Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Červená a černá
O tom, že malovat nápisy na zeď domu, tabuli jízdních řádů na zastávce nebo na skříň rozvaděče elektřiny není nejšťastnější způsob umělecké seberealizace, se přesvědčil osmnáctiletý mladík z Děčína. Před pár dny jej přímo při tvorbě přistihla hlídka policistů z obvodního oddělení. Strážci zákona malíři odebrali velký černý a červený lihový fix a pozvali jej na služebnu. Nabídka se nedala odmítnout, tak šel. Tam pak ještě vyšlo najevo, že není úplně střízlivý. Včera si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu poškození cizí věci. Za hrozbu až ročního odnětí svobody těch pár malůvek určitě nestojí.

Čachry s cigaretami
Trestní stíhání pro trestný čin porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a porušení práv k ochranné známce zahájili včera rumburští kriminalisté proti pětatřicetiletému muži. Ten měl v minulém období ve Varnsdorfu skladovat a uvádět do oběhu cigarety bez platných nálepek, nebo neoprávněně označené ochrannými známkami. Škoda čítá kolem šestasedmdesáti tisíc korun. Při prohlídce se u něj našlo přes dvaadvacet tisíc cigaret, z toho asi čtvrtina padělaných. Teď výtečníkovi hrozí až tříletý pobyt ve vězení, nebo zákaz činnosti.

Dva podvůdky na sociální podpoře
Dva případy podvodu řeší v současných dnech děčínští kriminalisté. Jedna z žen, které v nich figurují, neměla nahlásit ukončení studia dítěte a obohatit se tak o více než šest tisíc korun, zatímco druhá měla předložit padělané doklady o zaplacení nájmu a obohatit se pouze o zkušenost, že to nebyla dobrá volba způsobu, jak si přilepšit. Obě mají od včerejška sdělené obvinění a čeká je nepříjemné období spekulací, jak vysoký trest jim soud uloží. Podle zákoníku to může být při nejhorším až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Že jim to stojí za to
Bezmála jeden a půl promile svítilo na displeji přístroje na dechovou zkoušku, když do něj foukl řidič zastavený v Bynově ke kontrole děčínskými policisty. Zbytek příběhu se odehrál na obvodním oddělení, kde si dvaatřicetiletý muž vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. S tím je nerozlučně spjata hrozba až ročního žaláře.

Se zákazem a ještě s nehodou
Dalším důkazem toho, že úřady nezakazují řízení motorových vozidel pro legraci, je nehoda, která se včera odpoledne odehrála na periferii Děčína. Šestadvacetiletá řidička, která ještě nějaký ten měsíc nesměla usednout volant, leda bez nastartování motoru, se v nepřehledné zatáčce bočně střetla s projíždějícím autobusem, načež svou nelegální jízdu ukončila v oplocení po pravé straně. Příčinou měla být rychlost, kterou nepřizpůsobila tak, aby byla schopna automobil zastavit na takovou vzdálenost, na jakou měla rozhled. Ke zranění osob naštěstí nedošlo, škoda však činí asi čtyřicet tisíc korun. Žena si vyslechla ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což je možné udělit trest až tříletého odnětí svobody.

Někdo asi potřebuje potrestat vícekrát
Z trestného činu krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody se zodpovídá devatenáctiletý mladík z Děčína. Podezření ve zkráceném přípravném řízení si včerejšího dne vyslechl na obvodním oddělení. Před pár dny v bytě své babičky odcizil přes dva tisíce korun a to i přes to, že za obdobný čin byl v posledních třech letech souzen. Strážci zákona, kteří jej dopadli, výtečníkovi přičetli ještě promáčklinu, kterou nedávno způsobil úderem do osobního vozidla. Tam byla škoda několikanásobně vyšší. Teď se může zamýšlet nad důsledky, které mají podobu hrozby až tříletého odnětí svobody.

Do veřejných listin je lépe se nevrtat
Měnit údaje na neschopence může velmi nepěkně dopadnout, ačkoli to na první pohled může vypadat, jako téměř nevinná záležitost. Své o tom ví jednačtyřicetiletá žena z okolí Rumburku, která si takto posunula datum ukončení marodění přibližně o týden. Za přečin padělání a pozměnění veřejné listiny, může totiž soudce udělit až tříletý pobyt v nápravném zařízení. Z toho ženu včera obvinili rumburští kriminalisté.

U kulturního domu se choval krajně nekulturně
Devětatřicetiletý muž z Rumburku, který měl nedávno u hlavního vchodu do budovy kulturního domu rozbít dvě keramická obložení košů a z boku budovy vylomit z držáků dva sloupky veřejného osvětlení, se své odměny již dočkal. Pro výtržnictví a poškození cizí věci si včera vyslechl podezření ve zkráceném přípravném řízení. Nyní mu hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín