Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Čtrnáct vloupaček objasněno
Kriminalisté z Děčína vypátrali třicetiletého muže, který by měl mít za poslední zhruba dva měsíce na svědomí čtrnáct vloupání do vozidel, domů a sklepů. V jeho rukou mělo skončit několik autorádií, navigace, kolo, sportovní boty, peněženka, platební karty, lahve s alkoholem, mobilní telefon, reproduktory a další věci. V několika málo případech zůstalo jen u pokusu. Samozřejmě došlo i na četná poničení majetku. Škoda, kterou natropil, přesáhla sto tisíc korun. Výčet trestných činů, ze kterých je od včerejška obviněn, je stejně pestrý, jako jeho činnost. Za krádež vloupáním, poškození cizí věci, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření platebního prostředku mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení. V několika případech, zejména pokud šlo o automobily, měl komplice. Ten byl již dopaden a před více než týdnem proti němu policisté zahájili trestní stíhání. Kauza je popsána v tomto zpravodajství ze sedmnáctého května.

U pokladen je třeba zaplatit
S pantoflemi za necelých čtyři sta korun se bez placení včera pokusila opustit děčínský market pětatřicetiletá žena. Poté, co s kořistí prošla pokladnou, spadla klec. Policisté z obvodního oddělení přistižené týž den sdělili podezření z přečinu krádeže. Jedná se totiž o recidivu a za to je možné udělit trest ve výši až tříletého odnětí svobody.

Přes noc zmizela měď
Měděné okapové svody a kolena v hodnotě kolem třinácti tisíc zmizely přes noc z pondělí na úterý z oploceného pozemku jednoho varnsdorfského domu. Ujal se jich neznámý nenechavec, po kterém teď pátrají místní policisté. V případě dopadení mu může za krádež a porušování domovní svobody hrozit až tříletý pobyt za mřížemi.

Automobil měl nevítanou návštěvu
V noci na včerejšek se kdosi vloupal do automobilu zaparkovaného na ulici ve Varnsdorfu. Odtud sebral pětadvacet cédéček, malý techniček, servisní knihu, sadu žárovek a sluneční brýle. Zůstala po něm jen škoda dle předběžného odhadu přes sedm tisíc korun. Případem se zabývají místní strážci zákona.

Do cizích aut se neleze
Jeden z výtečníků, který má mít na svědomí jedno z vloupání do automobilu v okolí Sněžníku, ke kterým došlo v poslední době, se již od včerejška zodpovídá před zákonem. Děčínští kriminalisté, kteří třiatřicetiletého muže díky usilovné práci vypátrali, proti němu zahájili trestní stíhání pro krádež vloupáním a neoprávněné opatření platebního prostředku. Jedná se o případ ze začátku dubna, kdy ze zaparkovaného vozidla v lokalitě Maxičky zmizela po vytlučení okénka kabelka s platebními kartami, mobilním telefonem a doklady. Spolu se třemi následnými výběry z bankomatu přesáhla způsobená škoda sedmnáct tisíc korun. Obviněný má situaci stíženou o skutečnost, že za obdobnou trestnou činnost byl v posledních třech letech trestán. Hrozí mu tak až tříleté odnětí svobody.

Problémy s traverzami
Tři chlapíci, kteří byli nedávno rumburskou policejní hlídkou přistiženi při krádeži dvou traverz z hospodářské budovy, se své odměny dočkali. Poté, co byla výše škody odborníkem vyčíslena na necelých sedm tisíc korun, zahájili místní kriminalisté proti triu trestní stíhání pro přečin krádeže. Za tu jim soudce může přiklepnout až dvouletý pobyt za mřížemi.

Spolujezdcem alkohol
O řidičský průkaz přišel další řidič, který zariskoval a za spolujezdce přibral alkohol. V Rožanech ve Šluknově ho zastavili policisté a ti mu krom kontroly dokladů dali také dýchnout do přístroje. Na displeji se objevilo přes jedno promile a další dvě zkoušky opakované po několika minutách údaj potvrdily. Teď z toho má nepříjemnosti v podobě podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozby až ročního vězení.

Internet se podvodníky jen hemží
Téměř sedm tisíc korun za pračku poslala začátkem května po potvrzení objednávky na účet internetového obchodu žena z Děčína. Spotřebič se však do dnešního dne neukázal a povedená firma již nekomunikuje. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení.

Lež se nevyplácí …
Povinnost učí zodpovědnosti
RUMBURK – Přes tři a půl roku opomíjel čtyřiatřicetiletý tatínek plnit svou povinnost a přispívat tak na výchovu a vzdělání svého syna. K rukám jeho matky měl měsíčně doručit jeden tisíc korun. Jelikož tak nečinil, vyšplhala se dlužná částka na výživném až ke čtyřiceti tisícům korun českých. Muž v současné době již čelí obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy a pokud se mu nepodaří vzniklý dluh uhradit, vystavuje se až dvouletému trestu odnětím svobody.

Přisvojil si cizí peněženku
DĚČÍN – Ve středu sedmadvacátého dubna letošního roku zavítal do jedné z děčínských kanceláří ve Vile Tereze mladý muž. Neodolal pokušení a odnesl si s sebou volně odloženou peněženku s doklady a finanční hotovostí. Jejího majitele posléze vyhledal, vrátil mu ji bez peněz a uvedl místo nálezu. To se mu stalo osudným. Díky vynikající práci policistů z Obvodního oddělení Děčín se na jeho lež přišlo a smělý lapka čelí následkům svého nerozumného jednání v podobě sdělení podezření z přečinu krádeže.

Ukradl pivo s cigaretami a ujel
RUMBURK – Prodavačka jirkovské trafiky na náměstí zažila v pátek dvacátého května letošního roku nemilé překvapení v podobě vykutáleného zákazníka. Ten vkročil o poledni do prodejny tabáku s prosbou o nákup. Žádal několik kartónů cigaret a basu piv. Když si odnesl zlatavý mok do auta, vrátil se pro cigarety. Místo, aby nákup zaplatil, vzal nohy na ramena a ujel i s nezaplaceným zbožím pryč. Zbyla po něm jen sedmitisícová škoda a nemilá zkušenost. Rumburští policisté v tuto chvíli již provádějí veškerá možná opatření vedoucí k dopadení pachatele trestného činu krádeže.

Odcizil jen doklady
VARNSDORF – Během čtvrt hodinky zmizely ze zaparkovaného vozidla všechny uložené doklady. Když se k zaparkovanému vozu v pátek dvacátého května půl hodiny před půlnocí navrátil jeho majitel, zjistil nejen poškození interiéru vozidla, ale i chybějící doklady. Zručný vetřelec způsobil škodu v celkové výši bezmála třech tisíc korun českých a pokud se varnsdorfským strážcům zákona podaří na zloděje natrefit, bude čelit nejen obvinění z trestného činu krádeže, ale i možnosti trestu odnětím svobody.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín