Rubriky
Zprávy

Policie vyšetřuje dotační podvody

Policie zahájila stíhání celkem devíti starostů a dvou podnikatelů z Ústeckého a Středočeského kraje za to, že údajně zneužili pravomoci úřední osoby a podváděli v žádostech o dotace z evropských fondů, které jsou určeny na živelné katastrofy. Žádosti přijímalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Stíhaní starostové a podnikatelé měli podle mluvčího protikorupčního útvaru policie Romana Skřepka falšovat posudky a průvodní dokumenty, které předkládali společně s žádostmi od října roku 2009 do června následujícího roku tak, aby z dotací EU určených na povodně získali co nejvíce.

„Především v nich bylo nepravdivě uvedeno, že obecní majetek, na jehož obnovu jsou dotace vyžadovány, byl z 80 až 90 procent poškozen přívalovými dešti. Toto tvrzení bylo dokladováno posudky, průvodními a technickými zprávami a dalšími dokumenty. Ceny a rozsah prací a použitého materiálu byly v těchto podkladech výrazně nadhodnoceny,“ řekl Skřepek.
Podle policie se stíhaným podařilo z programu Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou, které administruje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), vyčerpat 29,5 milionu korun (dalších 45,5 milionu vyčerpat nestihli).

O organizovaný gang nejde
Policie odmítla blíže určit obce, jejichž vedení se mělo podvodu dopustit. Uvedla pouze, že obvinění jsou především z menších obcí (se stovkami obyvatel) z Ústeckého kraje.
„Dvě obce jsou z okolí Kolína, zbylých sedm je z oblasti severně od Ústí nad Labem,“ doplnil mluvčí.
Podle ČTK se jedná o Moldavu na Teplicku a Huntířov na Děčínsku. Moldava požádala MMR o 6,4 z celkových osmi milionů korun na opravu mostu a hráze.
„Opravdu vyšetřují pana starostu (Jaroslava) Poka, ale dotaci jsme následně odmítli, nechali jsme si materiály zhodnotit jinou firmou a nakonec jsme od toho raději ustoupili,“ sdělil agentuře místostarosta Moldavy Tomáš Tvrdík. Starosta Pok veškerá obvinění odmítl.
Obec Huntířov na Děčínsku ve dvou různých projektech požádala o 5,4 z celkových 8,2 milionu korun, které chtěla použít na opravu hráze dvou rybníků. „Ano, skutečně to policie u nás prověřuje, ale neřekl bych, že jsem stíhaný,“ řekl ČTK starosta obce Josef Záruba. Česká televize uvedla, že mezi obviněnými je také starosta Peček na Kolínsku Milan Urban, a Televize Nova zjistila, že obviněni budou i starostové či bývalí starostové Poříčan a Ploskovic.
„Nemyslím, že bychom měli co do činění s nějakým organizovaným gangem, ti starostové se nejspíš navzájem dokonce ani neznali. Spojují je dvě osoby ze stavební firmy, podnikatel a projektant,“ vysvětlil mluvčí protikorupční policie Skřepek.
Pokud soud obviněným prokáže vinu, hrozí jim až desetileté tresty odnětí svobody.

Zdroj: EurActiv 2003-2011 – http://www.euractiv.cz
Tuto informaci Vám přináší Spotřebitelské informační centrum SOS Děčín. Občané Děčína a okolí mohou využít poradenskou činnost SOS zdarma a získat různé materiály a informace, týkající se SOS – Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. Poradna Spotřebitelského informačního centra v Děčíně sídlí v ul. Karla Čapka 211/1, Děčín I. (budova ČSPL, a.s.) a hodiny pro veřejnost jsou vždy ve středu od 14:00 do 17:00 hod., telefon, fax: 412 532 192, mobil: 603 803 655 .