Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Jednou vnikl, jednou ne

Rumburští policisté dopadli dvaadvacetiletého mladíka, který se nedávno vloupal do dvou vozidel. V prvním případě odjistil centrální zámek, čímž se stáhly obě přední okna. Pak byl asi vyrušen, nebo si to rozmyslel, ale do vozidla nevnikl. V případě druhém ale do automobilu vnikl a odcizil odtud křížový šroubovák a a ledkovou svítilnu. Škodu natropil celkem za zhruba dva a půl tisíc korun. Teď to má pro krádež vloupáním spočítané ve zkráceném přípravném řízení, za což mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Nedal si pokoj

Litinové vany, železné rohože, železné sloupky a kovový odpad – toť věci, jejichž zmizení má na svědomí čtyřiadvacetiletý mladý muž ze Šluknova. Sebral je porůznu ze zahrady, před panelovými domy a u rodinného stavení. Hlavu z toho, že v posledních třech letech byl za krádež souzen, a v případě dalšího incidentu může jít za mříže až na tři roky, si zřejmě nedělal. Teď bude muset, protože byl lapen policisty, kteří ho včera vyřešili ve zkráceném přípravném řízení.

Pokradl v rekreační chatě

Trestní stíhání pro přečin krádeže vloupáním a porušování domovní svobody zahájili včera děčínští kriminalisté proti čtyřicetiletému muži. Ten v uplynulém období vnikl po rozbití okna do rekreační chaty v Srbské Kamenici, kde se zmocnil elektrického bojleru, kuchyňských nožů, svítilen, kožených bot, dřevěného chlebníku, dětské sedačky, postýlky a dalších věcí. Majiteli zanechal škodu ve výši kolem dvaceti tisíc korun. Obviněný čelí hrozbě až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Krádež mědi

Usnesení o zahájení trestního stíhání si v těchto dnech převzal jednadvacetiletý mladík, který z rekreační chaty v obci Růžová na Děčínsku odcizil měděný okap a svod, přičemž strhl a poškodil další žlab, který nechal ležet na zemi. Obviněný je z krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Za to může být odměněn až tříletým vězením.

Spoludlužníkem proti své vůli

Podezření z přečinu úvěrového podvodu a poškození cizích práv si včera z úst rumburských strážců zákona vyslechla čtyřiadvacetiletá žena. Ta měla při uzavírání půjčky s finanční společností do smlouvy uvést svou matku coby spoludlužníka, a to bez jejího souhlasu a vědomí. Za uvedené skutky jí hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Vloupal se do vodárny

Policistům ze Šluknova se podařilo vypátrat devětačtyřicetiletého muže, který se nedávno vloupal do vodárenské stanice, odkud odcizil spojovací potrubní materiál. Škodu na tropil za více než osmnáct tisíc korun. Část kořisti se našla ve sběrně, kam ji výtečník odevzdal. Včera si vyslechl podezření z krádeže vloupáním, a vzhledem k tomu, že v posledních třech letech byl za obdobný skutek trestán, mohl by se tentokrát ocitnout za mřížemi až na tři léta.

Rozmotali pletivo a kradli trubky

Dva mladíky, kteří se v polovině dubna vloupali do areálu na Šluknovsku, odkud odcizili osm trubek různých průměrů, dopadli místní policisté. Oběma včera sdělili podezření z krádeže vloupáním. Za tento přečin nabízí trestní zákoník až dvouletý pobyt za mřížemi. Způsobená škoda se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun.

Peněženky v zadních kapsách nejsou v bezpečí

Peněženku s dvěma stovkami, doklady a kreditní kartou vytáhl včera odpoledne během jízdy autobusem neznámý lapka přímo ze zadní kapsy u kalhot jednomu z cestujících. Jasný důkaz toho, že tento způsob ukládání portmonek není nejšťastnější a toho, jak dobře jsou kapsáři vycvičení. Po pachateli pátrají policisté z železničního oddělení.

Vloupání do garáže

Podezření z krádeže vloupáním si včera ve zkráceném přípravném řízení od rumburských policistů vyslechl dvacetiletý mladík. Nedávno se totiž vloupal do garáže, kde odcizil kompletní kola na osobní vozidlo a ještě autorádia. Způsobil tak škodu kolem třiceti tisíc korun. Teď bude čekat, jaký trest mu soudce přiklepne. Mohou to být až tři roky strávené v nápravném zařízení. A to proto, že výtečník byl v posledních třech letech pro obdobnou činnost pravomocně odsouzen.

Půjčila si peníze

Finanční hotovost ve výši šedesát tisíc korun si od jednoho muže z Benešova nad Ploučnicí půjčila čtyřiašedesátiletá žena. Co však svému věřiteli neřekla, že v době půjčky byla již zadlužená. Teď z toho má nepříjemnosti v podobě trestního stíhání pro podvod. Obvinění si vyslechla od děčínských kriminalistů a trest, který jí hrozí, má podobu až pětiletého odnětí svobody.

Útočit na studenty se nevyplatilo

Trestní stíhání zahájili rumburští kriminalisté proti dvěma mladíkům. Ti se ve Šluknově nedávno zúčastnili napadení tří studentů, kdy jednomu z nich způsobili zranění, které jej na tři týdny omezilo v běžném způsobu života. Starší dvaadvacetiletý útočník je obviněn z výtržnictví a hrozí mu za to až dvouletý pobyt ve vězení, zatímco o tři roky mladší komplic má na navíc krku ještě ublížení na zdraví a posedět si může o rok déle.

Kradl zemědělské vybavení

Železné vybavení za zhruba třicet tisíc korun odcizil přibližně před měsícem v areálu bývalé zemědělské usedlosti na Děčínsku pětatřicetiletý muž. Policisté z obvodního oddělení ho však k jeho smůle dopadli a ve zkráceném přípravném řízení mu záhy sdělili podezření pro přečin krádeže. Za ten je možné udělit trest odnětím svobody ve výši až dvou let.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín