvu “ se prostě zachtělo tančit.

Málo platné, je demokracie, tedy vláda většiny, a my, kteří s takovýmto postupem nesouhlasíme, nemáme jinou šanci, než si takhle jako já teď zanaříkat a pak také žádat vyúčtování každé koruny, která byla na juchání radničního panstva utracena.

Miroslav Červenka

Foto: YouTube