Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Po čtvrté narazil

Trestní stíhání pro krádež vloupáním a poškození cizí věci zahájili v pátek děčínští kriminalisté proti sedmatřicetiletému muži. Ten v uplynulých dvou měsících vnikl třikrát do areálu firmy a jednou do neobydleného domu, kde se činil. V jeho nenechavých rukou skončily různé elektroinstalační kabely, pneumatiky a disky. Ze dvou zaparkovaných automobilů pak sebral autorádia i s reproduktory a z dalšího odčerpal naftu. Škoda, která po něm zůstala, jde do desítek tisíc korun. Při jeho poslední akci byl na místě zadržen policisty z hlídkové služby a putoval na služebnu. Nyní čelí hrozbě až dvouletého pobytu za mřížemi.

Vyhýbal se placení

Na čtyřiapadesát tisíc korun se vyšplhala dlužná částka na výživném, které pětatřicetiletý muž z Velkého Šenova neplatí na svého syna již přes tři roky. Od rumburských kriminalistů si v důsledku toho vyslechl obvinění ze zanedbání povinné výživy. Z toho kouká hrozba pobytu v nápravném zařízení v trvání až dvou let.

Zákaz je zákaz

Automobil s osmadvacetiletou řidičkou zastavila včera ve večerních hodinách policejní hlídka na ulici Prokopa Holého v Děčíně. Při kontrole strážci zákona zjistili, že žena má magistrátem města vyslovený zákaz řízení motorových vozidel platný téměř do konce roku. Takže si následně vyslechla podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení. Za to je možné získat poukázku až na tříletý pobyt ve vězení.

Nehlídala si své věci

Peněženka s doklady, finanční hotovostí a SIM kartou v celkové hodnotě čtyř stovek zmizela kolem sobotní půlnoci z volně odložené kabelky v jednom děčínském podniku. Postaral se o ni neznámý zlodějíček. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení.

Vyráběl zbraně a vyhrožoval

Trestní stíhání pro nebezpečné vyhrožování a nedovolené ozbrojování zahájili včera rumburští kriminalisté proti třiašedesátiletému muži. Ten měl ve středu ve večerních hodinách v Krásné Lípě fyzicky napadnout svou o pět let mladší družku a k dovršení všeho jí ještě vyhrožovat zabitím a zastřelením. To v ní vzbudilo důvodnou obavu o život a zdraví, takže zavolala na pomoc místní policisty. Ti dorazili záhy a po vstupu do obydlí je čekalo překvapení v podobě slušné sbírky střelných zbraní. Muži zákona postupně nalezli několik pušek, dvě pistole, slepé i ostré střelivo různých ráží, střelný prach a množství všelijakých součástí a polotovarů. V případě některých exponátů šlo pouze vzduchovky, ale byly zde i o podomácku vyrobené zbraně schopné střelby klasickými náboji. Zadržený, který není držitelem zbrojního průkazu pro žádnou skupinu a kterému policisté naměřili ještě necelé dvě promile alkoholu v dechu, putoval do policejní cely na obvodním oddělení v Rumburku. Obviněnému nyní hrozí odnětí svobody v trvání až pěti let. Stíhání je vedeno na svobodě.

Do sklepa pro kabely

Policistům z Varnsdorfu se podařilo dopadnout devatenáctiletého mladíka, který měl zhruba před deseti dny řádit v prostorách sklepa jednoho místního domu. Odcizil odtud různé kabely. Prodlužovací, přívodní k čerpadlu a od svářečky. Některé musel odříznout. V patře pak lup ještě doplnil o motorovou pilu a byl ten tam. Zůstala po něm škoda kolem jedenácti tisíc korun. Včera si tedy na obvodním oddělení vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Čelí tak hrozbě až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Vypáčil šuplík v kanceláři

Do kanceláře jedné krásnolipské společnosti pronikl neznámý lapka. Zde vypáčil zásuvku u pracovního stolu a zmocnil se částky devětadvaceti tisíc korun. Po pachateli pátrají místní policisté a v případě, že budou úspěšní, může pachatel čelit v rámci přečinu krádeže hrozbě až dvouletého žaláře.

Drzost zlodějů nezná mezí

Peněženku s doklady, patnácti stovkami a platebními kartami odcizil včera neznámý poberta z kuchyně rodinného domu v Jiřetíně pod Jedlovou. Dovnitř vnikl pravděpodobně otevřenými garážovými vraty. Případ mají na mušce muži zákona z obvodního oddělení ve Varnsdorfu.

Příliš mnoho klíčů

Zvláštním způsobem měla prodat automobil třicetiletá žena ze Šluknovska. Kupujícímu totiž nepředala náhradní klíčky, pomocí kterých vozidlo po nějakém čase od uzavření obchodu odcizila. Místní policisté proti ní v těchto dnech zahájili trestní stíhání pro krádež. Obviněná tak na svou vychytralost doplatila hrozbou až dvouletého vězení.

Neřídil se zákazem, řídil automobil

Dvaadvacetiletého mladíka zastavila v úterý večer hlídka varnsdorfských policistů. Řidič nepředložil ani jeden doklad, pouze uvedl své jméno a datum narození. Tak muži zákona zjistili, že muž má vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Následovalo podezření přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení a s tím je nerozlučně spjatá možnost až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Úřadům je lépe nic netajit

Trestní stíhání pro podvod má od rumburských kriminalistů nadělené pětatřicetiletá žena. Ta pobrala na rodičovském příspěvku na svého syna přes třicet tisíc korun, na které neměla nárok. A to z toho důvodu, že neměla oznámit skutečnost rozhodnou pro nárok na vyplácení této dávky. Obviněná tak musí čelit nepříjemné hrozbě až dvouletého odnětí svobody.

Ach ty věci stále ponechávané v autech

Navigace a autorádio ponechané bez dozoru ve vozidle zaparkovaném na jedné děčínské ulici přilákaly neznámého zloděje. Ten neváhal, rozbil kamenem okno, a s uvedenými věcmi zmizel, přičemž po sobě zanechal škodu ve výši zhruba dvacet tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín